Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Πέθανε ο υπεραιωνόβιος ποιητής Σταύρος Καραμανιώλας από τη Θάσο

Πλήρης ημερών (έχοντας φτάσει, αισίως, τα 103 χρόνια ζωής) έφυγε από κοντά μας ο δημοφιλής στιχουργός, λαϊκός ποιητής και συνθέτης Σταύρος Καραμανιώλας. Ο μπαρμπα-Σταύρος (όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν), ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζούσε στον Πρίνο της Θάσου, πέθανε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ η κηδεία του έγινε στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Πρίνο.
Ο Σταύρος Καραμανιώλας γεννήθηκε το 1911 στο Καζαβίτιο της Θάσου (αν και, όπως είχε ισχυριστεί στην διάρκεια συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, («Η ταυτότητα γράφει το ’11, αλλά είμαι το ’09 γεννηθείς. Το ’12, που απελευθερωθήκαμε, ήμουν κοτζαμάν παιδί, όλα τα θυμάμαι»), και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του εργάστηκε ως καπνεργάτης στην Καβάλα. Αν και έγραψε στίχους για πρώτη φορά σε ηλικία 16 χρονών -με αφορμή την αγορά ενός ποδηλάτου-, εμφανίστηκε στα δισκογραφικά δρώμενα για πρώτη φορά μόλις το 1991, με 6 τραγούδια στο δίσκο «Οι Δακοκτόνοι», των Χειμερινών Κολυμβητών.

Μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια ήταν: «Ο ποδηλατιστής», «Ο Σίμος είναι δασικός», «Οι δακοκτόνοι», «Τατάρικα», «Οι μεγάλοι παλαιοί», «Ψες το βράδυ», «Δεν είναι ίδιες όλες οι γυναίκες», «Ο βίος μου», «Μια βραδιά στη Σαλονίκη» κ.ά.
(πηγή: http://www.kavalapress.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.