Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Σταμάτη Κραουνάκη στο Θεοδόση Βαφειάδη


"Η αλήθεια και η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος, με κάθε κόστος"

Σταμάτης Κραουνάκης. Μουσικοσυνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, παραγωγός και συγγραφέας (Ο κόκκινος κουβάς – Κάκτος, Τα λόγια που χωρέσανε – Ιανός ο Μελωδός, Μόνο για χρήστες – Καστανιώτης). Ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης, ένας ανήσυχος δημιουργός, που με την έντονη παρουσία του σφράγισε ανεξίτηλα την ελληνική μουσική και το θέατρο. 
«Χτυπάμε καταρχήν άμεσα το δικομματισμό και μετά βλέπουμε!», λέει προς το τέλος της σύντομης συνέντευξης. Το ίδιο έλεγε και στις συναυλίες του. Ελπίζουμε ο Έλληνας αυτή τη φορά ν’ ακούσει και τον Κραουνάκη!


Αγαπητέ Σταμάτη, τους τελευταίους μήνες έκανες πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις εκτός Αθηνών. Τί αποκόμισες, τί κέρδισες, τί σου έμεινε από αυτές τις παραστάσεις;
Ήταν ένα σπουδαίο ταξίδι, το έκανα από ένστικτο, όπως πάντα. Με περίμενε η ανοιχτή αγκαλιά μιας Ελλάδας που είναι ζωντανή κι ερωτεύεται, που δε μασάει και που θα ξεσκίσει τους υπεύθυνους. Μεγάλη δόνηση, θα επιστρέψω τη χαρά με καινούργια τραγούδια! Μεγάλη χαρά φίλε!


Πώς βλέπεις το κοινό της επαρχίας; Σε τί διαφέρει από το κοινό της Αθήνας;
Το κοινό είναι παντού ένα, αρκεί να το αγαπάς και να του είσαι διαθέσιμος. Δε σου κρύβω ότι φοβόμουν λιγάκι γιατί το σόου ήταν αρκετά «προχωρημένο» και το έβλεπαν για πρώτη φορά εκτός Αθήνας. Μπορώ να σου πω όμως, πως ήταν ακόμα πιο ανοιχτοί και αθώοι από τους Αθηναίους που έχουν γίνει λιγάκι κάπως… η αλήθεια είναι ότι οι Αθηναίοι με βλέπουν συνεχώς, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα μ’ έβλεπε ίσως για πρώτη φορά από κοντά… Με τίμησαν πάντως οι πατριώτες μου και τους ευχαριστώ. Τους το χρωστάω!


Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκες στη σκηνή με τη σπουδαία Ξανθίππη Καραθανάση. Πώς έζησες αυτήν την εμπειρία; Θα συνεργαστείτε στο άμεσο μέλλον;
Η Ξανθίππη είναι Θεά, διαμάντι, θησαυρός. Μου ξύπνησε την αγάπη για κάτι καινούργιο. Ναι, φυσικά και θα της γράψω, μπαίνει με άλφα κεφαλαίο στο πάνθεόν μου.


Ποιο χαρακτηριστικό θαυμάζεις σ’ έναν καλλιτέχνη και τί είναι αυτό που σε απωθεί;
Θαυμάζω το δόσιμο! Με απωθεί ο εγωισμός και η τσιγκουνιά…


Νιώθεις ευτυχισμένος; Τί είναι ευτυχία για σένα;
Αυτό που ζω είναι ευτυχία. Υψηλό αγώνισμα.


Έχεις βρει αποκούμπι στη θρησκεία; Ποια είναι η σχέση σου με το Θείο;
Η θρησκεία δεν είναι αποκούμπι, είναι τρόπος ζωής. Ο Θεός μου, είναι ο άξονάς μου, τον έχω καταπιεί, με οδηγεί και με κρίνει.


Για τους περισσότερους ανθρώπους όπως ξέρεις, ο μόνος Θεός είναι το χρήμα. Τί ρόλο είχε παίξει το χρήμα στη δική σου ζωή και στις σχέσεις σου με τους συνανθρώπους σου;
Δεν το κυνήγησα και πάντα ερχόταν όσο και όπως έπρεπε.


Τί θα έλεγες σ’ ένα νέο άνθρωπο που ανησυχεί, που αγωνιά για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Υπάρχει δρόμος ελπίδας; Να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας;
Θα του έλεγα να πολεμήσει για τη ζωή του, για την πίστη του και να είναι πάντα ερωτευμένος με τη ζωή που είναι για όλους το ίδιο ζυγισμένη. Η αλήθεια και η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος, με κάθε κόστος.


Ποια πιστεύεις πως  πρέπει να είναι η θέση των καλλιτεχνών, αλλά και όλων μας, αυτήν την περίοδο; Τί στάση πρέπει να κρατήσουμε για να μην καταρρεύσουν – καταστραφούν όλα;
Χτυπάμε καταρχήν άμεσα το δικομματισμό και μετά βλέπουμε!


Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί σου στόχοι; Όνειρα κάνεις;
Η επιβίωση της ομάδας «Σπείρα – Σπείρα» με κάθε τρόπο. Όνειρα; Άπειρα!
Ευχαριστώ πολύ την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη… όλη τη Θράκη!!!


Εμείς ευχαριστούμε. Να είσαι πάντα καλά και καλή αντάμωση.

http://www.kraounakis.gr/
http://www.speira-speira.gr/
http://speira-speira.blogspot.com/
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Παρωτίδης - www.alexandrosimagery.gr

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Παρωτίδης - www.alexandrosimagery.gr  

Παρακάτω, η πρώτη σύντομη συνέντευξη που κάναμε με τον αγαπημένο καλλιτέχνη: http://theovaf.blogspot.com/2012/02/55.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.