Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Η Ελευθερία του Τζόναθαν ΦράνζενΑκόμη ένα πολυδύναμο μυθιστόρημα του συγγραφέα των Διορθώσεων, Τζόναθαν Φράνζεν (1959), κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πάντα με την άψογη μεταφραστική απόδοση του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη. Για άλλη μια φορά, πίσω από την επιφανειακή χαρούμενη πραγματικότητα μιας τυπικής οικογένειας, εντοπίζονται οι πιο βαθιές και χρόνιες πληγές κάθε γωνιάς της Αμερικής. Μέσα από πειστικές σκιαγραφήσεις χαρακτήρων και ατέρμονες περιγραφές όλων όσων συντελούνται στη ζωή των κεντρικών μυθιστορηματικών ηρώων που απαρτίζουν την οικογένεια Μπέργκλαντ, ο Τζόναθαν Φράνζεν, μέσα από την "Ελευθερία", επιχειρεί να θέσει στο λογοτεχνικό επίκεντρο ευαίσθητα ζητήματα, θρησκευτικής, πολιτικής, οικολογικής και οικονομικής υφής, που προβληματίζουν και εντείνουν συνεχώς το αναγνωστικό ενδιαφέρον, θέτοντας ερωτήματα σχετικώς με τα όρια και τον βαθμό ελευθερίας που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος στην εποχή μας.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο: Η Πάτι και ο Γούλτερ Μπέργκλαντ ήταν υποδειγματικό ζευγάρι. Εκείνος, δικηγόρος με περιβαλλοντικές ανησυχίες, πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατο και ήταν αφοσιωμένος στην οικογένειά του. Εκείνη, τέλεια σύζυγος και μητέρα, ανακύκλωνε τις μπαταρίες, νοιαζόταν για την υγιεινή διατροφή και για τη γειτονιά τους. Οι Μπέργκλαντ ήταν από αυτούς που κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Τι τους συνέβη ξαφνικά; Γιατί ο γιος τους πήγε να μείνει στους διπλανούς τους, που είναι φανατικοί Ρεπουμπλικάνοι; Γιατί ο Γουόλτερ άρχισε να δουλεύει για τις μεγάλες εταιρείες εξόρυξης άνθρακα και η Πάτι να συμπεριφέρεται σαν έξαλλη μαινάδα μπροστά στους έκπληκτους γείτονές της;

Ο Τζόναθαν Φράνζεν των θρυλικών ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ υπογράφει μια κωμικοτραγική ιστορία για τους πειρασμούς της ελευθερίας, την εύθραυστη ασφάλεια των προαστίων, το εφηβικό πάθος, τους συμβιβασμούς της μέσης ηλικίας, το βάρος τού να αποκτάς εξουσία. Και καθώς παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ηρώων του να προσαρμοστούν σ’ έναν κόσμο που τους μπερδεύει όλο και περισσότερο, συνθέτει μια εύστοχη, ειρωνική και συγκινητική τοιχογραφία της ίδιας της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.