Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Τα δοκίμια του Ουμπέρτο Έκο από τα Ελληνικά Γράμματα


Το 2018 κυκλοφόρησαν, σε νέες αναθεωρημένες εκδόσεις, άλλα τρία σημαντικά βιβλία του Ουμπέρτο Έκο (5/1/1932-19/2/2016), από τις ιστορικές «Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα». Μετά τα βιβλία «Από το δέντρο στον λαβύρινθο» και «Πρώτο ελάχιστο ημερολόγιο», εκδόθηκαν τα παρακάτω: "Περί φασισμού και πολέμου - Πέντε ηθικά κείμενα", 20 χρόνια μετά την πρώτη τους έκδοση, σε μετάφραση Άννας Παπασταύρου, "Στους ώμους των γιγάντων", που αποτελείται από διαλέξεις του συγγραφέα στο Φεστιβάλ Milanesiana 2001-2005, σε μετάφραση Χαριτωμένης Βόντα και τέλος, "Τα όρια της ερμηνείας", σε μετάφραση Μαριάννας Κονδύλη, με δοκίμια που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980.

Ο "Κατάλογος Ουμπέρτο Έκο" των "Ελληνικών Γραμμάτων" περιέχει καλαίσθητα βιβλία, με υποδειγματικές μεταφράσεις, που θα ελκύσουν το ενδιαφέρον των πολυπληθών αναγνωστών του μεγάλου στοχαστή και φιλόσοφου της εποχής μας, ο οποίος τροφοδότησε με το έργο του τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκέψη.


Πέντε διαχρονικά και επίκαιρα κείμενα, που επιχειρούν να προβληματίσουν σοβαρά τον πολίτη του 21ου αιώνα για την ηθική των ημερών μας. Στο πιο προσωπικό από αυτά, ο Έκο θυμάται την απελευθέρωση της χώρας του από τον φασισμό, εξετάζει τις ιστορικές μορφές του και αναλύει τις πιο αποτρόπαιες εκδηλώσεις του στις μέρες μας. 

Από το δράμα του πολέμου έως τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, από την παρέμβαση των διανοουμένων ενάντια στον ρατσισμό, τον ολοκληρωτισμό και τον φονταμενταλισμό έως τη μη ανεκτικότητα των ανθρώπων απέναντι στον ξένο και τον μετανάστη, τα πέντε αυτά ανθρωποκεντρικά δοκίμια επιδιώκουν να επανατοποθετήσουν κρίσιμα ζητήματα σε ηθική βάση και να δώσουν το έναυσμα για έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των ανθρώπων απανταχού της γης.

ΣΧΗΜΑ: 13 x 20,5 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-19-0728-4 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018


Το έργο “Στους ώμους των γιγάντων” αντιπροσωπεύει για τους αναγνώστες του Έκο ένα χαρμόσυνο γε­γονός. Μακριά από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, τα ακαδημαϊκά συνέδρια και τις τιμητικές τελετές, ο Έκο γράφει τα κείμενα αυτά, μέσα σε μια περίοδο τριών δεκαετιών, για να ψυχαγωγήσει το πολυπληθές κοινό της Milanesiana, ενός σημαντικού φεστιβάλ γραμμάτων, επιστημών και τεχνών, που αποτελεί πλέον θεσμό στον ευρωπαϊ­κό χώρο. 
Τα κείμενα έχουν ως αφετηρία τη διαφορετική θεματολογία του ετήσιου φεστιβάλ της Milanesiana από το 2001 έως το το 2015, ενώ παράλληλα πραγματεύονται θέματα φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, αισθητικής, ηθικής, επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης. Η πεμπτουσία του σύμπαντος του Έκο, διατυπωμένη σε γλώσσα ευχάριστη, καυστική, κάποιες φορές παιχνιδιάρικη, αλλά και κοφτερή όποτε είναι απαραίτητο. 
Οι ρίζες του πολιτισμού μας, οι μεταβαλλόμενοι στον χρόνο κανόνες της ομορφιάς, το ψέμα που γίνεται αλήθεια και μεταστρέφει την πορεία της Ιστορίας, η γοητευτική εμμονή με τη συνωμοσία, οι εμβληματικοί ήρωες της σπουδαίας λογοτεχνίας, οι μορφές της τέχνης, οι αφορισμοί και οι παρωδίες είναι κάποια από τα σημεία έλξης ενός βιβλίου εμπλουτισμένου με υπέροχες εικόνες που ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε στις διαλέξεις του.

ΣΧΗΜΑ: 15,5 x 21,5 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 446 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΣΚΛΗΡΟ| ISBN: 978-960-19-0703-1 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018


Μια σειρά από πνευματώδη δοκίμια, που μας ταξιδεύουν από την κριτική της ερμητικής παράδοσης και την εξερεύνηση των πιο ασύδοτων ερμηνειών του Δάντη, του Λεοπάρντι και του Τζόυς ίσαμε τις προσωπικές εξομολογήσεις του συγγραφέα ως αναγνώστη των ερμηνευτών των μυθιστορημάτων του και τις οριακές εκείνες καταστάσεις όπου ανάμεσα σε δύο Τζοκόντες πρέπει κανείς να αποφασίσει ποια είναι η αυθεντική. 
Τα δοκίμια συζητούν τα όρια της ερμηνείας, τις περιπτώσεις σπατάλης ερμηνευτικής ενέργειας και τα κριτήρια οικονομίας της ανάγνωσης. Πολεμική επίθεση σε πολλές πρακτικές «αποδόμησης», το βιβλίο μπορεί να νοηθεί ως αλλαγή πορείας σε σχέση με το Opera aperta, που πολλά χρόνια πριν ευνοούσε προκλητικά την πρόσληψη και την ερμηνεία. Αλλά το Opera aperta επέμενε στη δια­λεκτική σχέση ανάμεσα στην πρωτοβουλία του ερμηνευτή και την πιστότητα στο πρωτότυπο. 
Απεναντίας σήμερα ευνοεί­ται υπερβολικά η ανεξέλεγκτη ελευθερία του ερμηνευτή. Το ζήτημα λοιπόν είναι να εδραιωθεί και πάλι η ισορροπία ανάμεσα στην πρόθεση του αναγνώστη και την πρόθεση του έργου (ενώ η πρόθεση του συγγραφέα παραμένει απροσπέλαστη).

ΣΧΗΜΑ: 13,5 x 20,5 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 480 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-19-0710-9 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018 

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα" εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.