Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ο βασιλιάς των αριθμών

 


Το μαθηματικό παραμύθι "Ο βασιλιάς των αριθμών" της Γεωργίας Μουντζούρη (εικονογράφηση: Μαρκ Γουάινσταϊν) αφορμάται από τις γνώσεις και τις καθημερινές εμπειρίες των παιδιών για τους μικρούς, μεγάλους και πολύ μεγάλους αριθμούς. Τα παιδιά μιας τάξης πραγματοποιούν μαζί με τη δασκάλα τους έναν πρωτότυπο διαγωνισμό προκειμένου να ανακηρύξουν βασιλιά τον αγαπημένο τους αριθμό. Παραθέτουν τις απόψεις τους και αιτιολογούν τις απαντήσεις τους. Απαντήσεις αναμενόμενες αλλά και ανατρεπτικές, σαν αυτές που μόνο εκείνα δίνουν.

Τι γνωρίζουν τα παιδιά για τους αριθμούς; Είναι οι αριθμοί παντού στον κόσμο ίδιοι; Τι είναι το 0, το 1.000.000 και το 1.000.000.000; Ποιος αριθμός θα αναδειχθεί νικητής; Στόχος του παραμυθιού είναι τόσο η καλλιέργεια και η διεύρυνση της μαθηματικής γνώσης όσο και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα, που χωρίς διδακτισμό προτρέπει τα παιδιά να αναστοχαστούν για το διαφορετικό που υπάρχει παντού γύρω μας, ακόμα και στα μαθηματικά.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, αλλά και σε όσους τα πλαισιώνουν, γονείς και εκπαιδευτικούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την ανάπτυξη και εμπέδωση των αριθμητικών εννοιών και δεξιοτήτων που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Συνοδεύεται από μαθηματικές δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν ατομικά και ομαδικά.

Δυο λόγια για τη σειρά

Η σειρά Μαθηματικά παραμύθια απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους. Αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στην αποσπασματική προσέγγιση μαθηματικών εννοιών χωρίς κάποιο πλαίσιο αναφοράς. Οι μαθηματικές έννοιες που παρουσιάζονται στη σειρά αυτή αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πλοκής του παραμυθιού. Τα μαθηματικά παραμύθια καλλιεργούν τη διασκεδαστική και ταυτόχρονα δημιουργική ενασχόληση των παιδιών με τις μαθηματικές έννοιες και δεξιότητες. Mε τα παραμύθια της σειράς αυτής επιδιώκεται να αγαπήσουν τα παιδιά τα μαθηματικά πριν ακόμη τα διδαχθούν.

Κάθε παραμύθι πραγματεύεται μία μαθηματική έννοια και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την εξερεύνηση της μαθηματικής γνώσης με τρόπο εύληπτο και δημιουργικό. Οι εκπαιδευτικοί, που ενσωματώνουν στη διδασκαλία τους παιδικά βιβλία με μαθηματικό περιεχόμενο, έχουν ένα εκπληκτικό απόθεμα από πηγές, που τους βοηθούν με τον πλέον δημιουργικό τρόπο στην εκπλήρωση των στόχων του αναλυτικού προγράμματος που σχετίζονται με τα μαθηματικά. Στο τέλος κάθε βιβλίου περιλαμβάνονται μαθηματικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τα παιδιά ατομικά ή ομαδικά. Ο στόχος είναι διττός: η καλλιέργεια και η διεύρυνση της μαθηματικής γνώσης που απορρέει από κάθε παραμύθι, αλλά και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαφορετικότητα χρησιμοποιώντας ως όχημα τα μαθηματικά.

Η Γεωργία Μουντζούρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα, έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Αυστραλία και σήμερα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στις Επιστήμες της Αγωγής. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2000 εργάζεται σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Τα ενδιαφέροντά της αφορούν τη διδακτική των μαθηματικών και τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης. Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων για τα μαθηματικά. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη διδακτική των μαθηματικών στις μικρές ηλικίες. Έχει οργανώσει και συντονίσει βιωματικά εργαστήρια, σε ημερίδες και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα πεδία της διδακτικής των μαθηματικών και των μουσειακών προγραμμάτων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά, σε παιδικά ένθετα εφημερίδων και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο νηπιαγωγείο (Δίπτυχο, 2003) και Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004. Δραστηριότητες για την προσχολική ηλικία (ΥΠΕΠΘ-ΑΘΗΝΑ 2004). Ο βασιλιάς των αριθμών είναι το πρώτο της προσωπικό βιβλίο. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί της, μπορείτε να της γράψετε στα: mountgeo@ath.forthnet.gr ή facebook: georgia.mountzouri

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.