Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η «Σκυλίσια ψυχή» του Αύγουστου Κορτώ


«Υπάρχει αυτή η θεώρηση ότι η Ιστορία είναι μεγαλύτερη από τον άνθρωπο. Οπότε τι θα κάνουμε στο βιβλίο; Θα βάλουμε τον άνθρωπο να στραγγαλίζεται από την Ιστορία» αναφέρει καυστικά σε κάποια συνέντευξή του για το βιβλίο του «Σκυλίσια Ψυχή» ο Αύγουστος Κορτώ.

Η άποψή του αυτή, ότι δηλαδή ο άνθρωπος θα πρέπει, στο επίπεδο της λογοτεχνίας, να περικλείει την Ιστορία και όχι το αντίθετο, βρίσκει εφαρμογή στην «Σκυλίσια Ψυχή». Πρόκειται για την ιστορία της Έστερ Κλάιν, μιας Εβραιοπούλας, η οποία, γεννημένη στο Βερολίνο του 1920, θα έρθει αντιμέτωπη με τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ίδια, διαθέτοντας ένα διαφορετικό πρίσμα αντίληψης του κόσμου, μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ζωή της από το έτος της γέννησής της ως τα βαθιά της γεράματα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως κάθε περίοδος της ζωής της Έστερ συνοδεύεται ή στιγματίζεται από έναν σκύλο. Το βιβλίο, σε αφηγηματικό επίπεδο, συνδέει διαφορετικά κάθε φορά τη ζωή της πρωταγωνίστριας με τα πρόσωπα που σχετίζονται με την ίδια και το περιβάλλον της, αλλά συνδέει και με ιδιαίτερο τρόπο την ζωή της Έστερ, από την παιδική της ηλικία ως και την πρεσβύτερη, με την ζωή κάποιου από τα κατοικίδια σκυλιά της, δικαιολογώντας πλήρως την επιλογή του ιδιόμορφου τίτλου του βιβλίου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα και όχι για μια ιστορική πραγματεία, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Στο επίπεδο του ιστορικού μυθιστορήματος που λαμβάνει χώρα στην εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, δίνεται έμφαση στην εξέλιξη των χαρακτήρων μέσα από τα βασανιστήρια και τις ταπεινωτικές διαδικασίες που υπόκεινται. Παρουσιάζονται, μέσω του ενδιαφέροντος τρόπου συγγραφής του Κορτώ, τα γεγονότα του Πολέμου, αλλά η βάση δίνεται στην ψυχοσύνθεση της Έστερ και πώς βλέπει και βιώνει η ίδια τις φρικτές αναπαραστάσεις του Πολέμου, καθώς και πώς εξελίσσεται η ζωή της μετά τον Πόλεμο.

Ένα βιβλίο που αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο να το διαβάσει, καθώς προκαλεί γλυκόπικρα συναισθήματα, συγκινεί, δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και αγάπης και, σίγουρα, θα καθηλώσει τους λάτρεις του είδους.

Καλλιρρόη Μασούρα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, περισσότερα βιβλία των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.