Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Οι Εκδόσεις Γεωργίου από τα Ιωάννινα


Οι «Εκδόσεις Γεωργίου» από τα Ιωάννινα, ξεκίνησαν την πορεία τους πριν τρία χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία, τα οποία και σας παρουσιάζουμε παρακάτω, δίνοντας λόγο και βήμα σε έναν εκδοτικό οίκο που κάνει την προσπάθειά του από την άκρη της Ελλάδας. Στην ερώτηση που κάναμε για το πότε και πώς δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν έως τώρα, ο υπεύθυνος εκδότης κ. Βασίλης Γεωργίου, μας απαντά:

"Οι Εκδόσεις Γεωργίου ξεκίνησαν το 2015 και συνεχίζουν με αργά, επιλεκτικά και σταθερά βήματα. Η αγάπη μας για τα βιβλία και ο σεβασμός προς τους συγγραφείς, είναι για μας πρωταρχικός παράγοντας. Η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη κύριο μέλημά μας! Οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς αποτελούν για εμάς προτεραιότητα καθώς πιστεύουμε πως πάντα θα υπάρχουν λογοτεχνικά ταλέντα που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν. Με κύριο παράγοντα την αγάπη και το μεράκι για το βιβλίο, η προσεγμένη και ποιοτική έκδοση βιβλίων είναι υπόσχεση!"


Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2015 ήταν της συγγραφέως Νεφέλης Πόπης Ζάνη (Ιωάννινα – 1973) με τίτλο «Φυγαδεύοντας συναισθήματα… Σαν ποίηση», όπου εμπεριέχονται ποιητικές στιγμές, σκέψεις και αποφθέγματα. Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο:

Τρείς ενότητες σε δύο ρήματα και ένα ουσιαστικό. Δια_φεύγω μέσα από ετούτες τις μικρές αράδες χωρίς να γίνομαι αντιληπτή, κάνοντας δια_πιστώσεις απ' όσα μου έφερε η ζωή, έχοντας σε ορισμένα από αυτά το δικαίωμα πληρωμής στο μέλλον...επί πιστώση. Τριβή και απόξεση από καταστάσεις και συναισθήματα, ψήγματα που γράφτηκαν δια_τρέχοντας από-και-την πραγματικότητα. Ζώντας μια πρόσκληση στο άγνωστο, εκείνα που ως τώρα αποκόμισα, μονάχα έτσι θα μπορούσαν να μοιραστούν...
Φυγαδεύοντας συναισθήματα...Σαν ποίηση.

Πόσο κοστίζει η λύτρωση; Πού την βρίσκει κανείς; Ίσως σε πορφυρένια χείλη. Ίσως σε μυστηριώδη βλέμματα. Ίσως και σ' εσένα γιασεμί. Υπάρχουν; Πιάσε το χέρι μου. Πάμε να μου τα δείξεις. Να μάθω επιτέλους την τιμή της λύτρωσης, γιατί το αντίτιμο το έμαθα απ' έξω και ανακατωτά.

Φυγαδεύοντας συναισθήματα. 


Το «Είμαι εδώ» κυκλοφόρησε το 2017 και είναι μια αληθινή ιστορία που γράφτηκε από τον Άγγελο Μητσόπουλο (Ιωάννινα, 1988). Είναι η ιστορία του μικρού Νότη που γεννήθηκε πρόωρα και τον οποίο βλέπουμε στο εξώφυλλο, αλλά και σε πολλές άλλες προσωπικές – οικογενειακές φωτογραφίες εντός του βιβλίου. Μετά το σημείωμα του παιδιάτρου για τη νεογνολογία, ξεκινά η εξιστόρηση των γεγονότων από τον ίδιο το μικρό μας ήρωα! Ο συγγραφέας (που έχει γράψει ποιήματα κυρίως, αλλά και δοκίμια) γράφει για την ιστορία που άκουσε από τους γονείς του παιδιού, σε πρώτο πρόσωπο, ως Νότης.

Το οπισθόφυλλο: Τα μωρά, που έρχονται στη ζωή νωρίτερα από τους εννέα μήνες είναι σαν να γεννιούνται δύο φορές. Μία τη μέρα που έρχονται στον κόσμο και μία την ημέρα που ξεπερνούν τις δυσκολίες. Στο σπίτι τους. Και οι μαμάδες των παιδιών αυτών είναι λίγο πιο φοβισμένες. Αν παρατηρήσετε, θα τις δείτε να είναι πιο προστατευτικές κάποιες φορές χωρίς ιδιαίτερα εμφανή λόγο. Ειδικά όταν το σπλάχνο τους ξεφεύγει από το οπτικό τους πεδίο, παίζοντας ανέμελα, βρισκόμενα στον δικό τους αθώο κόσμο. Κι όμως υπάρχει εξήγηση και σ' αυτό. Είναι επειδή έχουν περάσει αρκετές στιγμές αγωνίας και κάποιες φορές το μυαλό τους βυθίστηκε στην κακή σκέψη. Είναι γιατί είδαν τα παιδάκια τους να παλεύουν από πολύ νωρίς και οι ίδιες να μην μπορούν να προσφέρουν κάτι, παρά την αγάπη και την συνεχή παρουσία τους.

Για περισσότερα, εδώεδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.