Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

Γιώργος Ζαμπέτας - Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω...


Το 2013 κυκλοφόρησε από τις "Εκδόσεις Άγκυρα" (εμείς έχουμε την έκδοση του Δεκεμβρίου 2017), η βιογραφία του Γιώργου Ζαμπέτα "Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω..." που έγραψε η κόρη του, Κατερίνα Ζαμπέτα, σε οργάνωση υλικού και επεξεργασία του Γιώργου Τσάμπρα. 

Οι αναφορές στην προσωπική-οικογενειακή ζωή (κυρίως) του αξέχαστου δημιουργού, αλλά και στην πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, διατρέχουν το βιβλίο. Μια πορεία που γνώρισε την απόλυτη αποδοχή και επιτυχία, αλλά και την απέραντη μοναξιά ενός ανθρώπου που στο τέλος ένιωθε αδικημένος και παραγκωνισμένος. 


Απ' όλα όσα διάβασα, θα ήθελα να σταθώ στο κεφάλαιο "Περί πολιτικών και αξιοκρατίας" και ν' αντιγράψω ένα απόσπασμα, άκρως επίκαιρο και πάντα διαχρονικό. Από τα πολλά ωραία που έλεγε κατά καιρούς ο Γιώργος Ζαμπέτας:

Δεν υπάρχει λέξη αξιοκρατία. Η λέξη αξιοκρατία είναι λέξη παραπλανητική. Αυτή η λέξη στην Ελλάδα είναι διασυρμός, βρόμικια λέξη. Δεν υπάρχει αξία στην Ελλάδα που να αναγνωρίστηκε. Όποιος βολεύει, αυτός είναι άξιος. Άξιος είναι ο πολιτικά εξυπηρετικός, δεν είναι ο πραγματικός άξιος. Αυτός που 'χει τα γαλόνια και τις πλάτες πρέπει να πάει μπροστά. Αυτός που βολεύει το εκάστοτε κόμμα, πράσινο, κόκκινο, μπλε, άσπρο, μαύρο, ό,τι κόμμα να 'ναι, αυτόν κάνουνε αυτοί άξιο και του δίνουνε τις θέσεις, τα γαλόνια και τις δάφνες [...].Περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Άγκυρα" εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη. Μπορείτε να στέλνετε υλικό για παρουσιάσεις (LP, CD, βιβλία -παλιά & καινούργια-, περιοδικά, προσκλήσεις εκδηλώσεων) και να στηρίξετε ποικιλοτρόπως την προσπάθειά μας, επικοινωνώντας μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Τα κείμενα επιμελείται και διορθώνει η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, η οποία γράφει και βιβλιοκριτικές.