Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Γλωσσολογία και ελληνική γλώσσα

 


Το παρόν εγχειρίδιο παρουσιάζει ζητήματα που άπτονται τόσο της ιστορικής γλωσσικής έρευνας και θεωρίας όσο και της συγχρονικής γλωσσολογίας. Αφού παρουσιαστεί πολύ συνοπτικά η ιστορία της ελληνικής γλώσσας, δίνεται έμφαση σε ορισμένα θέματα τα οποία δεν είναι συνήθη στη βιβλιογραφία, όπως η γλωσσική και γραμματική έρευνα από την αρχαιό­τητα μέχρι τον 18ο αιώνα, η εξέλιξη από τη συγκριτική γραμματική έως την ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία, η συγγένεια και ταξινόμηση γλωσσών, η ετυμολογία. 

Στην ενότητα της συγχρονικής γλωσσολογίας δίνεται έμφαση στον δομισμό, γίνεται αναφορά σε άλλες γλωσσολογικές σχολές, οι οποίες ερευνούν τα πολυσύνθετα γλωσσικά φαινόμενα από διαφορετική οπτική γωνία, και παρουσιάζονται εκτενώς τα γλωσσολο­γικά επίπεδα της φωνητικής, της φωνολογίας και της μορφολογίας. Το συμπέρασμα στο οποίο ελπίζουμε ότι θα καταλήξει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου είναι ότι η έρευνα του πολυσύνθετου φαινομένου «γλώσσα» είναι όχι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη από πάσης πλευράς αλλά και επίπονη, γιατί πρέπει να διεξάγεται με προσοχή, με τις κατάλληλες μεθόδους και σύμφωνα με τις αρχές που επιβάλλει η γλωσσολογική δεοντολογία.

Ο Γεώργιος Μαγουλάς είναι αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικοσυγκριτικής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου δίδαξε από το 1970 έως το 2004.  Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία και την Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου καθηγητή Maurice Leroy. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου παρακολούθησε σεμινάρια κορυφαίων γλωσσολόγων και έλαβε Δίπλωμα Γενικής Φωνητικής. Γνωρίζει άριστα ή πολύ καλά ευρωπαϊκές και άλλες γλώσσες. Έχει πλουσιότατο διδακτικό έργο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα αντικείμενα: Γενική Γλωσσολογία, Ιστορικοσυγκριτική/Ινδοευρωπαϊκή Γλωσσολογία, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορία της Αγγλικής/Γαλλικής/Γερμανικής Γλώσσας, Φωνολογία/Μορφολογία της Αρ­χαίας Ελληνικής, Αρχαίες Ελληνικές Διάλεκτοι κ.ά. Υπό την επίβλεψή του έχουν εκπονηθεί αρκετές διδακτορικές διατριβές. Είναι μέλος επιστημονικών εται­ρειών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, εκτενή εισαγωγή και σχόλια σε έκδοση βιβλίου, βιβλιοκριτικά άρθρα με πρωτότυπες επισημάνσεις κ.ά. Το 2015 εκπόνησε και δημοσίευσε σε μορφή ebook το βιβλίο Θέματα συγχρονικής και διαχρονικής γλωσσολογίας, στο πλαίσιο της Δράσης «Κάλλιπος» (Ελληνικά Ακαδημαϊ­κά Συγγράμματα).

Η Ευγενία Μαγουλά είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σπούδασε Φιλολογία, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στα Πανεπιστήμια Sorbonne 5 και Sorbonne 7 στη Γαλλία και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη Γλωσσολογία – Γλωσσική Κατάκτηση το 2000 από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Διδάσκει Γενική Γλωσσολογία, Διδακτική της Γλώσσας, Φωνητική-Φωνολογία και συναφή μαθήματα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Συνεργάζεται με πολλά πανεπιστήμια και τμήματα ελληνικών σπουδών του εξωτερικού. Είναι επιστημονική υπεύθυνη σε ερευνητικά προγράμματα ή μέλος ερευνητικών ομάδων. Επιβλέπει σημαντικό αριθμό διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στις εφαρμογές της Γλωσσολογίας στην εκπαίδευση, στη Φωνητική και τη Φωνολογία, στη διδασκαλία της Ελληνικής ως πρώτης και ως δεύτερης γλώσσας, στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και στις γλωσσικές διαταραχές. Τέλος, συνεργάζεται με την Ακαδημία Αθηνών και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.