Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Οι ποιητικές διαδρομές του Χρήστου Γιαννακού



Από τον κ. Χρήστο Γιαννακό έχουμε μέχρι σήμερα τρεις ολοκληρωμένες ποιητικές καταθέσεις, με πιο πρόσφατη το βιβλίο "Πολίτης Έρωτας" (Μανδραγόρας, 2019, Σειρά Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση). Παρακάτω, ορισμένα δείγματα γραφής:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ
Κοιτώ προς τη Νίσυρο
πιθανό τόπο μετάβασης.
Η στενή λωρίδα του βαθιού κυανίου,
σαν αμφίσημο όριο,
συγκρατεί μαζί και χωρίζει.
Ποιος επιθυμεί
να μεταβεί στο ηφαίστειο;

ΚΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ
Δίνει χαρά η Ελένη
Η Μαρία ψωμί
Μόχθο η Άλκηστη
Και σκέψη η Ζωή
Για να μεγαλώσει
Μια παρέα ξανά
Χρειάζονται δύο τουλάχιστον
Τέκνα της Μεσογείου.

Και ένα από τα πρώτα του ποιήματα ("Εγχειρίδιο Αμηχανίας", 2004):

ΤΕΧΝΙΚΩΣ, ΓΡΑΦΕΑΣ
Ένα χειμώνα έκανε
μολύβι το δάχτυλο,
τον αέρα τετράδιο
κι έγραψε πάνω στο κρύο.
Το χέρι κοκάλωσε,
τα γράμματα χάθηκαν,
κανένας δεν διάβασε.
Κι όμως υπάρχουν
αυτές οι τροχές
εκκρεμή παραμύθια
στο χιονισμένο τοπίο.

Το βιβλίο "Ασέμνου" (ερωτικές ιστορίες για ενήλικες) κυκλοφόρησε το 2015, είναι ένα σπονδυλωτό αφήγημα χωρισμένο σε δύο ενότητες: «Του Ασένου» και «Του Αλέκου», με εννιά εκατέρωθεν κεφάλαια που θα μπορούσαν να διαβαστούν ανεξάρτητα αλλά ουσιαστικά συνδέονται μεταξύ τους, μ' ένα ανεπαίσθητο νήμα που διατρέχει την αφήγηση από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου, κατακτώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

Κρατώντας αμείωτη αλλά και ενεργά διαλεκτική τη σχέση πομπού/δέκτη και αντιμεταθέτοντας εναλλάξ ρόλους σε ένα παιχνίδι εικόνων, συναισθημάτων και παράλληλων μοναχικών ποριών, που όπως και η ζωή αποδεικνύονται πολύ πιο σύνθετες απ’ ότι αρχικά είχαμε φανταστεί. Με σαρκαστικό, σταθερά καλοδιατυπωμένο και συχνά ειρωνικό ύφος, όπου υπολανθάνει το χιούμορ ανάμεικτο με την πικρία, οι ερωτικές ιστορίες του Φάνη Κατσιρέλου, που θα μπορούσαν να διαβαστούν και ως ένα ενιαίο μυθιστόρημα, διεκδικούν. Η εποχή του τέλους των αντιθέσεων. 

Το έργο εξωφύλλου είναι του Γιάννη Αλεξάκη. Και το πορτρέτο του συγγραφέα παρακάτω της Ειρήνης Κανά (Πηγή: https://biblionet.gr/).


Ο Χρήστος Γιαννακός γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα και Περιβάλλον στο Μάντσεστερ. Παρουσιάστηκε στην Ανθολογία ποιητών που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ΄90 με τίτλο «Γεωμετρία μιας Αθέατης Γενιάς (Μανδραγόρας, 2002). Από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» έχουν κυκλοφορήσει όλες οι ποιητικές του συλλογές: Εγχειρίδιο Αμηχανίας (2004), Έτοιμος Κόσμος (2011) και Πολίτης Έρωτας (2019), ενώ με το ψευδώνυμο Φάνης Κατσιρέλος υπέγραψε το πεζογράφημα Ασέμνου (2015).

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες συμμετέχει σε ανθολογίες ποίησης, ενώ δημοσιεύει κριτικές, ποιήματα και πεζά σε λογοτεχνικά περιοδικά και στα Πρακτικά του Συμποσίου Ποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετείχε στον τόμο «12 μικρά σενάρια», εκδόσεις t-short, Αθήνα, 2011, και με ψηφιακό φιλμ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Life and Art Theater, Αθήνα, 2011.

Τα βιβλία του θα τα βρείτε από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.