Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ανιχνεύοντας τη συγγραφική φαρέτρα κορυφαίων δημιουργών


  Αν διαθέτουμε κάποια πρωτοτυπία, 
πρέπει πάνω απ’ όλα να τη φανερώσουμε. 
Αν δε διαθέτουμε, θα πρέπει να την αποκτήσουμε.
Φλωμπέρ

Η δημιουργία ενός ολάκερου κόσμου μόνο εύκολη υπόθεση δε μπορεί να είναι. Για τη λογοτεχνική αποτύπωσή του αρκεί το θείο χάρισμα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν αριστουργηματική μια συγγραφική απόπειρα; Ο δρόμος για τη μετάγγιση στο χαρτί της αντίληψής μας για τη ζωή, εκτός από επίπονος και δύσβατος, κρύβει μικρά και μεγάλα μυστικά, που ο πολυθεματικός τόμος «Έμπνευση και δημιουργία» καλείται να ξεκλειδώσει, εξερευνώντας την εργαλειοθήκη συγγραφέων που άφησαν ανεξίτηλη λογοτεχνική σφραγίδα. Κείμενα και σταχυολογημένες φράσεις τους, μάς φέρνουν πιο κοντά με τις προτιμητέες πρακτικές του προσωπικού τους εργαστηρίου, τις ταλαντεύσεις και τα προσκόμματα που συνάντησαν. Σύμφωνα με τον Στέφαν Τσβάιχ, εάν θέλουμε να καταλάβουμε τις πραγματικές συγγραφικές προθέσεις, πρέπει πρώτα να νιώσουμε αυτό που αισθάνθηκε ο καλλιτέχνης, «πρέπει ν΄ ανασυνθέσουμε την ψυχή του στην ψυχή μας – η πραγματική απόλαυση δεν είναι απλή πρόσληψη και μόνο, είναι μια εσωτερική συμμετοχή στο έργο».

Ο κύριος στόχος της θεματικής διάρθρωσης που ακολουθείται, είναι να φωτιστούν αρκετοί μυστηριακοί νόμοι της ποιητικής τέχνης (Σουπερβιέλλ) και της μυθιστοριογραφίας (Σαντ, Μωπασσάν, Τζέημς), ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις φυσικές μεταβάσεις που ξετυλίγουν μιαν ιστορία και προσδίδουν λογοτεχνική αξία σε ένα κείμενο. Παράλλλα, κειμενικές αναφορές στην κριτική ικανότητα και πρόσληψη (Τζέημς), στην υφολογική τελειότητα (Μπυφφόν, Σελίν) και στις αρετές της ανάγνωσης και την ευτυχία που μπορεί να επιφέρει (Μπόρχες, Κόνραντ), εμπλουτίζουν τις αναμετρήσεις με την άγραφη σελίδα. Προς το τέλος του βιβλίου, με την παράθεση επιστολών χορηγούνται συμβουλές σε νέους ποιητές (Χέσσε, Στήβενσον, Προυστ, Γουλφ) και λογοτέχνες (Μπωντλαίρ, Τσέχωφ) και δίνονται άφθονες οδηγίες σε εκκολαπτόμενους συγγραφείς, μέσα από μια εκτενή παράθεση ενδεικτικών φράσεων διαφόρων συγγραφέων.

Πολύτιμος τόμος για όσους βρίσκουν καταφύγιο στη γραφή και επιχειρούν τα πρώτα τους συγγραφικά βήματα, και όχι μόνο.  Όσοι γυρεύουν απαντήσεις για τα αγωνιώδη ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη δημιουργία λογοτεχνικών συλλήψεων, μπορούν, μέσω της καταβύθισης στις σκέψεις των κορυφαίων συγγραφέων, να γίνουν μέτοχοι του μυστηρίου της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αρκετό ταλέντο, πολλή δουλειά και άμετρη υπομονή είναι τα απαιτούμενα συστατικά. Οι περισσότερες προτροπές πριμοδοτούν πανηγυρικά την επιμονή στην κοπιαστική εργασία, προκρίνοντας την πεποίθηση πως… γράφοντας και γεμίζοντας υπομονετικά το χαρτί, έρχεται η έμπνευση. Χιλιοειπωμένο μα όχι δεδομένο. Ο συγγραφέας του Ταξιδιού στην άκρη της νύχτας, παραδέχεται: «Συχνά έρχονται διάφοροι να με δουν και μου λένε: ΄΄Φαίνεται ότι γράφετε με άνεση΄΄. Μα όχι βέβαια! Δε γράφω με άνεση! Γράφω με πάρα πολύ κόπο! Κι αν θέλετε να ξέρετε, με τσακίζει να γράφω, με εξουθενώνει. Θέλει μεγάλη προσοχή, τρομερή λεπτοδουλειά. Και χρειάζονται 80.000 σελίδες για να καταφέρεις να φτάσεις στις 800 σελίδες χειρογράφου».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Printa-Ροές, με πρόλογο του Ηλία Μαγκλίνη, επιμέλεια της Αγγελικής Σταθοπούλου και μεταφράσεις των Αλ. Καρατζά, Σ. Παυλίδου, Β. Πουλάκου, Αγγ. Σταθοπούλου, Αλ. Δημητριάδη, Ε. Καπέλλου, Μ. Εμπραλίτζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.