Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Όνειρο ζωής... μόνο μαζί σου (βιβλίο-cd)


Μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με όμορφους στίχους, που ήταν «Όνειρο ζωής» για την Δέσποινα Αλεξάνδρου (1982-2017), όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό σημείωμα της σύντομης ζωής της.

Πρόκειται για μια συλλογή 28 ποιημάτων σχετικά με τη ζωή, το θάνατο, τον έρωτα, την αγάπη, για τα αιώνια δηλαδή θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, αιώνες τώρα. Ένα από αυτά, το «Μόνο μαζί σου» έχει μελοποιηθεί – ερμηνευτεί από τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου, σε ενορχήστρωση – παραγωγή Δημήτρη Μπαρμπαγάλα. Το ακούμε στο cd single που συνοδεύει το βιβλίο, στο οποίο έχει αφήσει το στίγμα της, ως εικονογράφος, και η Νίκη Λεωνίδου, με το εξαίρετο εικαστικό κομμάτι της δουλειάς.

Η Δέσποινα σκάρωνε στιχάκια από τα εφηβικά της χρόνια και όλα αυτά που διαβάζουμε στο ανά χείρας βιβλίο έχουν κάτι από την αθωότητα και γλύκα εκείνης της ηλικίας. Απλοί στίχοι, με ομοιοκαταληξία, που γράφτηκαν σε στιγμές απέραντης μοναξιάς, με μια μικρή χαραμάδα όμως ελπίδας και ονείρου. Αυτή την αίσθηση έχω, διαβάζοντάς τα. Μπράβο στους συγγενείς και φίλους της που έκαναν το όνειρό της πραγματικότητα. Ένα δείγμα γραφής:

Στης ζωής μου την άδεια γωνιά
ήρθες και έβαλες στα λάθη φτερά.
Για έναν κόσμο καινούργιο μου λες,
δίχως συγνώμες και ενοχές.

Τι να κάνω για σένα ρωτώ
που έδωσες χρώμα σε ένα λεπτό,
που ήρθες και ζέστανες την παγωνιά
μ' ένα σου βλέμμα, με μια σου ματιά.

Μόνο μαζί σου μπορώ να γελώ
να βλέπω τον ήλιο και όχι γκρεμό,
να βρίσκω ελπίδα σε μια ματιά
να έχω δάκρυα μόνο χαράς.

Μόνο μαζί σου γυρίζω σελίδα
ψάχνω στο τούνελ την ηλιαχτίδα.
Γελώ στα λάθη σαν ποιητής
τραβάω σε όλα μια γραμμή.

Μέρος των εσόδων από την πώληση κάθε βιβλίου θα διατεθεί για τους σκοπούς του Σωματείου Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ. 

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Σαΐτη" εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.