Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Η Στρατιωτική Ιστορία με αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης (Τεύχος 285-Μαΐου 2021)

 


Άλλη μια σημαντική επέτειος φέτος είναι τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, μιας μάχης που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων των πρωταγωνιστών της – Ελλήνων, Νεοζηλανδών, Αυστραλών, Βρετανών και Γερμανών. Το γεγονός αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στους Κρητικούς, οι οποίοι με απαράμιλλο θάρρος αντιμετώπισαν σχεδόν άοπλα τους Γερμανούς και βίωσαν τα σκληρά αντίποινά τους.

Σημείωμα Εκδότη:

Άλλη μια σημαντική επέτειος φέτος είναι τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, μιας μάχης που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων των πρωταγωνιστών της – Ελλήνων, Νεοζηλανδών, Αυστραλών, Βρετανών και Γερμανών. Το γεγονός αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στους Κρητικούς, οι οποίοι με απαράμιλλο θάρρος αντιμετώπισαν σχεδόν άοπλα τους Γερμανούς και βίωσαν τα σκληρά αντίποινά τους. Στο άρθρο του ο Εμμανουήλ Πέπονας εξετάζει τις κατηγορίες που αποδόθηκαν σε τέσσερεις Γερμανούς στρατιωτικούς για εγκλήματα κατά αμάχων, τη δίκη τους και το τελικό αποτέλεσμα, που ήταν ανάλογο των πράξεών τους, τουλάχιστον για τους περισσότερους εξ αυτών.

Η γενικότερη εξέλιξη της μάχης, οι αντίπαλες δυνάμεις, τα σχέδια επιχειρήσεων, οι απώλειες που υπέστησαν οι αντίπαλοι και το πώς αντέδρασαν υπό την πίεση των ταχέως μεταβαλλόμενων καταστάσεων αναλύονται στο άρθρο του Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου.

Ο Γεώργιος Λόης, στο κείμενό του για το 28ο Νεοζηλανδικό ΤΠ επανδρωμένο από τους αυτόχθονες Μαορί, εξιστορεί τη δράση τους στον κρίσιμο τομέα δυτικά των Χανίων, την ανεπιτυχή αντεπίθεσή τους για ανακατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε και τις μετέπειτα μάχες μέχρι την αποχώρησή τους από την Κρήτη.

Η διαφυγή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων λίγο πριν την κατάληψη της Αθήνας και η συμμετοχή της στη Μάχη της Κρήτης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της, καθώς και η ηρωική της δράση, όπως παρουσιάζεται από τον Θεόδωρο Δημόπουλο, έχει πλέον βαρύνουσα σημασία ως παράδειγμα υπακοής στους άγραφους νόμους της στρατιωτικής τιμής για τις επόμενες γενιές των Ευέλπιδων.

Ένας από τους βασικούς λόγους της επικράτησης των Γερμανών ήταν, όπως αναφέρεται στο άρθρο του Ιωάννη Βαρσαμή, η κυριαρχία στον αέρα από τη Λουφτβάφε. Με τη συνεχή υποστήριξή της και την εξουδετέρωση της Βρετανικής Αεροπορίας, οι αλεξιπτωτιστές κατάφεραν να επιβληθούν στους αμυνόμενους και να καταλάβουν την Κρήτη σε 10 ημέρες.

Ο Γεώργιος Τσόρβας στο άρθρο του παρουσιάζει την ιστορία του αντιτορπιλικού «Kelly» και του διάσημου κυβερνήτη της, Πλοιάρχου Μαουντμπάτεν, με το οποίο συμμετείχε στις ναυτικές επιχειρήσεις γύρω από την Κρήτη, βιώνοντας, στον ύψιστο βαθμό, την αποτελεσματικότητα και την εναέρια κυριαρχία της Γερμανικής Αεροπορίας.

Οι Αναμνήσεις από τη Μάχη της Κρήτης περιλαμβάνουν κείμενα από τρεις άνδρες που συμμετείχαν στη μεγάλη σύγκρουση, τα δε Αποσπάσματα Στρατιωτικού Μηνολογίου του Βασίλειου Αναστασόπουλου αναφέρουν τα σημαντικότερα γεγονότα της δεκαήμερης σύγκρουσης. Το Δείγμα Γραφής παρουσιάζει το βιβλίο «Κρήτη. Η Μάχη και η Αντίσταση» του Άντονυ Μπήβορ· ο Ηλίας Μαϊδάτσης στον Πόλεμο στην Τέχνη παρουσιάζει την ταινία «Στη Μάχη της Κρήτης»· οι Άγνωστες Πτυχές της Ιστορίας του Ιωάννη Βαρσαμή περιγράφουν τη βύθιση του καταδρομικού «Gloucester» και τον Γερμανό αεροπόρο που κατάφερε το θανάσιμο πλήγμα· τα Παίγνια Πολέμου και Στρατηγικής του Δήμου Θανάσουλα αναφέρονται στο «Memoir ’44 – Το σενάριο της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη»· στα Μουσεία και Κειμήλια ο Νικόλαος Νικόλτσιος μας μεταφέρει στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου, όπως και ο Γεώργιος Λόης, στην Πολιτιστική Κληρονομιά, μας ενημερώνει για τα εμβληματικά μνημεία της μάχης στον νομό Χανίων. Στα Οπλικά Συστήματα ο Ιωάννης Βαρσαμής παρουσιάζει το γερμανικό πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως LG 40 που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Κρήτη από τους Γερμανούς, ο Βασίλειος Παπαδόπουλος σκιαγραφεί τον Γερμανό Πτέραρχο Κουρτ Στούντεντ, αρχηγό των αλεξιπτωτιστών και ο Εμμανουήλ Πέπονας ρίχνει μια κριτική ματιά στο γνωστό βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης του Άντονυ Μπήβορ. 

Για περισσότερα, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.