Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Σταβέντο - ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Θανάση Γκαϊφύλλια


Stavento - Σταβέντο: Είναι ναυτικός όρος. Η υπήνεμη πλευρά του πλοίου που δεν τη χτυπούν τα κύματα του άγριου καιρού. Η προσήνεμη πλευρά λέγεται Sofrano - Σοφράνο.


Το "Σταβέντο" είναι ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Τους στίχους υπογράφει ο Θανάσης Αβραμίδης:

Μ' οργή και κακιωμό  ένας τυφώνας
το πέλαγο βαθιά ανακατεύει
και λύτρωση η ψυχή μου να γυρεύει
τη νύχτα αυτή που γίνηκε αιώνας

Το sos έχει η καρδιά μου τώρα εκπέμψει
την ύστατη απευθύνω ικεσία
σε μια αφροντυμένη οπτασία
δική σου, έχει ο νους μου πια σαλέψει

Σταβέντο περπατάω στην κουβέρτα
και μέσα στο χαμό παραμιλάω
τα κύματα με πάνε και δεν πάω
σε ξέφρενο αλήθεια σούρτα-φέρτα

Δεν έχω πια κορμί έχω κουρέλια
σμπαράλια το σαρκίο μου έχει γίνει
που καίγεται σε διάπυρο καμίνι
θα πέσω κι ας κρατιέμαι από τα ρέλια

Το πέλαγος αυτό θα με δροσίσει
δυο μέτρα μένουν ως το παραπέτο
κι ο χάρος πειρατής μ' ένα μουσκέτο
μεσόφρυδα όπου να ναι θα χτυπήσει

Ανάξιο της θάλασσας θρασίμι,
που αγέρωχη αφρίζει από κάτου,
η άλλη όψη θα ναι του θανάτου.

Λικνίζομαι κι εγώ σ' ένα ταξίμι
πνιγμένου ναυτικού οργανοπαίχτη
που αγάπησε πολύ ωσάν κι εμένα
κι ονείρατα στη θάλασσα αφημένα
τον δίκασαν τον άμοιρο σαν φταίχτη
και πριν τη δυστυχία μου να ρίξω
στο πέλαγο που μαίνεται ακόμα
φιλί γλυκό μου έδωσες στο στόμα
εγώ στην αγκαλιά μου θα σε πνίξω
μου σφύριξες, και τέρμα το παλάντζο.

Διαλέγω τη ζωή που δεν ορίζω
πως θα ρθεις να με βρεις ξανά ελπίζω
κι η πόρτα της καρδιάς μου είναι στο γάντζο


Το πρώτο βίντεο από το YouTube είναι η αρχική εκτέλεση του τραγουδιού από το δίσκο του 1999 "STAVENTO" (Δίσκοι Κύτταρο - Κομοτηνή). Παίζουν: Κώστας Γρηγορέας (κιθάρα), Στάθης Κιόσογλου (κλαρίνο), Κώστας Θέος (τσέλο), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο) και την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου. Αξεπέραστη ηχογράφηση!

Το δεύτερο είναι από τη ζωντανή ηχογράφηση των εμφανίσεων του Θανάση Γκαϊφύλλια, στο "Κύτταρο" (Νοέμβριος 2009). Το διπλό άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010 από τη Λύρα, με γενικό τίτλο "Αυτά που ρωτάς ... ζωντανά στο Κύτταρο". Τον συνοδεύουν οι μουσικοί:Άλκηστις Ραυτοπούλου, Φώτης Μυλωνάς, Σωκράτης Γανιάρης, Γιάννης Ζερβός.

Και τέλος, ακούμε το "Σταβέντο" έτσι όπως το παρουσίασε ο δημιουργός στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης (ανέκδοτη ηχογράφηση), έχοντας δίπλα του, τον Κώστα Γκαϊφύλλια και τους Xanthi 's Brass Band Project:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη. Μπορείτε να στέλνετε υλικό για παρουσιάσεις (LP, CD, βιβλία -παλιά & καινούργια-, περιοδικά, προσκλήσεις εκδηλώσεων) και να στηρίξετε ποικιλοτρόπως την προσπάθειά μας, επικοινωνώντας μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Τα κείμενα επιμελείται και διορθώνει η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, η οποία γράφει και βιβλιοκριτικές.