Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής - Το label του Θανάση Γκαϊφύλλια


Το 1977 ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, θα επιστρέψει μόνιμα πια στην Κομοτηνή, όπου θα συνεχίσει να ασχολείται με τη μουσική. Για βιοποριστικούς λόγους θ' ανοίξει και ένα δισκοπωλείο, στο οποίο πουλούσε και μουσικά όργανα, αλλά και βιβλία τα πρώτα χρόνια. Ήταν το περίφημο «Κύτταρο» της Κομοτηνής. Ένας χώρος που ήταν πραγματικά ένα κύτταρο πολιτισμού και ιδεών! Το ονόμασε έτσι, τιμής ένεκεν, για το Κύτταρο της Αθήνας… 
Αυτή η ιστορία κράτησε 26 ολόκληρα χρόνια και είχε μεγάλη επιτυχία απ’ όλες τις απόψεις. Και ως εμπορική επιχείρηση, αλλά και ως χώρος παρέμβασης στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής! 

Βραδιάζει (1991)


 

Η πρώτη παραγωγή που έκανε ήταν το «Βραδιάζει». Τη διανομή, την αποκλειστική διάθεση του δίσκου, αρχικά είχε αναλάβει η δισκογραφική εταιρεία "FM RECORDS Α.Ε." της Αθήνας. Αλλά αυτό για ένα χρόνο μόνο. Μετά, από το 1992, ανέλαβε ο ίδιος ο Γκαϊφύλλιας τη διανομή της δισκογραφικής του εργασίας. Το «Βραδιάζει» έχει δέκα τραγούδια σύγχρονα και με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία στους στίχους. Ο εξαίρετος Αντώνης Παπαϊωάννου ¨λειτούργησε¨ και σ’ αυτή τη δουλειά ως κανονικός βιογράφος του Γκαϊφύλλια! Τα μισά τραγούδια του δίσκου είναι σε δικούς του στίχους. Ο τραγουδοποιός αυτή τη φορά γράφει τους στίχους μόνο σ’ ένα τραγούδι, ενώ σε αρκετά κομμάτια του δίσκου φωνητικά κάνει η Λία Τζιαμπάζη. Στιχουργικά συμμετέχουν η Παυλίνα Παμπούδη μ’ ένα παιδικό τραγούδι, η Ελένη Καλφοπούλου έγραψε τους στίχους και ο Βασίλης Μπράχος είχε την ιδέα για ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλήνων ορειβατών που χάθηκαν στην κορυφή "Αναπούρνα" των Ιμαλαϊων, ο Παναγιώτης Καρανίκας έγραψε το περίφημο ¨Πάμε μια βόλτα αλαμπρατσέτα, Καβάλα και Κομοτηνή¨ στο οποίο συμμετέχει και ο μπασίστας Δημήτρης Κεραμέας, και η Χριστίνα Ματθαίου έγραψε τα ¨Μεσημέρια τα καλοκαιρινά¨ σε μουσική Γιώργου Φραντζολά. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ευχαριστεί στο οπισθόφυλλο τον Δήμο Κομοτηνής για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση στην παραγωγή του δίσκου και τον αφιερώνει στον αδερφό του Λιάκο. Έτσι έλεγε τον Ηλία Γκαϊφύλλια!   


 
1. Βραδιάζει
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
2. Θα σπείρω κήπους μαγικούς
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
 
3. Όλοι εμείς
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
 
4. Homo 2000
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
5. Κόκκινη ιστορία
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη
6. Αναπούρνα
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Ελένη Καλφοπούλου, Βασίλης Μπράχος
7. Ματιές
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Παναγιώτης Καρανίκας
8. Τα μεσημέρια τα καλοκαιρινά
Μουσική: Γιώργος Φραντζολάς | Στίχοι: Χριστίνα Ματθαίου
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
9. Η Ελένη απ’ την Κυψέλη
Μουσική-Στίχοι-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
10. Επίλογος
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου

Παίζουν οι μουσικοί: Θανάσης Καλαϊτζόγλου: κλασική και ακουστική κιθάρα, Δημήτρης Κεραμέας: μπάσο και κιθάρα, Βαγγέλης Πέπας: κόντρα μπάσο, Γιώργος Μαγκλάρας: βιολί, Γιώργος Ανδρέου: πλήκτρα, Ντίνος Αποστόλου: σαξόφωνο, Χρήστος Τσομπάνης: κρουστά και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας: κλασική και ακουστική κιθάρα. Η ενορχήστρωση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των μουσικών που συμμετέχουν στο δίσκο.

Επί Πτυχίω (1996)


Το Μάιο του 1996 κυκλοφόρησε το «Επί Πτυχίω». Άλλος ένας σημαντικός δίσκος, για πολλούς λόγους. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας είχε εκτός από την παραγωγή, και την ιδέα γι' αυτό το δίσκο βέβαια. Συγκέντρωσε παλιούς και νέους φοιτητές που σπούδασαν στο ¨Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης¨ και έζησαν τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θράκη και τους ζήτησε να γράψουν τραγούδια για τα φοιτητικά τους χρόνια. Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, που ήταν πρύτανης του Δ. Π. Θ. τότε,  συμμετέχει στο δίσκο με το ψευδώνυμο ¨Γιάννης Απαρθινός¨, ως στιχουργός στο τραγούδι ¨Ο κόσμος μας¨ σε μουσική Θανάση Γκαϊφύλλια και ερμηνεία Λίας Τζιαμπάζη. Από τα πιο τρυφερά και γλυκά τραγούδια του δίσκου. Ο Γκαϊφύλλιας συμμετέχει και μ' ένα άλλο τραγούδι που αποτελεί και την κορυφαία στιγμή του δίσκου. Εδώ μελοποιεί για πρώτη φορά με μια κιθάρα το ¨Αντισταθείτε¨ του Μιχάλη Κατσαρού. Οι περισσότεροι φοιτητές που συμμετέχουν είναι της Νομικής και όλοι έχουν διαπρέψει στο χώρο τους. Μοιραίο βέβαια να σταθούμε στους πιο γνωστούς... Κάνει μία από τις πρώτες του εμφανίσεις στη δισκογραφία ο νεότατος τότε Κώστας Λειβαδάς με δύο τραγούδια. Ο συνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς γράφει δύο θαυμάσια τραγούδια που τα ερμηνεύει παρέα με τη Λία Τζιαμπάζη, ο Γιώργος Λαγγουρέτος -μέλος των Magic de spell σήμερα- γράφει ένα τραγούδι, ενώ ο Λάκης Λαζόπουλος ¨νοσταλγεί¨ την πόλη που σπούδασε. Όλα τα τραγούδια του δίσκου έχουν μια αλήθεια και μια αθωότητα που σε συγκινεί. Δίσκος-σταθμός για όλους τους συμμετέχοντες και όχι μόνο!

Γράφει στο σημείωμα του δίσκου ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας:

«Μια φορά κι ένα καιρό…» 

Η περιπέτεια του ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ άρχισε ένα βράδυ καθώς παρακολουθούσα μια τελετή για τα εικοσάχρονα του πανεπιστημίου μας. Ο πρύτανης Γιάννης Πανούσης ήταν ο πρώτος που μοιράστηκε μαζί μου τον ενθουσιασμό για την ιδέα. Κι ύστερα ήρθαν τα παιδιά κι έφεραν τα δώρα. Χιούμορ, ταλέντο, ευαισθησία και πάνω απ’ όλα, αγάπη για το σχολείο τους και τη Θράκη. Ήρθαν οι παλιοί που δεν έπαψαν ποτέ να είναι ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ. Παρών και ο μεγάλος απών. Ο Λευτέρης. Μαζί μας και ο αιώνιος έφηβος, ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός. Κοντά τους έζησα μοναδικές στιγμές! Γι’ αυτό από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στα εξέχοντα μέλη της "άγριας φυλής του Δου Που Θου" για το ταξίδι που μου χάρισαν.



1. Μια φορά κι ένα καιρό
Μουσική-Στίχοι-Ενορχήστρωση: Θοδωρής Ξυδιάς
Ερμηνεία: Λία Τζιαμπάζη, Θδωρής Ξυδιάς
2. Οι φοιτητές
Μουσική-Στίχοι: Γιώργος Λαγγουρέτος
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
Ερμηνεία: Μαρία Παντελάκη, Γιώργος Λαγγουρέτος
3. Κρυφή μου πορεία
Μουσική-Στίχοι-Ενορχήστρωση-Ερμηνεία-: Κώστας Λειβαδάς
4. Ενταύθα
Μουσική-Στίχοι-Ερμηνεία: Νίκος Γερβάσης
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
5. Ο κόσμος μας
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Γιάννης Απαρθινός
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
Ερμηνεία: Λία Τζιαμπάζη
6. Ελλάδα
Μουσική-Στίχοι: Χάρης Δαλακούρας
Ερμηνεία: Ιωακείμ Αντωνίου
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
7. Μια νύχτα πριν
Μουσική-Ενορχήστρωση: Αλέκος Οικονόμου
Στίχοι-Ερμηνεία: Ελένη Περινού
8. Επί Πτυχίω
Μουσική-Στίχοι-Ενορχήστρωση-Ερμηνεία: Κώστας Λειβαδάς
9. Ο φοιτητής
Μουσική-Στίχοι-Ερμηνεία: Παύλος Ιωαννίδης
Ενορχήστρωση-Προγραμματισμός: Άκης Γεροντάκης
10. Όμορφη ζωή
Μουσική-Στίχοι-Ενορχήστρωση: Θοδωρής Ξυδιάς
Ερμηνεία: Λία Τζιαμπάζη, Θοδωρής Ξυδιάς
11. Σε νοσταλγώ
Μουσική-Ενορχήστρωση: Νίκος Δανίκας
Στίχοι-Ερμηνεία: Λάκης Λαζόπουλος
12. Του Λευτέρη
Μουσική-Ενορχήστρωση-Προγραμματισμός-Ερμηνεία: Ανδρέας Καλογιάννης
Στίχοι: Λευτέρης Κυπραίου
13. Αντισταθείτε
Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
 


Το τραγούδι της τιμής (1997)

Το 1995 ξεκινά η συνεργασία του Θανάση Γκαϊφύλλια με το συγκρότημα ¨Αλάβαστρο¨. Είναι οι γνωστοί μουσικοί της μειονότητας Μουσταφά Χαλήλ, Μουσταφά Μεχμέτ και Αμέτ Ισμαήλ με τους οποίους πορεύτηκε έως το 2001.

Από αυτή τη συνεργασία προέκυψε και ένα cd single με δύο τραγούδια. Είναι η μπαλάντα "Μη με ρωτάς" όπου ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ξανασυναντά τον Αντώνη Παπαϊωάννου και το "Τραγούδι της Τιμής" του Τούρκου Cem Karaca.


Γράφει στο σημείωμα του δίσκου ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας:


"Αν δεν καώ εγώ,
αν δεν καείς εσύ,
αν δεν καούμε εμείς,
πως θα γίνουν τα σκοτάδια φως."


ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ.

"Ν' αγαπάς την ευθύνη.
Να λες. Εγώ μονάχος
μου έχω χρέος να σώσω
τη γης. Αν δεν σωθεί,
εγώ θα φταίω." 


ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.


«Ο φτωχούλης του Θεού κι ο Ναζίμ των φτωχών»


Δύο φωτεινές ψυχές που με την κατάθεσή τους εδραίωσαν μέσα μου την αγάπη για ελευθερία και ειρήνη.
Μου δίδαξαν ότι αξίζει τον κόπο κάθε αγώνας ενάντια στους φράχτες, που με επιμέλεια και πάθος χτίζουν ανάμεσα στους λαούς, αυτοί που κραδαίνουν μεταχειρισμένα σύμβολα, ιδέες και συνθήματα και σε κάθε δύσκολη στιγμή, μιλούν για πόλεμο.
Κι όλοι γνωρίζουν ότι ο πόλεμος, είτε ψυχρός είτε θερμός, γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων με φόβο, τις τσέπες των βιομηχάνων με καινούργια δολάρια, τις στολές των στρατηγών με καινούργια παράσημα, τα νεκροταφεία με καινούργια μάρμαρα και τις σελίδες της ιστορίας, με καινούργιες "ένδοξες πληγές". Εμείς εδώ στη Θράκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ν' αποδείξουμε στην παγκόσμια κοινότητα ότι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και να απολαύσουμε τους καρπούς αυτής της δημιουργικής συνύπαρξης. Είμαστε όλοι καλεσμένοι σε μια γιορτή για ένα καλύτερο αύριο όπου ο καθένας θα φέρει στο κοινό τραπέζι τα πιο όμορφα δώρα από τον πολιτισμό και την παράδοσή του.
Και πάνω από τις υστερικές κραυγές όσων βιώνουν την εθνικιστική τους κλιμακτήριο, εμείς υψώνουμε ένα τραγούδι. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ!


1. Μη με ρωτάς
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας | Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
Ερμηνεία: Μουσταφά Χαλήλ

2. Το τραγούδι της τιμής
Μουσική-Στίχοι: Cem Karaca | Διασκευή και απόδοση στίχων: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας και οι Αλάβαστρον

Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Ταμπούρης: κανονάκι, Γιώργος Μαγκλάρας: βιολί, Σύλβια Κουτρούλη: νέϋ, Νίκος Παπαδόπυλος: σαζί, τζουρά, 12χορδη κιθάρα,
Νίκος Πολίτης: μπάσο, Ανδρέας Παπάς: κρουστά, Τάσος Λύρατζης: κιθάρα, Χάρης Λύρατζης: πλήκτρα 

Ενορχήστρωση: Θανάσης Γκαϊφύλλιας


Stavento (1999)

Γράφει στο σημείωμα του δίσκου ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας:


Οι ηχογραφήσεις του «STAVENTO» άρχισαν το Νοέμβριο του 1996, με τους καλύτερους οιωνούς. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια απλή κυριακάτικη εκδρομούλα, μ’ ένα μυστήριο τρόπο εξελίχθηκε σε πραγματική οδύσσεια, που κράτησε δύο χρόνια. 


Πάνω στο ξεκίνημα, κι ενώ διέπλεα το Θερμαϊκό, έπεσα σε πειρατές που μου πήραν όλες τις προμήθειες - ακόμα και την πυξίδα. 


Το πλήρωμα σκόρπισε και εγώ κρύφτηκα σε μια σπηλιά περιμένοντας την ανατολή. Με το φως της μέρας μπήκα στο γυμνό και πληγωμένο σκαρί. Κι άφησα το Βαρδάρη να με παρασύρει προς τις θάλασσες του νότου. Ήμουν τυχερός όταν συνάντησα ένα νέο, που είχε τρεις πατρίδες. Ταξιδέψαμε μαζί σ’ όλη τη «Μεσόγειο», ανεβήκαμε στις κορυφές του Ψηλορείτη και του Ολύμπου, μπήκαμε στο κάστρο του μεγάλου Μάγιστρου, κι όταν του έμαθα ένα τραγούδι για τη μακρινή μου πόλη, το τραγούδησε και είπε:
«Από τώρα θα έχω τέσσερις πατρίδες». 


Ένα βράδυ, καθώς πήγαινα προς την πηγή της ζωής, στάθηκα για λίγο στο στέκι ενός παλιού πολεμιστή (είχε διακριθεί στη μάχη με τα καρεκλοπόδαρα). Εκεί γνώρισα ένα «ασυνήθιστο» άτομο. Πρόσεξε, μου σφύριξαν στ’ αυτί, αυτό το άτομο είναι «ύποπτο». Εγώ, όμως, άλλα κατάλαβα… Κι έτσι βρεθήκαμε, άλλοτε να περιφέρουμε γορίλες στα ηφαίστεια κι άλλοτε να προσπαθούμε να ξυπνήσουμε από το βαθύ τους ύπνο κορμιά και συνειδήσεις ουρλιάζοντας. «Αντισταθείτε»…ρε! 


Τη μέρα της βροχής, ένιωσα χαμένος κι είχα αρχίσει ν’ απελπίζομαι, όταν σε μια «Στροφή» βρήκα ένα σίγουρο καταφύγιο. Ήρεμα πρόσωπα με δέχτηκαν στον κύκλο τους και οι φλογίτσες των ματιών τους μου ζεστάναν το κορμί και την ψυχή. Όταν πέρασε η μπόρα, χωρίσαμε με μια υπόσχεση. Καθαροί για πάντα… 


Πλησίαζαν τα τρίτα Χριστούγεννα από τότε που άρχισα τις μικρές και τις μεγάλες περιπλανήσεις στη γεωγραφία των τόπων, των ανθρώπων και της μουσικής και τότε ήταν που κυρίευσε η νοσταλγία της επιστροφής. Άναψα λοιπόν μια μεγάλη φωτιά κι άρχισαν να μαζεύονται φίλοι παλιοί και καινούργιοι. 


Ήρθε κι ο ποιητής με τη δροσιά, ο ποιητής με το καλάμι και ο ποιητής με το στεφάνι… 


Στο τέλος μια παρέα από μικρά παιδιά τραγουδούσε για το χώμα.


«Κι ύστερα φεύγοντας πήραν μαζί τους τη φλόγα, πυρκαγιά για να βάλουν στον κόσμο» (Ξανθιώτης ποιητής Στέφανος Ιωαννίδης).

 

«STAVENTO» είναι η υπήνεμη πλευρά του πλοίου που δεν τη χτυπούν τα κύματα του άγριου καιρού. Η προσήνεμη πλευρά λέγεται SOFRANO… 

Ένας δίσκος που αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς. Ήταν πραγματικά μια υπερπαραγωγή! Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας καταθέτει μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική δισκογραφική πρόταση. Στο δίσκο αυτό μελοποιεί και ερμηνεύει δύο ιδιαίτερες στιγμές του Κώστα Καρυωτάκη, ένα τραγούδι του Νίκου Αρμπιλιά από τις "Μικρές Περιπλανήσεις" και τα υπόλοιπα είναι σε δικές του μουσικές, με στίχους (που αγγίζουν την ποίηση) των Θανάση Αβραμίδη, Νίκου Σαλαβάτη, Μιχάλη Γκανά και Γιάννη Καλαμίτση ο οποίος εμπνέεται από το γνωστό ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη ¨Χώμα Ελληνικό¨ απ’ όπου και η πρώτη στροφή. 

Στο τραγούδι αυτό συμμετέχει η υπέροχη παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. Ενώ στο "Αντιστέκομαι" μαζί με τον Θανάση και το Μίλτο τραγουδά και η ομάδα μουσικής της κοινότητας «Στροφή». Επίσης, συμμετέχουν με τα φωνητικά τους, στο ¨Μη με ακούτε¨, ο Γρηγόρης Γκερτσάκης και ο Νίκος Σουσαμίδης. Τέλος, δυο άλλες εξαιρετικές στιγμές, είναι όταν ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει το "Αντισταθείτε" και ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης την "Κομοτηνή" με μια νέα ενορχηστρωτική ματιά.

 

1. Stavento
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Θανάσης Αβραμίδης
Ενορχήστρωση: Βασίλης Δημητρίου
2. Αντιστέκομαι
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Νίκος Σαλαβάτης
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μίλτος Πασχαλίδης, μουσική ομάδα της Κοινότητας «Στροφή»
Ενορχήστρωση: Ομαδική
3. Χώμα Ελληνικό
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Γεώργιος Δροσίνης, Γιάννης Καλαμίτσης
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου
4. Μη με ακούτε
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Ενορχήστρωση: Ομαδική
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γρηγόρης Γκερτσάκης, Νίκος Σουσαμίδης
5. Κομοτηνή
Μουσική-Στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Μίλτος Πασχαλίδης, β΄ φωνή: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Ομαδική
6. Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
7. Ιστορίες
Μουσική-Στίχοι: Νίκος Αρμπιλιάς
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Ομαδική
8. Αντισταθείτε
Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
9. Θέλω να φύγω πια από δω
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος

Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Γρηγορέας: κιθάρα, Κώστας Θέος: τσέλο, Βιβή Γκέκα: μαντολίνο, Παναγιώτης Δράκος: φλάουτο, Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο, Νίκος Καπηλίδης: τύμπανα, Μίλτος Πασχαλίδης: ακουστική κιθάρα, Χρήστος Παύλης: ηλεκτρική κιθάρα, Θανάσης Μπιλιλής: πιάνο, Δημήτρης Γουμπερίτσης: μπάσο, Θανάσης Καλαϊτζόγλου: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, Νίκος Φουντουκίδης: τύμπανα και γκραν-κάσα, Κώστας Παγωνίδης: κρουστά, Γιάννης Οικονομίδης: τρομπέτα, Στάθης Κιόσογλου: κλαρίνο, Γρηγόρης Γκερτσάκης: ακουστική κιθάρα και φυσαρμόνικα, Μπάμπης Παπαδόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα, Αλέκος Παπαδόπουλος: τύμπανα, Νεκτάριος Καρατζής: μπάσο, Χρήστος Αρμένης: βιόλα, Βαγγελιώ Δημητράκη: ακορντεόν, Μάκης Μπουκάλης: μπάσο, Αλέξανδρος Κτιστάκης: τύμπανα, Χρήστος Παύλης: ηλεκτρική κιθάρα, Μαρία Καναβάκη: πλήκτρα, Χάρης Καπετανάκης: τενόρο σαξόφωνο, Θωμάς Μιχόπουλος: κιθάρα, Στέφανος Ψαραδάκης: τύμπανα, Μιχάλης Κυμηνάς: μπάσο, Μάνθος Αρμπελιάς: κιθάρα, Γιώργος Πεντζίκης: πλήκτρα, Απόστολος Δημητρακόπουλος: ακουστική κιθάρα, Μαρία Κηπουρού: βιολί, Κλεάνθης Ζαρίμπας: κόρνο, Δημήτρης Μενεξές: τρομπόνι, Θανάσης Γκαϊφύλλιας: ρυθμική και ακουστική κιθάρα, πιάτα.

Ήταν προσεγμένες και οι τέσσερις παραγωγές που κυκλοφόρησαν από την ανεξάρτητη ετικέτα του Θανάση Γκαϊφύλλια στην Κομοτηνή. Απέδειξε με όλη αυτή τη δραστηριότητα πως μπορείς να κάνεις θαύματα και ας ζεις μακριά από την Αθήνα. Και το τονίζω αυτό, μιας και ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Φυσικά, πήγε περίφημα! Το δισκοπωλείο έκλεισε όμως τον κύκλο του το 2003.

Ο Γκαϊφύλλιας παράλληλα με αυτές τις δουλειές, συμμετέχει σε δίσκους των Νότη Μαυρουδή, Γιώργου Φραντζολά, Τάκι Αλεξίου κ.ά.

Όλα αυτά τα χρόνια που κάνω μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο, μ’ έχουν ρωτήσει πολλές φορές διάφοροι ακροατές πού και πώς μπορούν ν' αποκτήσουν τους παραπάνω δίσκους.

Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολo πια, μιας και ο τραγουδοποιός έχει χάσει την ιδιότητα του εμπόρου από τη στιγμή που έκλεισε το Κύτταρο… η μόνη διέξοδος είναι και πάλι το διαδίκτυο!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.