Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Σύντομη συνέντευξη Ελένης και Σουζάνας στο Θεοδόση Βαφειάδη

Φωτογραφία: Πάρης Καμπάκης

Μόλις κυκλοφόρησε (09/04/2013) η δεύτερη δισκογραφική σας δουλειά, με τίτλο «TO BE SAFE». Τί σημαίνει αυτή η δουλειά για εσάς; Τί σηματοδοτεί για την καλλιτεχνική πορεία και τη ζωή σας;

Καταρχάς είμαστε πολύ χαρούμενες και πραγματικά περήφανες που βγάλαμε τον δίσκο αυτό με τα δικά μας τραγούδια! Και μάλιστα με δική μας, ανεξάρτητη παραγωγή. Είναι τραγούδια που γράψαμε στην Ελλάδα της κρίσης- γέννημα θρέμμα της Ελλάδας της κρίσης. Είμαστε εδώ, σε πολύ δημιουργική φάση, συναισθηματικά φορτισμένες... ωριμάζουμε, αφομοιώνουμε τα στοιχεία των παραδόσεων του κόσμου "γεννώντας" νέα τραγούδια. Τα τραγούδια και οι μουσικές του δίσκου έχουν αναφορές στα ακούσματα με τα οποία καταπιανόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Αναφορές που προσπαθούμε να εξελίσσουμε μέσα από το προσωπικό μας πρίσμα, έχοντας ως ορμητήριο τους ήχους και τις μουσικές της Ελλάδας. Αυτό που πιστεύουμε, και που ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε, είναι ότι κινητήριος δύναμη για τη ζωή είναι η δημιουργικότητα και η έμπνευση, η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί είναι λυτρωτική! Ακόμα και να αλλάξει τον κόσμο! Ένας δίσκος που βασίζεται στο ένστικτό μας, την έμπνευση και στην ανάγκη μας να δημιουργήσουμε, έτσι και μας εκφράζει απόλυτα. Για πρώτη φορά δισκογραφικά παρουσιάζουμε τις δικές μας συνθέσεις, το δικό μας στίχο κι αυτό μας συγκινεί.

Πώς προέκυψαν τα τραγούδια, τί ύφους είναι και με ποιους μουσικούς συνεργαστήκατε σ’ αυτό το άλμπουμ;

Και στον δίσκο αυτό συνεργαστήκαμε με εξαιρετικούς μουσικούς! Τον Αλέξη Αποστολάκη στα τύμπανα και τον Χρήστο Τσαπράζη στο κοντραμπάσο, καθώς και με τον Στέφανο Μίσσιο στη φυσαρμόνικα, στη συμμετοχή του στο  ομώνυμο τραγούδι του δίσκου "To be safe". Στους δρόμους του δωρικού ρεμπέτικου και του μπλουζ αλλά πάντοτε με άξονα τις φωνές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνουμε μια...σπονδή στην πεντατονία! Στην παγκόσμια πεντατονία! Η πεντατονική κλίμακα είναι ένα από τα καθολικά στοιχεία των μουσικών όλου του κόσμου. Είναι μια κλίμακα που αντιλαμβάνονται όλοι οι λαοί, από την Ελλάδα μέχρι την Αφρική και από την Κίνα μέχρι την Αμερική! Και σε αυτή τη δουλειά, υπάρχουν πολλά φωνητικά σχήματα… βοκαλισμοί, με επιρροές από τα Bαλκάνια, την Ανατολή αλλά και τη Δύση. Έμφαση, επίσης, δίνεται στον στίχο που σε κάποια τραγούδια είναι ελληνικός και σε κάποια αγγλικός. Στον συγκεκριμένο δίσκο, βέβαια, έχουμε δώσει βάρος στο ρυθμικό μέρος (drum n' bass) και τον διονυσιασμό που μπορεί η επαναληπτικότητα του ρυθμού να επιφέρει!


Η προηγούμενη δουλειά κυκλοφόρησε από μια μεγάλη τότε ελληνική δισκογραφική εταιρεία. Τώρα -με τις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι σχεδόν- έχετε αναλάβει οι ίδιες εξ ολοκλήρου την παραγωγή και τη διανομή. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν κάτι τέτοιο;

Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς πρέπει εσύ ο ίδιος να κάνεις τις εργασίες κι όλα όσα πρέπει να κάνει ίσως μια ολόκληρη δισκογραφική εταιρεία. Δε σου κρύβουμε ότι περισσότερο άγχος είχαμε για τα διαδικαστικά θέματα της παραγωγής, παρά για το καλλιτεχνικό μέρος. Για το καλλιτεχνικό κομμάτι της παραγωγής, έχουμε δουλέψει πολύ και έχουμε την εμπειρία να μπορούμε να διαχειριστούμε ακόμα και το όποιο άγχος- που συνήθως είναι κι αυτό δημιουργικό!
Είναι κρίμα που η δισκογραφία, σε παγκόσμιο επίπεδο, περνάει τέτοια κρίση γιατί η δουλειά της, όταν γίνεται σωστά και με ειλικρινή στόχο να προάγει τον πολιτισμό και τη δημιουργία, είναι πολύ σημαντική. Θέλουμε να πιστεύουμε, όμως ότι όλη αυτή η σκληρή δουλειά αποτελεί ένα μεγάλο εφόδιο για εμάς και θα μας βγει σε καλό...! Έτσι κι αλλιώς, μας συνεπαίρνει η διαδικασία της δημιουργίας και νιώθουμε πλήρεις όταν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που επιθυμούσες! Έπειτα, είναι σπουδαίο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχεις κοινή αισθητική και κοινό όραμα. Κι αυτό συνέβη και σ' αυτή τη δουλειά! Σ' αυτόν το δίσκο, ο οποίος ηχογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είχαμε την ευτυχία να συνεργαστούμε με εξαιρετικούς ανθρώπους σε όλη τη διαδικασία!
Η διανομή του δίσκου γίνεται ιντερνετικά, μέσα από το site μας vougioukli.gr (http://www.vougioukli.gr/eshop/) αλλά και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία της χώρας. Επίσης, σύντομα θα ανακοινώσουμε και άλλα site από τα οποία θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί τον δίσκο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τί έχει μεσολαβήσει από το 2009 μέχρι σήμερα στην καλλιτεχνική σας πορεία; Ποιες ήταν οι σημαντικότερες εμπειρίες που έχετε αποκομίσει από τις συνεργασίες και τις ζωντανές σας εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια;

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια και μετά τις παραστάσεις μας στο "Τρένο στο Ρουφ", έχουμε αποκομίσει πολλές και ωραίες εμπειρίες! Η συμμετοχή μας στις συναυλίες του Goran Bregovic στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, οι πολύ πετυχημένες εμφανίσεις στο Half Note jazz club και στο Badmington, η περιοδεία στην Ελβετία (αυτή τη φορά με συναυλίες αφιερωμένες στο Μάνο Χατζιδάκι), η συναυλία μας στο Μέγαρο Μουσική Κομοτηνής στη Θράκη, η δισκογραφική μας συνεργασία με τους Rotting Christ, οι συναυλίες με τον Ηλία Ανδριόπουλο στις Βρυξέλλες με τις μουσικές του…


Τα επόμενα βήματα; Τί άλλο να περιμένουμε από την Ελένη και τη Σουζάνα Βουγιουκλή στο άμεσο μέλλον;

Τα επόμενά μας βήματα έχουν να κάνουν με την προώθηση του καινούργιου μας δίσκου! Τα πράγματα είναι... διαφορετικά πια αλλά "χρέος" και των καλλιτεχνών είναι να αγωνίζονται για την... ανάταση! Για ό,τι θεωρεί ο καθένας, δηλαδή, ό,τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει να πάει ένα βήμα μπρος η τέχνη, η σκέψη, η ποιότητα ζωής...
Το θέμα είναι να μπορείς να διατηρείς και φυσικά να ανεβάζεις τον πήχη συνεχώς. Και έτσι, κάτω κι από αυτές τις δύσκολες συνθήκες (ποτέ δεν ήταν εύκολα!). Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως στις 01/11/2013 θα δώσουμε μια συναυλία στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης για την οποία ανυπομονούμε και είμαστε πολύ ευτυχείς! 


Δελτίο Τύπου


To be safe” είναι ο τίτλος του δεύτερου προσωπικού άλμπουμ -μια ανεξάρτητη παραγωγή- της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή! Ένας δίσκος με τραγούδια γραμμένα απο τις ίδιες. Τραχιά και δωρικά blues... στους δρόμους του ρεμπέτικου... και της πεντατονίας, αλλά και μυστηριακά balkan φωνητικά. Μια παραγωγή γέννημα θρέμα της Ελλάδας της κρίσης, μια σπονδή στην παγκόσμια πεντατονία. Στο δίσκο εμπεριέχονται επίσης οι διασκευές τριών παραδοσιακών τραγουδιών.

Στίχοι και μουσική: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
Συμμέτεχουν οι μουσικοί: Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα, Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο, Στέφανος Μίσσιος στη φυσαρμόνικα, Σουζάνα Βουγιουκλή πιάνο και κιθάρα.
Ηχοληψία – μάστερινγκ: Τίτος Καρυωτάκης, μίξη: Μάκης Πελοπίδας, φωτογραφία: Πάρης Καμπάκης, γραφιστική επιμέλεια: Μιχάλης Κοντοπυράκης.
Παραγωγοί: Μιχάλης Κοτσιφάκης, Ελένη Βουγιουκλή, Σουζάνα Βουγιουκλή (Souel productions).

(Η παλιά εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή στο Θεοδόση Βαφειάδη): http://theovaf.blogspot.gr/2011/01/blog-post_2189.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.