Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Στα χνάρια της μνήμης



Δυο οικογένειες, και οι δυο διωγμένες από τον τόπο τους για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, συναντιούνται σε μια φτωχογειτονιά του  Πειραιά. Αφού συνδεθούν με φιλικούς δεσμούς ο έρωτας των παιδιών τους θα τους δέσει και με ακατάλυτους.   Με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που συγκλονίζουν τον τόπο, όπως η δικτατορία Μεταξά, ο πόλεμος, η κατοχή, ο εμφύλιος, οι ήρωες περνούν διά πυρός και σιδήρου προσπαθώντας να επιβιώσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Οικογένειες διαλύονται, άνθρωποι στέλνονται στην εξορία και άλλοι ανεβαίνουν στο βουνό.  Μίση και πάθη σιγοβράζουν, έρωτες φουντώνουν ενώ  γίνονται προσπάθειες να καλυφτούν   μυστικά και λάθη. Οι ήρωες αναμετρούνται με τις προσωπικές τους ευθύνες, τα ελαττώματα  και τις αδυναμίες τους. Ένα μυθιστόρημα-ποταμός που εκτυλίσσεται στη Σμύρνη, στον Πειραιά, στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και στο Μπουένος Άιρες, με κυρίαρχα τα πάθη και τα λάθη.

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Μανιατάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αγγελάκη

Γεννημένος στον Πειραιά, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή των Καλών Τεχνών και στα εργαστήρια του Νικολάου και του Γραμματόπουλου. Συγχρόνως παρακολουθεί προγράμματα Art & Design στις σχολές Βακαλό, Δοξιάδη και στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών. Την ίδια χρονική περίοδο γράφει διηγήματα και ποίηση που δημοσιεύονται στα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής «ΝΩΕ», «Τραμ» και «Λωτός». Μετά το τέλος των σπουδών του στην ΑΣΚΤ φεύγει για το Marburg της Γερμανίας όπου παρακολουθεί σεμινάρια χρωματολογίας και διαφορές τεχνικές πάνω στη θαλασσογραφία, στη σχολή τέχνης του Marburg. Συγχρόνως εργάζεται στο εικαστικό κέντρο της πόλης όπου υπάρχουν και έργα του.

Εκείνη την περίοδο άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά με τη λογοτεχνία με έναν κύκλο ποιημάτων και νουβέλες. Όμως οι υποχρεώσεις του στην τέχνη του χρωστήρα, οι διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν του επέτρεψαν να δώσει περισσότερο χρόνο στη γραφή, κάτι που έγινε μετά το 2012. Η περίοδος 2015-2019 ήταν η πιο παραγωγική. Έγραψε τρία μυθιστορήματα, δεκαεπτά διηγήματα και δύο ποιητικές συλλογές. Ακόμα, έχει πάρει μέρος σε μαθήματα σκηνοθεσίας, κριτικής και θεατρικής γραφής ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικής λογοτεχνίας και επιμέλειας κειμένων στο ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.