Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Σαλός Θεού - Ο Μυστικός Μίκης, του Μίμη Ανδρουλάκη


Έχουν γραφτεί πολλά -και θα γραφτούν περισσότερα στο μέλλον- βιβλία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Το νέο, όμως, βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη: ''Σαλός Θεού - Ο Μυστικός Μίκης'', που κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες από τις "Εκδόσεις Πατάκη", ξεχωρίζει. Πρόκειται για μια περίτεχνη μυθιστορηματική βιογραφία, όπου στις σελίδες της αποτυπώνεται η πολυτάραχη (καλλιτεχνική - πολιτική - προσωπική) ζωή του σπουδαίου δημιουργού, του μεγάλου Έλληνα. Ορμώμενος από τη μεγάλη του αγάπη για τον Μίκη, ο συγγραφέας καταθέτει το 25ο -αν δεν κάνω λάθος- βιβλίο του, εντέχνως συνταιριάζοντας πραγματικότητα και φαντασία.


Δελτίο τύπου

Ο ιλιγγιώδης στροβιλισµός του Μίκη Θεοδωράκη –µουσικός, πολιτικός, ερωτικός, παιγνιώδης– οδηγεί τον αναγνώστη σε εκατό ζωές, στο πανόραµα διακοσίων χρόνων, σε εννιά κεφάλαια: Το Γαλάζιο Κορίτσι του Μπουένος Άιρες, Το Γαλάζιο Βαγόνι στο Μεγάλο Κόκκινο Τρένο, Σαν Δυτικός Άνεµος: Από την Τυφλή στη Γαλάζια Οπτασία, Ο Άνθρωπος που ήθελε να γίνει Μπετόβεν συν Βοναπάρτης, Ο Σωσίας σε 33 παραλλαγές, Το Πλοίο Φάντασµα ή Ο Ιπτάµενος Κρητικός, «Πυροβολήστε τα Ρολόγια»: Η Ανάληψις, Στις Συµπληγάδες: «Ανδρέα µου!» «Κώστα µου!», Ο Θεραπευτής: Οι Ερινύες Ευµενίδες.  

Ο Σαλός Θεού συναντιέται, µέσα από χαραµάδες του χρόνου, µε τον Μπετόβεν και τον Βάγκνερ, τον Σοστακόβιτς και τον Δηµήτρη Μητρόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Ιάνη Ξενάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη – ανταλλάσσουν τα απόκρυφα του βίου και του έργου τους. Ανασηκώνει το πέπλο της Ίσιδος από τις γυναίκες της ζωής του, µοιράζεται µαζί τους την αθανασία. 
Ζωντανεύει άγνωστες στιγµές µε τους Λένιν, Στάλιν, Τίτο, Τσε, Φιντέλ, Μιτεράν, καθώς και µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Αλέξη Τσίπρα και δεκάδες άλλες προσωπικότητες. 
Στη δίνη του κυκλώνα Μίκης, µε την πένα στενού του φίλου επί δεκαετίες, ο χρόνος µεταβάλλεται και δεν έχει νόηµα να διακρίνουµε ζωντανούς και πεθαµένους.     

«Ο Μίμης, δεμένος πολύτροπα μαζί μου από την εφηβεία του, με βλέπει πάντα σαν ανοιχτό βιβλίο –o Εσταυρωμένος Διόνυσος– και συμπληρώνει τις δικές του σελίδες με τη δύναμη της γνώσης και της κρητικής του φαντασίας. Ένας ονειρευόμενος “Πυλάδης” εισδύει στα όνειρα και τις ουτοπίες του δικού του “Ορέστη”. Τον ευχαριστώ για την πρόκληση και την καινοτομία του έργου Ο Mυστικός Μίκης». Μίκης Θεοδωράκης


Ένα απόσπασμα από το βιβλίο (σελίδα: 214): "Είμαστε, λοιπόν, στο καλοκαίρι του '63 και στην καλοκαιρινή Αθήνα ανεβαίνει το "Γειτονιά των αγγέλων" (Ιάκωβος Καμπανέλλης) κι όλη η Ελλάδα τραγουδά: "Στρώσε το στρώμα σου για δυο", "Δόξα τω Θεώ", "Το ψωμί είναι στο τραπέζι". Η Τζένη Καρέζη σε μεγάλες στιγμές. Ο Μίκης την είχε πρωτοδεί το 1954 όταν εκείνη άνοιξε την πόρτα του Ελύτη, διευθυντή της ΕΙΡ τότε, δεκαοχτάχρονη σπουδάστρια στη Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. "Τη φάγαμε με τα μάτια μας και οι τρεις". Ήταν παρών και ο Γκάτσος. Οφείλω να διαβεβαιώσω ότι παρά τις έντονες υποσυνείδητες επιθυμίες του ο συνθέτης έμεινε μόνο στα μάτια"


Πηγή

Περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Πατάκη" : http://theovaf.blogspot.gr/search/label/%CE%95%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως και άλλοι φιλόλογοι.