Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σύντομη συνέντευξη της Ζωής Τηγανούρια στο Θεοδόση Βαφειάδη



Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική σου εργασία, το «Φως Rockin Zoe». Ποιοι είναι οι συντελεστές και τί τραγούδια ακούμε σ’ αυτό το δίσκο;

Όλοι οι στίχοι του cd δένονται μεταξύ τους και αποτελούν μια ενιαία ιστορία στο κείμενο με τίτλο "Ποιος είσαι" της Ευανθίας Μάγνη, που συνοδεύει το cd. Το cd περιέχει 13 τραγούδια με σύγχρονο ήχο, όπου συνδυάζω ενορχηστρωτικά ροκ διαθέσεις με τάνγκο, κέλτικα και ανατολίτικα ηχοχρώματα. Special guest στην παραγωγή ο Κώστας Μακεδόνας σε δύο τραγούδια ("Αδικη μέρα" και "Λεϊλά" - το μοναδικό τραγούδι με ανατολίτικο ήχο) και η Αρετή Κετιμέ σ’ ένα τραγούδι ("Κόρη γλυκιά" σε στίχους του Κωνσταντίνου Ρωμανίδη).
Επίσης συμμετέχουν ο Νικόλας Αδέσποτος με τρία τραγούδια -ένα από αυτά ("Αυτός ο τόπος") είναι το μοναδικό τραγούδι που δεν έχει ερωτικό στίχο, αλλά μιλάει για την Ελλάδα της εποχής μας-, η Άσπα Θεοφίλου και ο Γιάννης Μωραΐτης στο "Μια φωτιά". Τέλος, στο ίδιο cd υπάρχει και ένα τραγούδι με τίτλο "And then… (I saw the moon inside your eyes)", σε στίχους και μουσική του πρωτοεμφανιζόμενου στη δισκογραφία, Στέλιου Γενεράλη. Στην παραγωγή αυτή έχουν παίξει καταξιωμένοι μουσικοί που έχουν βοηθήσει στο άρτιο μουσικό αποτέλεσμα. Είναι ένα cd που ήρθε αβίαστα μέσα από την καλή συνεργασία και χημεία που έχουμε με την συγγραφέα και στιχουργό, Ευανθία Μάγνη.

Πρόσφατα έγραψες και ένα καινούργιο τραγούδι για την Καίτη Γαρμπή. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

H Καίτη Γαρμπή είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με μια βαθιά και ιδιαίτερη χροιά, που μου αρέσει πολύ. Γνωριστήκαμε πριν δύο χρόνια όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Τότε την κάλεσα ως guest σε μια συναυλία μου στην "Τεχνόπολις",  το Σεπτέμβριο του 2010,  όπου είχαμε μια πολύ όμορφη συνεργασία και από τότε κρατήσαμε επαφή.  Σ’ εκείνη τη συναυλία μου τραγούδησε το «Ζωντανό ουρανό», που της άρεσε πολύ, όμως τότε εγώ δούλευα το cd μου "Zoe’s Code",  το οποίο κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2011, με την πολύ μεγάλη επιτυχία "Αvec toi Zoe feat in grid" και, φυσικά, το ορχηστρικό μου "Nostalgia" και άλλα δέκα ορχηστρικά κομμάτια. Πρόσφατα και ενόψει της νεογέννητης κορούλας μου,  μιλήσαμε τηλεφωνικά με την Καίτη και αποφασίσαμε ότι είναι καιρός να δισκογραφηθεί ο «Ζωντανός ουρανός» με τη φωνή της, διότι το ζητούσε ο κόσμος. Είχε ανέβει ένα βιντεάκι ερασιτεχνικής εγγραφής στο YouTube τότε κι είχε απίστευτα μεγάλη επισκεψιμότητα. Διαρκώς με ρωτούσαν στο διαδίκτυο πότε θα κυκλοφορήσει! Έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε δισκογραφικά, και την πρόταση μου την έκανε η εταιρεία της, η Sony Music, όταν το άκουσαν. Έτσι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το κομμάτι κυκλοφόρησε με την "Espresso" στη συλλογή της Καίτης "Από καρδιάς", η οποία εμπεριέχει εκτός από το "Ζωντανό ουρανό" και όλες τις παλιές της επιτυχίες.

Πες μου για τη «Zoe Music». Τί ακριβώς είναι αυτό που έχεις οργανώσει τα τελευταία χρόνια γύρω από το όνομά σου; Έχεις τη διάθεση και τη δυνατότητα να εκδόσεις και δουλειές άλλων δημιουργών και καλλιτεχνών; 

Είμαστε μια μικρή ομάδα έμπιστων ανθρώπων που δουλεύουμε με μεράκι και όρεξη, οπότε το αποτέλεσμα της εταιρίας είναι ουσιαστικό και αληθινό. Προφανώς αυτό το μήνυμα έχει περάσει και προς τα έξω και αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά διότι το κτίζω χρόνια. Η ομάδα μας έχει τη διάθεση ν’ ασχοληθεί και με άλλους καλλιτέχνες, καθώς έρχονται πολλές προτάσεις. Άπλα δε μας αρέσει  να σκορπάμε φρούδες ελπίδες σε νέους ανθρώπους. Οπότε, τους συμβουλεύουμε, τους προφυλάσσουμε από κακοτοπιές, και προχωράμε μαζί τους με σίγουρα και σταθερά βήματα.

Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί στόχοι της Ζωής Τηγανούρια; Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σου σχέδια

Πολλές συναυλίες και προώθηση των καινούριων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων μου. Αυτό που μπορώ να ανακοινώσω τώρα, είναι πως στις 19 Απριλίου θα έχουμε μια μεγάλη συναυλία στο Passport στον Πειραιά, όπου συμμετέχουν αρκετοί φίλοι τραγουδιστές και χορευτές. Συγκεκριμένα, τη βραδιά θα πλαισιώσουν οι καλλιτέχνες: Καίτη Γαρμπή, Κώστας Μακεδόνας,  Λένα Αλκαίου, Ελένη Βουδουράκη, Γιάννης Χριστόπουλος, Μπέσυ Αργυράκη, Γιάννης Πετρόπουλος, Νικόλας Αδέσποτος, Ηρώ Σαΐα, Γιάννης Μωραΐτης. Και από χορευτές: Μπρονόβσκι Δημήτρης – Μαργαρώνη Σοφία, Παπαδόπουλος Νίκος - Καβάση Μαρία & οι Μπουτσής Ηλίας - Οικονόμου Καρολίνα (από τη σχολή χορού “Stage Just Dance”). Μαζί μου θα είναι  οι μουσικοί: Ηλίας Αργυρόπουλος (πιάνο), Κώστας Κωνσταντίνου (κιθάρα), Γιώργος Ρούλος (κόντρα-μπάσο), Στέλιος Γενεράλης (τύμπανα/κρουστά), ο Άρης Μάρκου (φωνητικά/κρουστά) και στο τραγούδι η Εβελίνα Νικόλιζα. 
Αλλά και το επόμενο διάστημα έχουμε δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις. Μία στο Half Note (24/05/2013) και μία τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες!

Σε παλαιότερη συνέντευξή μας, σε είχα ρωτήσει να μου πεις ποια είναι η μεγαλύτερή σου επιθυμία. Και μου είχες απαντήσει πως θέλεις να γίνεις μαμά. Και έγινες! Όλα καλά με τη μητρότητα και την οικογένεια; Προλαβαίνεις; Τα καταφέρνεις με όλες αυτές τις επαγγελματικές δραστηριότητες;

Ωραία ερώτηση και ναι, δόξα τω Θεώ, οι επιθυμίες μου εισακουστήκαν. Τα καταφέρνω, διότι με βοηθάει πολύ ο άντρας μου, ο Στέλιος Γενεράλης, και στη δουλειά, εφόσον δουλεύουμε μαζί, αλλά και με το παιδί, διότι ασχολείται πολύ και με ξεκουράζει. Από την άλλη, έχουμε και τους γονείς μας που βοηθάνε κι’ αυτοί. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της άποψης ότι αν θες να κάνεις καριέρα, πρέπει να είσαι μόνος σου. Η μοναξιά κάνει τους ανθρώπους σκληρούς και εγωιστές. Όμως η σκληρότητα με τη τέχνη κοντράρουν… Η τέχνη θέλει ανάσα, θέλει ποιότητα ζωής. Μόνο μέσα από μια σχέση ισορροπημένη τα βρίσκει κανείς όλα αυτά.

(Η παλιά εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Ζωής Τηγανούρια στο Θεοδόση Βαφειάδη): http://theovaf.blogspot.gr/2011/01/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.