Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη, με την υπογραφή του Αλ. Ακριτόπουλου


Το βιβλίο «Η συγγραφέας Άλκη Ζέη – Αναπαραστάσεις βιωματικής λογοτεχνίας κοινωνικού ρεαλισμού» κυκλοφόρησε το 2017 από τις «Εκδόσεις Γράφημα» (Θεσσαλονίκη) του Ιωάννη Τσαχουρίδη. Συγγραφέας του πονήματος ο νεοελληνιστής φιλόλογος και πανεπιστημιακός, Αλέξανδρος Ν. Ακριτόπουλος, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και έργα του κυκλοφορούν από το 1993.

Πρόκειται για μιαν ερευνητική εργασία 270 σελίδων, μια προσπάθεια εμβάθυνσης στο σημαντικό έργο της Άλκης Ζέη, μιας συγγραφέως που το όνομά της έχει ταυτιστεί -όσο λίγα- με την παιδική και νεανική λογοτεχνία στη χώρα μας. Τιμημένη, πολυβραβευμένη, μεταφρασμένη σε πολλές ξένες γλώσσες, δικαίως αναγνωρισμένη από όλους, αλλά και αγαπημένη πολλών παιδιών, παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό σπουδαία διηγήματα και μυθιστορήματα (Το καπλάνι της βιτρίνας, Κοντά στις ράγες, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου… για να θυμηθούμε κάποια από τα κλασικά της πλέον βιβλία) και ο κ. Αλέξανδρος Ακριτόπουλος από την πλευρά του, κατέθεσε με αγάπη και εκτίμηση προς το συγγραφικό της έργο, ένα βιβλίο -όχι βιογραφία- για την Άλκη Ζέη, η οποία παραμένει ενεργή και δραστήρια μέχρι σήμερα.

Αρχικά, ο συγγραφέας προβαίνει σε μιαν ιστορική επισκόπηση της ζωής και του έργου της. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει τη βιογραφία-εργογραφία της και τρεις αυθεντικές επιστολές της Άλκης Ζέη στη Μέλπω Αξιώτη. Το δεύτερο μέρος περιέχει δοκίμια και ειδικές μελέτες. Όπως, π.χ.: «Διακειμενικότητα, διαλογικότητα, διαπολιτισμικότητα: έργα, ήρωες, συγγραφείς και καλλιτέχνες στο λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη», «Ιδεολογία και μυθοπλασία: δυναμικές εξουσίας και ελέγχου στο νεανικό μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της»,  «Ο κινηματογραφικός ρυθμός της μυθοπλασίας: όψεις αφηγηματικότητας στο μυθιστόρημα Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», κ.λπ.

Πρόκειται για ένα σύγγραμμα που προβλέπεται να λειτουργήσει ως οδηγός για καταβυθίσεις και περαιτέρω προσεγγίσεις και αναλύσεις στο έργο της (http://www.alkizei.com/el/).



Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης:

Η λογοτεχνία της Ζέη κυοφορείται στους κόλπους του μεταπολεμικού κόσμου. Διαμορφώνεται σε μιαν εποχή όπου η συλλογικότητα, συσπειρωμένη γύρω από καθολικά και πανανθρώπινα αιτήματα, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης των γυναικών, της αναγνώρισης και του σεβασμού της πολιτισμικής διαφοράς των μειονοτήτων, των ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων , αγωνίζεται και υπερασπίζεται την υποκειμενικότητα του ανθρώπου κάθε ηλικίας. Ο ρεαλισμός της γραφής της προέρχεται από την ζωντανή τριβή και τα βιώματα της καθημερινότητας, ενώ η αναπαράσταση της “πραγματικότητας” βρίσκεται σταθερά αλλά και δραματικά προσανατολισμένη προς το προσωπικό βίωμα, τον βίο και την αυτοβιογραφία. Κάθε γεγονός, σημαντικό ή ασήμαντο, με τα συναισθήματα και τις ιδέες που γεννά και που το συνοδεύουν στην συνείδησή της, αποτελεί ένα συμβάν με κοινωνική και πολιτική σημασία και προεκτάσεις που αξίζει να γίνει αντικείμενο λογικής και λογοτεχνικής επεξεργασίας. Πρόκειται για ένα είδος κριτικού ρεαλισμού που προσδιορίζεται κοινωνικά και πολιτικά και προέρχεται από την αυτοσυνειδησία της συγγραφέως. 

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Γράφημα» εδώ, εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.