Οι συγγραφείς των καινούργιων βιβλίων "Ο Χαμένος Παράδεισος" και "Ο Απατεώνας" (Εκδόσεις Πατάκη), Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε και Χαβιέρ Θέρκας αντίστοιχα, θα έρθουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις (8-19/06/2018 - http://www.lea-festival.com/el/) και θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους.
Την Τρίτη 12 Ιουνίου (19:00 - 20:00) στη Στοά του Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου: «Χαμένος παράδεισος» του Κολομβιανού συγγραφέα Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε.
Η Πιλάρ, η Εύα και ο Αντόνιο Άνχελ είναι οι τελευταίοι κληρονόμοι μιας φυτείας χαμένης στα βουνά της Κολομβίας, η οποία έχει επιβιώσει για αρκετές γενιές στην οικογένεια. Εκεί έχουν περάσει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους αλλά έχουν ζήσει και την απειλή της βίας, την αναστάτωση και τη φυγή. Μέσα από τις φωνές των τριών αδελφών και με φόντο ένα εκθαμβωτικό τοπίο αποκαλύπτονται στον «Χαμένο παράδεισο» οι μεταπτώσεις μιας οικογένειας και ενός χωριού. Μια διεισδυτική, διαπεραστική ματιά σε μια καταπιεστική, αναχρονιστική κοινωνία, που καταξιώνει τον Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε ως έναν από τους μεγάλους συγγραφείς της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.
Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.
*Στα ισπανικά και τα ελληνικά.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία, του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα και των Εκδόσεων Πατάκη.
Το Σάββατο 9 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Book Castle (19:30 - 21:00) θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα «Η τέχνη της μυθιστοριογραφίας» με τον Χαβιέρ Θέρκας, τη Ρέα Γαλανάκη και τον Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε. Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Το μυθιστόρημα είναι ένα απέραντο σύμπαν και η φιλοδοξία του -φιλοδοξία μάλλον του/της συγγραφέως του- είναι να τα περιλαμβάνει όλα, ή σχεδόν όλα. Εδώ και τέσσερις τουλάχιστον αιώνες, αν θεωρήσουμε ότι η δημοσίευση του «Δον Κιχώτη» σήμανε την οριστική καθιέρωση στη συνείδηση των αναγνωστών του είδους αυτού, της «τέχνης του ψεύδεσθαι» κατά τον Χούλιο Γιαμασάρες, το μυθιστόρημα, με τις συνεχείς του μεταλλαγές, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της λογοτεχνικής επικαιρότητας.
Τρεις καταξιωμένοι μυθιστοριογράφοι, ο Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χαβιέρ Θέρκας και η Ρέα Γαλανάκη, μιλούν για την πολυσχιδή τέχνη της μυθιστοριογραφίας στον 21ο αιώνα. Τη συζήτηση συντονίζει ο καθηγητής και μεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας, της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία και της Εταιρείας Συγγραφέων
Νωρίτερα όμως, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς 19:00 - 20:00) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Ο απατεώνας" του Χαβιέρ Θέρκας.
Η υπόθεση του ενενηντάχρονου Βαρκελονέζου Ενρίκ Μάρκο έκανε το γύρο του κόσμου παρουσιάζοντας αυτό το μυθιστορηματικό πρόσωπο ως απατεώνα ολκής και τρισκατάρατο. Ο Χαβιέρ Θέρκας προσεγγίζει σε αυτό το θρίλερ, που είναι επίσης και ένα συμπόσιο με πολλά εδέσματα -αφήγηση, χρονικό, δοκίμιο, βιογραφία και αυτοβιογραφία- το αίνιγμα του ήρωα. Αναδρομή σε έναν αιώνα Ιστορίας της Ισπανίας και βουτιά στα τρίσβαθα του είναι μας: στην απέραντη ικανότητά μας για αυταπάτη, στη συμβατικότητά μας, στα ψέματά μας, στην ακόρεστη δίψα μας για στοργή και στις αντιφατικές μας ανάγκες για μύθο και πραγματικότητα.
Με τον συγγραφέα συνομιλούν η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, η μεταφράστρια Γεωργία Ζακοπούλου και ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και των Εκδόσεων Πατάκη και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Λίγα λόγια για τα παραπάνω βιβλία και τους συγγραφείς:
- Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Συγγραφέας: ΕΚΤΟΡ ΑΜΠΑΔ ΦΑΣΙΟΛΙΝΣΕ Μετάφραση: ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ
Λα Οκούλτα: µια φάρµα κρυµµένη µέσα στα βουνά της Κολοµβίας. Τρία αδέρφια, δύο κορίτσια κι ένα αγόρι, είναι οι τελευταίοι κληρονόµοι αυτής της γης µέσα στις διαδροµές πολλών γενεών της οικογένειας. Εκεί πέρασαν τις πιο ευτυχισµένες στιγµές της ζωής τους, εκεί βρέθηκαν αντιµέτωποι µε την πολιορκία της βίας και του τρόµου, µε την αγωνία και το φευγιό. Η Πιλάρ, η Εύα και ο Αντόνιο µας µιλούν για τους έρωτες, τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες τους. Με σκηνικό ένα τοπίο εκθαµβωτικό, ο κορυφαίος Κολοµβιανός συγγραφέας της εποχής µας γράφει ένα σπουδαίο µυθιστόρηµα για τις ατραπούς της ζωής µιας οικογένειας, αλλά κι ενός τόπου, που µοιάζει πια σαν χαµένος παράδεισος.
Ο ΕΚΤΟΡ ΑMΠΑΔ ΦΑΣΙΟΛΙΝΣΕ γεννήθηκε το 1958 στο Μεδεγίν της Κολοµβίας. Σ’ αυτή την πόλη έκανε τις σπουδές του –όλες ηµιτελείς– στην ιατρική, στη φιλοσοφία και στη δηµοσιογραφία. Μετά την αποβολή του από το Μπολιβαριανό Ποντιφικό Πανεπιστήµιο (εξαιτίας ενός ασεβούς άρθρου του εναντίον του πάπα), ταξίδεψε στην Ιταλία, όπου σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία. Γύρισε στην Κολοµβία το 1987, την ίδια χρονιά όµως, µετά τη δολοφονία του πατέρα του από τους παραστρατιωτικούς και τις απειλές εναντίον και της δικής του ζωής, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου δίδαξε ισπανικά µέχρι το 1992. Επιστρέφοντας και πάλι στην Κολοµβία, δούλεψε ως µεταφραστής από τα ιταλικά και ξεκίνησε τη συγγραφική του σταδιοδροµία. Έχει εκδώσει άλλα τέσσερα µυθιστορήµατα, Agnosta (2004), Asuntos de un hidalgo disoluto (1994), Fragmentos de amor furtivo (1998) και Basura (2000), µε το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο Νεωτερικής Αφήγησης της Casa de America της Μαδρίτης, δύο συλλογές διηγηµάτων, Malos pensiamientos (1991) και El amanecer de un marido (2010), µια συλλογή δοκιµίων, Las formas de la Pereza y otros ensayos, ένα χρονικό, Traiciones de la memoria, µία ποιη-τική συλλογή, Testamento involuntario, ένα ταξιδιωτικό, Oriente empieza en el Cairo (2001), ένα προσωπικό λεξικό, Palabras sueltas (2002), κι ένα βιβλίο ακαθόριστου είδους, Συνταγές για απογοητευµένες γυναίκες (1996). Το έργο του Η λήθη που θα γίνουµε του χάρισε το 2012 το βραβείο WOLA-Duke Human Rights.
- O ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ (PRIX DU LIVRE EUROPÉEN 2016) Συγγραφέας: ΧΑΒΙΕΡ ΘΕΡΚΑΣ Μετάφραση: ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Ενρίκ Μάρκο είναι ένας ενενηντάχρονος Βαρκελoνέζος που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο οποίος, µέχρι τον Μάιο του 2005, που αποκαλύφθηκε η απάτη του, είχε διατελέσει τρία χρόνια πρόεδρος της ισπανικής ένωσης επιζώντων, είχε παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις στον τύπο και στην τηλεόραση, είχε δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε σχολεία, είχε τιµηθεί µε πολλές σηµαντικές διακρίσεις και είχε συγκινήσει µε την οµιλία του τους Ισπανούς βουλευτές (ορισµένους µέχρι δακρύων) που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινοβούλιο για να αποτίσουν φόρο τιµής για πρώτη φορά στους Δηµοκρατικούς εκτοπισθέντες από το Γ΄ Ράιχ. Η είδηση της απάτης του έκανε τον γύρο όλου του κόσµου, µετατρέποντας τον Μάρκο από ήρωα στον μεγάλο απατεώνα, στον τρισκατάρατο σφετεριστή του ηρωισµού και της ιστορίας των άλλων. Ποιος ήταν όµως στ’ αλήθεια ο Ενρίκ Μάρκο; Ο συγγραφέας εφορµά µε πάθος καµικάζι στην αλήθεια της απάτης του Μάρκο για να καταδυθεί µε συνταρακτική τιµιότητα στα βάθη της ίδιας µας της ύπαρξης – στην ανεξάντλητη ικανότητά µας να τρέφουµε αυταπάτες, στον καθηµερινό κοµφορµισµό και στα ηρωικά ψέµατά µας, στην ακόρεστη δίψα µας για στοργή και κοινωνική αναγνώριση, στις αντιτιθέµενες ανάγκες µας για µυθοπλασία και πραγµατικότητα, στις πιο οδυνηρές περιοχές του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος µας. Το αποτέλεσµα είναι ένα βιβλίο που δε µιλάει για τον Ενρίκ Μάρκο αλλά για τον καθένα από µας. Είναι το πιο ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό έργο του Χαβιέρ Θέρκας, ένα εκπληκτικό βιβλίο που διευρύνει µε πολύ µεγάλο θάρρος τα όρια του µυθοπλαστικού είδους και εξερευνά τα τελευταία σύνορα της σχέσης της ανθρωπότητας µε την εικόνα της.
Ο ΧΑΒΙΕΡ ΘΕΡΚΑΣ γεννήθηκε το 1962 στο Κάθερες. Έχει γράψει άλλα επτά µυθιστορήµατα: El mόvil, Ο ένοικος (Εκδόσεις Πατάκη, 2011), El vientre de la ballena, Στρατιώτες της Σαλαµίνας (Εκδόσεις Πατάκη, 2002), Η ταχύτητα του φωτός (Εκδόσεις Πατάκη, 2007), Οι νόµοι των συνόρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), El monarca de las sompras. Στο έργο του συγκαταλέγεται επίσης το αταξινόµητο Anatomίa de un instante, το δοκίµιο La obra literaria de Gonzalo Suárez, καθώς και τέσσερις τόµοι µε ποικίλα θέµατα: Una buena temporada, Relatos reales, La verdad de Agamenόn, Formas de ocultarse. Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν τιµηθεί µε διάφορα εθνικά και διεθνή βραβεία. Το 2011, στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου, έλαβε το Διεθνές Βραβείο για το σύνολο του έργου του. Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήµιο του Ιλλινόις και από το 1989 είναι καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο της Χερόνα.
Περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Πατάκη" εδώ και εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου