Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Στη σκιά του ανέμου, του Ντίνου Σιώτη


O Ντίνος Σιώτης, ποιητής, πεζογράφος, γραφίστας, δημοσιογράφος, μεταφραστής, εκδότης και κριτικός λογοτεχνίας, γεννήθηκε στην Τήνο το 1944. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Λογοτεχνία στο San Francisco State University. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος Τύπου στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Το 2007 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Αυτοβιογραφία ενός στόχου (εκδόσεις Κέδρος). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και στα κινεζικά. Έχει εκδώσει δεκαπέντε πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά στα ελληνικά και στα αγγλικά. Είναι υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του World Poetry Movement με έδρα το Μεντεγίν, καθώς και πρώτος εκλεγμένος (2012) πρόεδρος του Κύκλου Ποιητών. Mεγάλο μέρος του ποιητικού του έργου παραμένει αδημοσίευτο.


Στο πρόσφατο ποιητικό του βιβλίο, «Στη σκιά του ανέμου» (Εκδόσεις Κέδρος, 2019) περιέχονται πενήντα τρία ποιήματα γραμμένα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με θέμα την ομορφιά και την μελαγχολία των μικρών και μεγάλων στιγμών ανάμεσα στις συναντήσεις συμβάντων και καταστάσεων και στις συγκρούσεις της προσωρινότητας με την αιωνιότητα, της πλάνης με την αυταπάτη, του θαύματος με την υπέρβαση, του φωτός με το χάος. Κρυμμένο καλά ένα πρωτογενές και υποδόριο πλεόνασμα ψύχωσης που φέρνει προς ντελίριο ή μαύρο χιούμορ. Εδώ ο ποιητής Ντίνος Σιώτης είναι μεν αλληλέγγυος αλλά εκδικείται με τα ποιήματά του την πραγματικότητα. Ακολουθούν δύο δείγματα γραφής από το εν λόγω βιβλίο.

Υπέρ των φτωχών

Στα μισά του μήνα έπεσε η αυλαία
η νύχτα αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά
της σκιάς του ανέμου αγόγγυστα η

αγάπη προτάσσει τα στήθη: μοιράζει
ευθύνες σε όλους υπέρ των φτωχών
των καταπονημένων των αδυνάτων

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2017

Τι να πω

Τώρα τι να πω για τις ώρες που
φεύγουν αθόρυβα μέσα απ' τα
χέρια μου κι ας τις κρατάω όσο

πιο σφιχτά μπορώ τι να πω για
την αθόρυβη σκιά του χρόνου που
γλιστρά μέσα απ' τα δάχτυλά μου...

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.