Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η Θρυαλλίδα της Χρύσας Στεφάτου


Από το πρώτο – δεύτερο κείμενο της Χρύσας Στεφάτου που έφτασε σε εμένα ένιωσα πως αυτό που έχει να πει είναι πυκνό, καθαρό ταυτόχρονα και ολόκληρο. Στον λόγο της Χρύσας βρήκα αιτίες και κίνητρα, βρήκα αφορμές για να πάω τις σημασίες πιο κάτω. Η περιεκτικότητα κάθε μιας από τις μεστές φράσεις που συνθέτουν έναν μικρούτσικο αλλά ολόκληρο ποιητικό κόσμο μέσα σε κάθε της ποίημα με αφορά πιο πολύ από το ειδικό βάρος. Ο λόγος της έχει την συνέπεια εκείνου του ανθρώπου που όσο αιρετικά κι αν έχει ζήσει, σεβάστηκε τη ζωή του, αγάπησε και αγαπήθηκε, στάθηκε ψηλά στα δύσκολα κι όταν γονάτισε, μάτωσε και μετά επούλωσε ήσυχα τις πληγές του. Δεν κομπορρημονεί και δεν καμώνεται. Δεν πελαγοδρομεί και δεν παρασύρεται. Μετράει. Πρώτα από όλα μετράει τη σχέση της με τον αναγνώστη.

Η Χρύσα είναι μια αληθινή συγγραφέας, γιατί γράφει μαζί με τον αναγνώστη της, τον λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της, επείγεται να τον συγκινήσει, να τον δεσμεύσει στα γραπτά της, να τον εκφράσει. Για μένα αυτό το ήθος την βάζει στην πρώτη γραμμή. Δεν ξέρω αν αύριο συνεχίσει να γράφει ποίηση ή στραφεί σε είδη και φόρμες που την αφορούν νομίζω εξ ίσου. Ξέρω μόνο πως η συναίσθηση της οικονομίας μαζί με την ξεκάθαρη πρόθεση να μην αφήσει κανέναν έξω από τον λόγο της, να κρατήσει έτσι ανοιχτές αυτές τις πόρτες ώστε να μην χαθεί ο λόγος που το κάνει, αλλά να αναδειχτεί σε πράξη υψηλού ήθους, μας τιμά σαν αναγνώστες.

Θράσος Καμινάκης
Σκηνοθέτης - Ιδρυτής του Μικρού Πολυτεχνείου

Αριθμός σελίδων: 74
Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 12χ17 ISBN: 978-618-5101-80-0
Σχέδια εσωτερικών σελίδων-εξώφυλλο: Μαρία Σωτηροπούλου

Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Χρύσα Στεφάτου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16.1.1968. Είναι κόρη της Τούλας Αράπη και του Κώστα Στεφάτου. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών το 1991 . Σπούδασε κινηματογραφική σκηνοθεσία στη σχολή της Ευγενίας Χατζίκου και τηλεοπτική σκηνοθεσία στα εργαστήρια σπουδών του Αntenna. Παρακολούθησε μαθήματα παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών στο Μικρό Πολυτεχνείο. Εργάστηκε παραδίδοντας φροντιστηριακά μαθήματα στα Φιλολογικά. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά ως καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Παρακάτω, ορισμένα δείγματα γραφής από τη "Θρυαλλίδα" της Χρύσας Στεφάτου, που κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Φίλντισι":

Όταν μεγάλωσαν οι φίλοι μου

Τα παιχνίδια μαζεύω απ' το χτες.
Όλοι οι φίλοι μου γύρισαν σπίτι τους.
Μόνο εγώ είμαι στο δρόμο ακόμη.

Η αναμονή

Μια πορτούλα ζωγράφισα.
Κάθε μέρα ν' ανοίξει προσμένω.
Κρύβει πίσω της θαύματα.
Λεωφόρους πολύβουες και ταξίδια
όλο πρόκληση.
Να τα δω περιμένω.

Καληνύχτισμα

Το φιλί σου,
όταν πέφτω για ύπνο,
είναι όλη μου η πείνα κι η δίψα μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.