Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

Πολυχώρος Τέχνης & Σκέψης το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη!Tα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, γνωστού και ως Οικίας Μάνου Χατζιδάκι, πραγματοποιήθηκαν στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, γενέθλιας πόλης του Μάνου Χατζιδάκι, το βράδυ της Κυριακής 17 Απριλίου 2016. Η σεμνή τελετή έγινε και με κάθε μεγαλοπρέπεια στο εντυπωσιακό πολυώροφο αρχοντικό, του οποίου η αναπαλαίωση έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα. Πρόκειται για κτίριο που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Εβραίο έμπορο Isaac Daniel, με την ονομασία Le Grand Maison, και όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις. Στο χώρο βρέθηκαν εκατοντάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Θράκης -και όχι μόνο- που γέμισαν κάθε σημείο του μεγάλου κτιρίου θέλοντας να θαυμάσουν το πολυσυζητημένο αυτό έργο.


Στην τελετή εκτός του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη, παραβρέθηκαν οι πέντε αντιπεριφερειάρχες των Νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής, ο Πρύτανης και ακαδημαϊκοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού από την ευρύτερη περιοχή. Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του για το τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, μέχρι να παραδοθεί στην κοινωνία της Περιφέρειας ένας εντυπωσιακός χώρος. Όπως τόνισε, δεν είναι σκοπός να αναδειχθεί μόνο η μουσική προσφορά του μεγάλου συνθέτη αλλά και η συνεισφορά του στη σκέψη της ελληνικής κοινωνίας. Όπως ανέφερε, ο χώρος δεν φέρει το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι καθώς τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους κληρονόμους του και ότι αυτό είναι απολύτως σεβαστό, εκτιμώντας όμως ότι υπάρχει πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας, που στο μέλλον θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις μαρτυρίες των γειτόνων, που ήταν μέχρι πρόσφατα στη ζωή, για τη ζωή και την παρουσία της οικογένειας του μεγάλου συνθέτη στο συγκεκριμένο ακίνητο. «Τιμούμε το Μάνο Χατζιδάκι όπως του αρμόζει και μας τιμά ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος που εξέφρασε τη χαρά για το γεγονός ότι το κτίριο αυτό ανοίγει στην κοινωνία και θα κοσμεί πλέον την πόλη και ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος διαβίβασε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και αναφέρθηκε στο παρελθόν του κτιρίου και όσα το χαρακτηρίζουν και ευχήθηκε να λειτουργήσει δημιουργικά, όπως θα το ήθελε ο Μάνος Χατζιδάκις.


Για το Μάνο Χατζιδάκι μίλησε ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, την ομιλία αυτή συνόδεψε στο πιάνο η σολίστ Ντιάνα Βρανούση και η βραδιά έκλεισε με τον τραγουδοποιό Ηλία Λιούγκο και την σολίστ Δέσποινα Στεφανίδου που ερμήνευσαν έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το αρχιτεκτονικό κόσμημα και τόνισαν ότι θα χαιρόταν πολύ αν ζούσε και έβλεπε τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη. 
Για την ιστορία το έργο της αγοράς και αναπαλαίωσης του μεγάλου κτιρίου στην καρδιά της Παλιάς Πόλης είχε ξεκινήσει το 2001 από την τότε Νομαρχία Ξάνθης και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το κτίριο που εγκαινιάστηκε είναι ίσως το πλέον όμορφο και εντυπωσιακό στο διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, ένα κτίριο που συμβολίζει τις πολλές διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, καταγωγές και πολιτισμούς που έδωσαν στην Ξάνθη την φήμη της από την περίοδο της Belle Epoqu. Στους χώρους του κτιρίου, όπου αναδείχτηκε ο πρωτότυπος ζωγραφικός διάκοσμος, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και εντυπωσιακό τεχνικό έργο, υπάρχουν αίθουσες μουσικής, διδασκαλίας, γραφείων, ένας εντυπωσιακός εξώστης με θέα στην Παλιά Ξάνθη, αίθουσες καφέ και εστίασης. Επίσης μουσειακοί χώροι όπου ήδη λειτουργεί έκθεση με το αρχείο του σπουδαίου δημιουργού, που παραχώρησε η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης και η Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης.

Πηγή: ΕΡΤ
Φωτογραφίες: Διαμαντής Τοτιέφ
Η ψηφιακή ανασύνθεση είναι του γραφίστα Γιώργου Κρόγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη. Μπορείτε να στέλνετε υλικό για παρουσιάσεις (LP, CD, βιβλία -παλιά & καινούργια-, περιοδικά, προσκλήσεις εκδηλώσεων) και να στηρίξετε ποικιλοτρόπως την προσπάθειά μας, επικοινωνώντας μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος αναρτήσεων (κειμένων και φωτογραφιών): Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Στις βιβλιοπαρουσιάσεις συνεργάζεται η Νεοελληνίστρια Φιλόλογος, κ. Αθηνά Ντίνου.