Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ο Θούριος του Φεραίου και Ο Λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα


"Θούριος 
ἤτοι Ὁρμητικός Πατριωτικός 
Ὕμνος πρῶτος, εἰς τον ἦχον, 
MIA ΠΡΟΣΤΑΓΗ 
ΜΕΓΑΛΗ"

Ο Ρήγας Φεραίος (1757-1798) υπήρξε, ως γνωστόν, ένας από τους πρωτομάρτυρες της ιδέας της εθνικής ανεξαρτησίας, προεπαναστατικός διανοητής και πρωτοπόρος στοχαστής των ιδεών του Διαφωτισμού. Με τα γραπτά του, αποδεικνύεται ο μεγάλος πρόδρομος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Ελληνικής Επανάστασης. 

Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε μια νέα πολυτελής έκδοση του γνωστού, ολοκληρωμένου και εμπνευσμένου "Θούριου" (1797) του Ρήγα Φεραίου. Στο πρώτο μέρος είναι το επαναστατικό ποιητικό αυτό έργο και στο δεύτερο μέρος (της Νίκης Σαλπαδήμου) υπάρχουν σύντομα βιογραφικά στοιχεία , πληροφορίες για τον λογοτέχνη Ρήγα Βελεστινλή, για το Θούριο, για άλλα ποιητικά έργα και τις μεταφράσεις του. Όλα συνοπτικά και περιεκτικά. Αρκετά καλά θα έλεγα, για μια πρώτη επαφή με το έργο και την προσωπικότητα του Φεραίου. 

Το 1970 στην "Καντάτα Ελευθερίας" ο Χρήστος Λεοντής, μελοποίησε τις τρεις πρώτες στροφές του "Θούριου", τις οποίες και ακούμε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, εδώ!


"Ο Λόγος στην Πνύκα"

Ο ιστορικός λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (1770-1843) στην Πνύκα πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1838 και σχεδόν ένα μήνα μετά, δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίς Αιών" της Αθήνας (13/11/1838). Είναι η πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. 

Γνωστή η ομιλία! Στην παρούσα έκδοση, μετά τον λόγο υπάρχει το κεφάλαιο με άλλες σημαντικές φράσεις που ειπώθηκαν από τον ηγέτη της επανάστασης του 1821, έπειτα τα "Ποιήματα τα Κολοκοτρωναίικα" και τέλος ένα βιογραφικό κείμενο του συγγραφέα Δημήτρη Φωτιάδη.

Για όσους δεν τα έχουν διαβάσει, αυτά τα βιβλία είναι μια καλή αφορμή για να έρθουν σε επαφή με το λόγο δύο ανθρώπων, που έζησαν πριν δύο αιώνες και αγάπησαν πραγματικά αυτό τον τόπο.





















Και τα δύο βιβλία, ανήκουν στη σειρά "Ποίηση - Εθνικές Παρακαταθήκες" και κυκλοφορούν από τις "Εκδόσεις Ενάλιος", 80 σελίδων και στην τιμή των 5 ευρώ το καθένα.
 (Επιμέλεια: Ελένη Κεκροπούλου, σελιδοποίηση-εξώφυλλο: Αρχέτυπο-Γραφικές Τέχνες). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.