Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Η Σούλα Μπόζη για τους Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης


Χτες το βράδυ (Σάββατο 19/05/2012), η ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας Σούλα Μπόζη και ο Ανδρέας Καφετζής, ιδιοκτήτης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων +βιβλία Καφετζή, παρουσιάσανε στο κοινό της Αλεξανδρούπολης, το εξαιρετικά ενδιαφέρον λεύκωμα «Από το Παρίσι στο πέραν – Έλληνες κινηματογραφιστές της πόλης», που κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Τόπος".


Ένα αποκαλυπτικό λεύκωμα για την άγνωστη ιστορία των Ελλήνων Κινηματογραφιστών της Κωνσταντινούπολης και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του ελληνικού, αλλά και του τουρκικού κινηματογράφου ήδη από το 1896, που έγραψαν με αγάπη και μεράκι, δύο δημιουργοί της Πόλης, ο κινηματογραφιστής και σεναριογράφος Γιώργος Μπόζης (1939-2006) και η σύζυγός του Σούλα Μπόζη.

Η δεκαπενταετής έρευνα των συγγραφέων ανέσυρε ντοκουμέντα, που καταγράφουν πλανόδιους κινηματογραφιστές, διορατικούς θεατρικούς επιχειρηματίες που πίστεψαν στον κινηματογράφο, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής (πλήρης απουσία ηλεκτρικού δικτύου, λογοκρισία κ.ά.), αιθουσάρχες στην Πόλη, καθώς και τολμηρούς πρωτοπόρους δημιουργούς, που σημάδεψαν στην Τουρκία τις αρχές του κινηματογράφου μέχρι και το 1922.

«Στον Μεσοπόλεμο», γράφουν οι δύο συγγραφείς, «εμφανίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες επαγγελματίες κινηματογραφιστές, ενώ από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και μετά εμφανίστηκε μια πλειάδα ταλαντούχων τεχνικών (οπερατέρ, ηχολήπτες, μοντέρ κ.ά.), οι οποίοι με τη σειρά τους συντέλεσαν στην ανάπτυξη της έβδομης τέχνης, παρόλο που το εκεί πολιτισμικό περιβάλλον δεν επέτρεπε θαύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.