Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

''Σχεδόν γυμνή σαν την αλήθεια'' της Κυριακής Καρσαμπά


Το Μάιο του 2018 εκδόθηκε η παρούσα ποιητική συλλογή με τίτλο "Σχεδόν γυμνή σαν την αλήθεια". Η ποιητική συλλογή της ιατρού, Κυριακής Καρσαμπά σελιδοποιήθηκε από τον Σωτήρη Παπαδήμα, τυπώθηκε για λογαριασμό των εκδόσεων ΑΩ στην "Καμπύλη" και βιβλιοθετήθηκε από την εταιρεία "Ν. Λυράκης". Η επιμέλεια των ποιημάτων έγινε από τον Κωνσταντίνο Κωστέα και ο σχεδιασμός και η επιμέλεια έκδοσης, ανήκει στον υπεύθυνο των "Εκδόσεων ΑΩ", Μιχάλη Πέτρο. Το σχέδιο εξωφύλλου είναι της ίδιας της ποιήτριας, η οποία και αφιερώνει το βιβλίο στους γονείς και στα αδέρφια της, που έχουν φύγει από τη ζωή.

Το βιβλίο εκκινεί με ένα απόσπασμα ποιήματος του Τζελαλεντίν Ρούμι και τον πρόλογο της φιλολόγου - μεταφράστριας, Χρύσας Γκιώνη. Περιλαμβάνονται πολλά μικρά ποιητικά κείμενα. Ακολουθούν ορισμένα δείγματα γραφής.

"Νοσταλγίες"

Νοσταλγικά φύσηξε αγέρας
από μιαν άλλη εποχή
κι έφερε άρωμα γοητείας παρείσακτο.
Μήπως και πρόδωσα την Άνοιξη
γι' αυτό με ακολουθεί;
Κι αν ναι,
πώς εξιλεώνεσαι απ' το αμάρτημα
μέσα στο καταχείμωνο;

"Τρυφερή μοναξιά"

Τα δώσαμε όλα στην αγάπη!
Και τι κερδίσαμε λοιπόν;
Μα λίγο είναι
να μπορείς ακόμα να δακρύζεις
με του αηδονιού την έκσταση,
να μπαίνεις έκθαμβος τα βράδια
στον κήπο με τις λέξεις;

"Η αθανασία"

Γράψε το όνομά σου εδώ μου είπε η αθανασία!
Και μου 'δωσε 
για πένα το ράμφος ενός χελιδονιού
και για χαρτί ένα σύννεφο.

"Το ποίημα"

Και πριν καλοξυπνήσω,
στο αίμα μου ήδη αναδεύονται οι λέξεις.
Πάνε, έρχονται, συγκεντρώνονται,
κάθονται σε παγκάκια,
συσκέφτονται,
άλλες αποχωρούν...
Εντέλει, να το!
Με μια αγκαλιά ορθάνοιχτη
φωνάζει απ' το χαρτί το ποίημα:
διαβάστε με!


Η Κυριακή Καρσαμπά γεννήθηκε στην Καλαμάτα από γονείς Μικρασιάτες. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άσκησε το ιατρικό επάγγελμα επί 34 χρόνια. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Από το 2014 επέστρεψε και ζει στη γενέτειρά της. Στο ενεργητικό της έχει πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, μερικές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, μια έκθεση μικρών κεντημένων συνθέσεων και μια χειροποίητου κοσμήματος. Έχει εκδώσει ένα ιατρικό βιβλίο Αιματολογίας και έχει επίσης ασχοληθεί με την μετάφραση βιβλίων από τα Γαλλικά και τα Αγγλικά. Γράφει ποίηση από τα νεανικά της χρόνια. Πολλά ποιήματά της έχουν διαβαστεί σε λογοτεχνικούς κύκλους και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το "Σχεδόν γυμνή σαν την αλήθεια" είναι η πρώτη της ωστόσο ποιητική συλλογή. Όσοι αγαπάτε την ποίηση, αξίζει να την αναζητήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.