Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

4 νέα βιβλία από τις Εκδόσεις Ωκεανός & Ενάλιος


Μόλις εκδόθηκε το κλασικό αριστούργημα του Θερβάντες, «Ο γενναιόδωρος ερωτευμένος», από τις «Εκδόσεις Ενάλιος», σε μετάφραση-εισαγωγή και σχόλια, Μόσχου Μορφακίδη – Φυλακτού.

Αφού έφτασα στη Φλάνδρα, ήρθαν ειδήσεις για τη συμμαχία που η Αγιότητά του, ο αείμνηστος πάπας Πίος Ε ́, σύναψε με τη Βενετία και την Ισπανία, ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι ο Τούρκος, ο οποίος εκείνον ακριβώς τον καιρό κέρδισε με το στόλο του το φημισμένο νησί της Κύπρου, που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των Βενετών, και που ήταν απώλεια οικτρή και θλιβερή... Να πώς ένα ισπανός στρατιώτης με την αφήγησή του μας βάζει στο ιστορικό κλίμα μιας εποχής κατά την οποία δύο κόσμοι διαφορετικοί, η Δύση και η Ανατολή, συγκρούονται... Ο Ριχάρδος συγκλονισμένος από την αρπαγή της αγαπημένης του Λεονίσας -που όμως τον έχει απορρίψει ως εραστή- από δυο Τούρκους κουρσάρους, αποφασίζει να δράσει με αυτοθυσία προκειμένου να την ελευθερώσει. Μαζί με τον φίλο του τον Μαχμούτ θα καταστρώσουν το σχέδιο της απελευθέρωσής της... Κι έτσι αρχίζουν μια σειρά από περιπέτειες... Το περίφημο El amante Liberal του Θερβάντες, σε άψογη μετάφραση από τον Μόσχο Μορφακίδη, μας βάζει στα γεγονότα της κατάκτησης της Κύρπου από τους Τούρκους και στην εποχή της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571).

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (Miguel de Cervantes Saavedra) γεννήθηκε στο Αλκαλά δε Ενάρες στις 29 Σεπτεμβρίου 1547 και πέθανε στις 22 Απριλίου 1616. Θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος Ισπανός συγγραφέας παγκοσμίως. Το έργο του ανήκει χρονικά στην «χρυσή εποχή» (περ. 1492-1648) της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε εξαιρετική άνθηση στις τέχνες και στα γράμματα. Το διασημότερο μυθιστόρημά του, ο Δον Κιχώτης από την Μάντσα, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες. Ο Θερβάντες, ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του. Τα νεανικά του χρόνια, για τα οποία διαθέτουμε ελάχιστες πληροφορίες, χαρακτηρίστηκαν από τις πολυάριθμες μετακινήσεις της οικογένειας σε διαφορετικές ισπανικές πόλεις. Τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα του χρονολογούνται το 1568, ενώ το πρώτο μυθιστόρημα του, Γαλάτεια, εκδόθηκε το 1585. Από το 1570 και για αρκετά χρόνια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα (Marquesa), όπου και τραυματίστηκε σοβαρά (δέχθηκε τρεις σφαίρες, στο στήθος και στο χέρι) κι έμεινε ανάπηρος από το αριστερό του χέρι. Πήρε μέρος επίσης στην πολιορκία της Κέρκυρας (1571), και στην εκστρατεία της Τύνιδας. Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία, εργάστηκε στην Αυλή του Φιλλίπου του Δεύτερου ως φοροεισπράκτορας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του Δον Κιχώτη (1605), έργο που τον καθιέρωσε στο λογοτεχνικό κόσμο. Το 1607 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη όπου ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού έργου του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.


Από τις «Εκδόσεις Ενάλιος» επίσης, κυκλοφόρησε και το βιβλίο του κλινικού ψυχολόγου, Μηνά Νιτσόπουλου, «Τι σημαίνει σήμερα να είσαι άντρας».

Ζούμε στην εποχή που ο ρόλος του άντρα είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί, σε μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη κοινωνία που οι ρόλοι ανατρέπονται και παλιές-ισορροπίες χάνονται. Το βιβλίο αυτό έρχεται ως καίρια και επιστημονική απάντηση στις ακραίες και ενίοτε άδικες φεμινιστικές θέσεις, για να βάλει τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση. Αναλύονται διεξοδικά οι γονιδιακές διαφορές των φύλων, οι κοινωνικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τον άντρα και τη γυναίκα, οι ομοιότητες και οι διαφορές των φύλων στον έρωτα, στο σεξ, στον γάμο, στο επάγγελμα, στις φιλίες. Ο ρόλος του άντρα πατέρα, παιδαγωγού και συζύγου εξετάζεται εμπεριστατωμένα, ενώ δίνεται μια ψύχραιμη, αντικειμενική και επιστημονική τεκμηρίωση απέναντι στους ευρέως διαδεδομένους μύθους και στις προκαταλήψεις-στερεότυπα που θέλουν το αρσενικό να ρέπει προς τη βία, τον βιασμό, τα ναρκωτικά, τη διαστροφή, την ομοφυλοφιλία, την παιδεραστία. Ένα βιβλίο χρήσιμο για όλους, σε μια ιδιαίτερα προβληματική και απαιτητική εποχή, από έναν ειδικό του είδους, σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου του εκδοτικού οίκου. Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Ενάλιος, εδώ.


Συγγραφέας του μυθιστορήματος "Τα χελιδόνια του χειμώνα" (Εκδόσεις Ωκεανός) είναι ο Νίκος Κ. Κυριαζής, ο οποίος έχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία, αλλά και μυθιστορήματα.

Δεκέμβριος 1944. Οι Γερμανοί έφυγαν αλλά αρχίζει ο εμφύλιος. Ο Νίκος Δενδρινός, η Αντιγόνη, ο γιατρός Καραμάνης Τραμουντάνας και η μαχήτρια του ΔΣΕ Κατερίνα αγωνίζονται για τα πιστεύω τους και για να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη τους στον παραλογισμό του πολέμου.

Ένα χρονικό του 1944-1949 με συγκλονιστικές εικόνες, μερικές από τις αναμνήσεις του συγγραφέα Κώστα Κυριαζή, τότε πολεμικού ανταποκριτή, που μένουν χαραγμένες στον νου. Από τα Δεκεμβριανά της Αθήνας και την Καλαμάτα, μέχρι την Θεσσαλία, την Πίνδο, το Βίτσι και τον Γράμμο ο αναγνώστης ζει τα γεγονότα. Θα συναντήσει τους στρατηγούς Τσακαλώτο και Παπάγο, τους Βελουχιώτη, Βαφειάδη, Ζαχαριάδη και Μπελογιάννη, τον Τσώρτσιλ και τον πρόεδρο Τρούμαν, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρσαλ και τους στρατάρχες Τίτο και Στάλιν στους ανταγωνισμούς τους για την Ελλάδα. Ένα μυθιστόρημα σκοτεινό σαν τον πόλεμο και φωτεινό σαν την αγάπη βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.


Ένα σπάνιο και πολύτιμο περιδέραιο κατασκευασμένο από άριστο τεχνίτη, περνάει από γυναικείο λαιμό σε γυναικείο να λαιμό, από γαλαζοαίματη σε γαλαζοαίματη, από δούκισσες και βασίλισσες, διασχίζει αστραφτερό κι αναλλοίωτο τους αιώνες, άλλοτε κληρονομείται, άλλοτε δωρίζεται κι άλλοτε αρπάζεται από πειρατές... Παρακολουθεί τις συναρπαστικές ζωές των γυναικών που είχαν το προνόμιο να το φορέσουν στον λαιμό τους, όλες ωραίες, ισχυρές και μοιραίες. Λες και την μοίρα τους καθόριζε αυτό το εκτυφλωτικής ομορφιάς περιδέραιο... 
Από τις βενετσιάνες δούκισσες της Νάξου ως την θρυλική βασίλισσα της Κύπρου, την Κατερίνα Κορνάρο, την λατρεμένη του λαού της, κι από σουλτάνες βαλιντέ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την αυτοκράτειρα Ευγενία της Γαλλίας και κατόπιν την βασίλισσα της Ισπανίας Βικτώρια- Ευγενία, το περιδέραιο της Φιορέντσας ακολουθεί μιά μαγική, συναρπαστική διαδρομή επτά αιώνων για να καταλήξει στα 1970 σε δημοπρασία στην Γενεύη... 
Ένα ιστορικό, ερωτικό, συναρπαστικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει μέσα στους αιώνες σαν μαγικό χαλί. Κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Ωκεανός" και φέρει την υπογραφή του Παύλου Ρεμούνδου. 

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Ωκεανός, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.