Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Μεγάλη Εβδομάδα στο "Maximum 93.6" (http://radiomax.gr/)


Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2014 (10-12 μ.μ.) θα κάνουμε μια έκτακτη και ειδική ραδιοφωνική εκπομπή, όπου στο πρώτο μέρος θα παρουσιάσουμε (σε πρώτη μετάδοση) το ηχογράφημα (CD) με 17 άγνωστα έργα ισάριθμων συνθετών -σε επιμέλεια Θ. Τρικούπη και Γ. Κωνστάντζου- τα οποία φωνογραφούνται για πρώτη φορά, από τα αρχεία των συγγραφέων (όπως το "Allegro moderato" για εκκλησιαστικό όργανο των τελών του 19ου αι. του Κωνσταντίνου Χαρικιόπουλου). Ο ψηφιακός αυτός δίσκος συνοδεύει το σπουδαίο έργο «Μουσουργοί της Θράκης» των Θωμά Ταμβάκου, Γιώργου Κωνστάντζου και Αθανάσιου Τρικούπη, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες (http://theovaf.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7.html).


Στο δεύτερο μέρος θ' ακούσουμε Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας από σπουδαίους ερμηνευτές (Χρόνης Αηδονίδης, Ελένη Βιτάλη, Νεκταρία Καραντζή, κ.ά.) και αποσπάσματα από την ανέκδοτη μελοποίηση – ζωντανή ηχογράφηση (2008) του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας".
Κεντρική φωτογραφία ανάρτησης: Ματωμένο φεγγάρι τη Μεγάλη Τρίτη – Ολική έκλειψη σελήνης. Ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο που θα βάψει κόκκινο τον ουρανό, αναμένεται μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ολική σεληνιακή έκλειψη θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά που αναμένονται τους επόμενους μήνες. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι το πρώτο από μία σειρά συνολικά τεσσάρων που θα γίνουν ορατά τους προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα «Ματωμένα» θα είναι τα φεγγάρια στις: 15 Απριλίου 2014, 8 Οκτωβρίου 2014, 4 Απριλίου 2015, 28 Σεπτεμβρίου 2015. Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο δίνει στο φεγγάρι το συγκεκριμένο χρώμα καθώς διέρχεται μέσα από τη γήινη σκιά ενώ σύμφωνα με τη NASA κάθε χρόνο έχουμε δύο κατά μέσο όρο εκδηλώσεις του, οι οποίες ωστόσο δεν είναι πάντα ολικές και περνούν απαρατήρητες (πηγή: http://left.gr).

Την εκπομπή "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" θα την ακούσετε (εκτάκτως) τη Μεγάλη Τρίτη στις 22:00 στο μεγάλο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Έβρου και της Θράκης "Maximum 93.6" και στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.onradio.gr/player.php?id=84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.