Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ο Καβάφης του Σίμογλου και της Θεοδωρίδου


Η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου από τη Βέροια είναι επικεφαλής μιας ομάδας εμπνευσμένων ανθρώπων που καθοδηγούνται από τη μουσική, προβάλλουν σε κάθε βήμα τους την πατρίδα μας, την «Όμορφη Ελλάδα» όπως έχουν τιτλοφορήσει τη νέα σειρά συναυλιών και προσπαθούν να ανατρέψουν τη θολή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Δίπλα της, ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης από το Κιλκίς, ο συνθέτης Αθανάσιος Σίμογλου από το Διδυμότειχο, ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης από την Αθήνα και ο πιανίστας Μάρκος Κότσιας, από την Αθήνα επίσης.



Από το Βερολίνο, με τη δισκογραφική εταιρεία «The human voice» που έχουν δημιουργήσει ασχολούνται με νέες μουσικές παραγωγές ελλήνων συνθετών και ελλήνων ποιητών, ανακαλύπτουν νέους μουσικούς και παίζουν τη μουσική τους σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης.



Τα βιβλιοπωλεία +Καφετζή είναι διοργανωτές των εκδηλώσεων που έγιναν στην Ξάνθη (26/01/2012) και στην Κομοτηνή (27/01/2012), όπου οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την τελευταία δισκογραφική εργασία τους: Δώδεκα μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη από τον Αθανάσιο Σίμογλου και ερμηνευμένα από τη Σόνια Θεοδωρίδου. 


Απόψε (28/01/2012) θα γίνει η παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη, στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου +Καφετζή. Και αύριο (Κυριακή 29/01/2012) η Σόνια Θεοδωρίδου θα εμφανιστεί στο "Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης".



Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:



Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στη Βέροια. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» με διάκριση και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης» ενώ της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας» για να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο. Από τον Μάρτιο του 2010 είναι καθηγήτρια τραγουδιού στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου, όπου και διαμένει μόνιμα.


Έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης, ενώ ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ το κλασικό της ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας.



Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την «La Calisto» του Cavalli και την «Conrois and his copies» του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι» (Σείριος, «Ρεσιτάλ») (Σείριος – Οδός Πανός), Γιάννης Μαρκόπουλος «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνος Μικρούτσικος «Warna» (Arcardia), Χάρης Περσίδης «Storiae d’ Amor» (Eros), Arie Antiche (Legend Classics), «Sonia Thedoridou sings Jacques Brel» (Et’cetera), Θανάσης Μωραϊτης «Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni» (EMI Classics), Γιάννης Κωνσταντινίδης «30 Songs» (The Human Voice), «Cavafy – Shades of Love…» (The Human Voice).



Ο συνθέτης και ιατρός Αθανάσιος Σίμογλου γεννήθηκε το 1954 στο Διδυμότειχο.
Στα δέκα του χρόνια ξεκίνησε τα μαθήματα Μουσικής και Τρομπέτας και μέχρι το 1970 ήταν Εξάρχων στη Φιλαρμονική του Δήμου.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος, ενώ μεταξύ 1974 και 1981 σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία.

Ένα χρόνο αργότερα μετοίκησε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου διατηρεί ιατρείο μέχρι και σήμερα, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη σύνθεση.


Ο μαέστρος και ενορχηστρωτής Θεόδωρος Ορφανίδης κατάγεται από το Κιλκίς, αλλά γεννήθηκε στην Ελβετία.
Σπούδασε μουσική στη Θεσσαλονίκη όπου και ανέλαβε τη θέση του βοηθού μαέστρου στη χορωδία και ορχήστρα του Αγίου Χρυσοστόμου υπό την διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη. Το 2005 πήγε στην Ολλανδία όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.
Μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Ευρωπαίους και Έλληνες μαέστρους και έχει διευθύνει ορχήστρες στην Ελλάδα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2010 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Σόνια Θεοδωρίδου την «Orchestra mobile» την πρώτη ορχήστρα που φέρνει κοντά μουσικούς απ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η «Orchestra mobile» δραστηριοποιείται στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ κ.ά. 
 




Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία, στους παρακάτω συνδέσμους: 







Από την παρουσίαση του cd "CAVAFY – SHADES OF LOVE..." στην "Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής". Στη φωτογραφία ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας με τον Αθανάσιο Σίμογλου και τη Σόνια Θεοδωρίδου (Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.