Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Ιστορίες έρωτα, τρέλας και θανάτου του Οράσιο Κιρόγα (Αθήνα, 12/06/18)


Την Τρίτη 12 Ιουνίου, ώρα 22:00, στο πάντα φιλόξενο Polis Art Café, οι αφηγήτριες Εύη Γεροκώστα και Μάτα Κούρτη θα δανείσουν τη φωνή τους σε κάποια από τα εξαιρετικά διηγήματα του μεγάλου Ουρουγουανού συγγραφέα Οράσιο Κιρόγα, ενός από τους καλύτερους διηγηµατογράφους της ισπανοαµερικανικής λογοτεχνίας. 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουρουγουάης και του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, και εντάσσεται στο πλαίσιο του 10ου Ελληνο-Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις / Literatura En Atenas) που και αυτό με τη σειρά του συμμετέχει στην ευρύτερη διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

«Πρώτη ύλη» για την παράσταση («αφήγηση παραμυθιών για ενηλίκους») που έστησε με πολύ μεράκι η συγγραφέας, μεταφράστρια και αφηγήτρια Εύη Γεροκώστα αποτελεί η έκδοση: Οράσιο Κιρόγα, Ιστορίες έρωτα, τρέλας και θανάτου της σειράς microMEGA / Λογοτεχνία των εκδόσεων Ροές, σε μετάφραση και με εκτενές επίμετρο της Δήμητρας Παπαβασιλείου.



Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ, και στη σειρά «microMEGA / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», κυκλοφόρησε το βιβλίο Διηγήματα έρωτα, τρέλας και θανάτου, που αποτελεί μια επιλογή από την ομώνυμη συλλογή του μεγάλου Ουρουγουανοαργεντινού διηγηματογράφου Οράσιο Κιρόγα (1878-1937), η οποία και τον καθιέρωσε. Πρόκειται για έναν κλασικό των λατινοαμερικάνικων γραμμάτων, ο οποίος φέρει επάξια τον τίτλο του πατέρα του ισπανοαμερικάνικου διηγήματος. Όπως ο Πόε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και ο Κιρόγα στην (ισπανόφωνη) Νότια Αμερική ανέδειξε το διήγημα σε ξεχωριστό και αυθυπόστατο λογοτεχνικό είδος, το οποίο υπακούει στους δικούς του κανόνες. 

Τα διηγήματά του, μαεστρικά ως προς την εκτύλιξη της πλοκής, γεμάτα υπόγεια συγκινησιακή ένταση, καταλαμβάνουν εξαπίνης τον αναγνώστη με την παρείσδυση του απροσδόκητου, του αλλόκοτου, ακόμα και του φανταστικού στοιχείου στην κατά βάσιν ρεαλιστική αφήγηση, καθώς και με το αναπάντεχο φινάλε τους. Η θεματολογία τους, στην οποία κεντρική θέση κατέχει ο θάνατος, είτε με τη μορφή στυγερών δολοφονιών είτε ως αποτέλεσμα παράξενων ασθενειών και τραγικών συμπτώσεων, περιλαμβάνει επίσης τις πνευματικές διαταραχές και τις παραισθήσεις της τρέλας, τους νοσηρούς και αδιέξοδους έρωτες, αλλά και τον απεγνωσμένο αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην πανίσχυρη φύση (εν προκειμένω, στην τραχιά και απέραντη αργεντίνικη πεδιάδα και, κυρίως, στο παρθένο τροπικό δάσος), που δεν είναι, εντέλει, παρά ένας αγώνας ενάντια στην ίδια του τη μοίρα. 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην επαρχιακή πόλη Σάλτο της Ουρουγουάης, ο Κιρόγα έδωσε τα λογοτεχνικά του διαπιστευτήρια ως –περίβλεπτο– μέλος των μοντερνιστικών κύκλων τού Μοντεβιδέο και του Μπουένος Άιρες, για να τα παρατήσει όλα προς χάριν τού εν πολλοίς ανεξερεύνητου και αφιλόξενου δάσους της μεθοριακής επαρχίας Μισιόνες της Αργεντινής, όπου βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να ζήσει και να γράψει. 

Έως το 1937, οπότε και έβαλε τέλος στη ζωή του κλείνοντας έτσι τον κύκλο των πρόωρων και τραγικών θανάτων που τον είχαν σημαδέψει, έγραψε διηγήματα όπου η ανησυχαστική ατμόσφαιρα και η αδιόρατη απειλή εκβάλλει συχνά στον τρόμο, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τα φαντάσματα που στοίχειωναν τον ίδιο. Πρόκειται ωστόσο για έναν τρόμο λανθάνοντα και υπαινικτικό, ο οποίος δεν εντοπίζεται τόσο στα εξωτερικά πράγματα αλλά πηγάζει από τον ίδιο τον άνθρωπο, από τη μοναξιά και την ανημποριά του, το πεπερασμένο των δυνάμεών του και τη διασάλευση της πνευματικής του ισορροπίας, ακριβώς όπως συμβαίνει στα έργα του λογοτεχνικού του ινδάλματος, του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, στον οποίο ο Κιρόγα πίστευε, κατά δήλωσή του, «όπως στον ίδιο το Θεό».

ΟΡΑΣΙΟ ΚΙΡΟΓΑ 
Διηγήματα έρωτα, τρέλας και θανάτου 
Μετάφραση-Επίμετρο: Δήμητρα Παπαβασιλείου. 
Σελ. 160, Τιμή: 6 €, ISBN: 978-960-283-410-7

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Printa - Ροές" εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.