Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Τραγούδια - Ιστορίες


Πόσο μ' αρέσουν τα τραγούδια που διηγούνται ιστορίες. Δεν γράφονται συχνά τέτοια. Συνήθως, είναι μεγάλης διάρκειας, όπως το "Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο" του Διονύση Σαββόπουλου ή το "Ωδή στο Διονύση" των Νότη Μαυρουδή - Τάσου Σαμαρτζή. Λίγα έχουν γίνει "σουξέ", ίσως επειδή δεν έχουν τη συνηθισμένη θεματολογία (αγάπες, έρωτες, μοναξιά στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, κ.λπ.) και τα ρεφρέν να επαναλαμβάνονται πριν και μετά από τα ίδια και ίδια κουπλέ... 

Παρακάτω, μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια - ιστορίες:

Η μπαλάντα της Ιφιγένειας-Χάρις Αλεξίου

Ο Φάνης - Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Η ιστορία της Μαρίας - Βασίλης Νικολαΐδης

Η Ιστορία του Διομήδη - Θανάσης Γκαϊφύλλιας

Το εξώφυλλο του λάιβ άλμπουμ "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (1998-1999) δεν έχει καμιά σχέση με την συγκεκριμένη ανάρτηση, αλλά έψαχνα μια αφορμή να αναρτήσω τη συγκεκριμένη φωτογραφία! Από αυτή τη μουσική παράσταση των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα με τη Δήμητρα Γαλάνη, "εκλάπη" ο τίτλος της ραδιοφωνικής εκπομπής που ξεκίνησε εκείνη την εποχή και αρκετά χρόνια αργότερα το ιστολόγιό μας. Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Τα κείμενα επιμελείται η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, η οποία γράφει και βιβλιοκριτικές.