Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Οι εξομολογήσεις ενός παθιασμένου αναγνώστη


«Εμείς, όμως, διαβάζουμε για την απόλαυση της ανάγνωσης,
 για τις αναλογίες που ανακαλύπτουμε μέσα μας,
 για τη μαγεία της φράσης και το βάθος του στοχασμού»

Η νέα αναγνωστική χρονιά σηματοδοτείται από ένα ευφυές βιβλίο αναφοράς στην αναγνωστική τελετουργία. «Το 24ωρο ενός αναγνώστη. Ηδονές και πάθη της ανάγνωσης» του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου, δένεται σίγουρα με δεσμούς συνενοχής με τους συστηματικούς αναγνώστες και όχι μόνο. Πρόκειται για μιαν ενδιαφέρουσα συλλογή 35 ανάλαφρων και απολαυστικών κειμένων περί της ανάγνωσης και των επακόλουθων δαιμονίων. Κείμενα προσωποποιημένα, υποκειμενικής χροιάς και πολύ μακριά από διδακτισμούς, που μπορεί να διαβαστούν είτε αποσπασματικά, είτε σαν μιαν αλληλένδετη ιστορία, η οποία δεν στερείται λογοτεχνικής υφής.

Η ποιητική, εξάλλου, ιδιότητα (και προτίμηση) του Γιαννακόπουλου δεν κρύβεται. Διαφαίνεται σε αρκετά σημεία, κυρίως όταν αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της ποιητικής μετουσίωσης της καθημερινότητας: «Να μπορώ να διακρίνω την ποίηση που ενυπάρχει σε μια βρύση που στάζει, σε ένα παραθυρόφυλλο που χτυπάει τον αέρα, στη σιγανή βροχή που πέφτει πάνω στο χώμα. Να μπορώ να διακρίνω την ποίηση που ενυπάρχει σε ένα φευγαλέο βλέμμα, σε ένα χαρτί που παρασύρει ο αέρας, σε μια κούπα με ζεστό καφέ, σε ένα βιολί που δεν ξέρεις από πού ακούγεται, σε μια τούφα καστανά μαλλιά που ανεμίζουν κάτω από ένα μάλλινο σκουφάκι».

Κατά την περιπλάνηση στις σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε τις αναγνωστικές συνήθειες ενός φανατικού και παθιασμένου αναγνώστη, αναγνωρίζοντας στις προτιμήσεις και εμμονές του, πολύ συχνά, κι ένα μέρος του εαυτού μας. Οι άφθονες προσωπικές αναφορές και οι διάσπαρτες μικροϊστορίες του συγγραφέα, αποδεικνύονται απολύτως χρήσιμες, αφού με τον δικό τους κάθε φορά ξεχωριστό τρόπο υπηρετούν τη λογοτεχνία και τελικά τη φιλαναγνωσία, θέτοντας πολλά ερωτήματα, δίνοντας απαντήσεις και προτείνοντας αμέτρητους συγγραφείς και τίτλους βιβλίων, ενώ το ερωτηματολόγιο προς το τέλος αποκαλύπτει στον ερωτώμενο το αναγνωστικό του προφίλ (αν, δηλαδή, θεωρείται βιβλιόφιλος, βιβλιοφάγος ή βιβλιομανής). Ένα βιβλίο στο οποίο επιθυμεί να ανατρέχει κανείς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Πόλις", περισσότερα βιβλία των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.