Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η Ιστορία της Κλυταιμνήστρας του Θανάση Γκαϊφύλλια...

Στο 51ο τεύχος του περιοδικού "Μετρονόμος" (Ιανουάριος - Μάρτιος 2014), που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, θα βρείτε και ένα ψηφιακό δίσκο με δύο ολοκαίνουργια τραγούδια, ερμηνευμένα από τη Φωτεινή Βελεσιώτου, σε στίχους Δημήτρη Λέντζου. Είναι το "Σημείωμα" σε μουσική Στάθη Γκότση και η περίφημη "Κλυταιμνήστρα" σε μουσική του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια. Δύο θαυμάσια τραγούδια που πρέπει όλοι ν' ακούσετε. Το ιστολόγιο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" θα σταθεί στην ιστορία της Κλυταιμνήστρας, μιας και τη γνωρίζουμε από πρώτο χέρι! Πριν καταθέσουμε όμως τα στοιχεία που ξέρουμε, ας παραθέσουμε "Το Χρονικό της Κλυταιμνήστρας" έτσι όπως το έγραψε ο ίδιος ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας (Μετρονόμος, σελίδα:41):

27/05/2011: Διάβασα στα Μουσικά Προάστια, το μπλογκ του Ηρακλή Οικονόμου, δύο ποιήματα του Δημήτρη Λέντζου από τη συλλογή του "Μεγάλη Τεσσαρακοστή". Το ένα ήταν η «Κλυταιμνήστρα». Ηταν πολύ καλό. Το αποθήκευσα στη μνήμη μου κι άρχισα να… ψάχνω τον ποιητή.

3/10/2012: E-mail προς Δημήτρη Λέντζο:
«Αγαπητέ κύριε Λέντζο καλημέρα. Παρακάλεσα τον κοινό μας φίλο Ηρακλή από τα Μουσικά Προάστια να μου δώσει τη διεύθυνσή σας κι έτσι μπορώ να σας εκφράσω την εκτίμησή μου για το έργο σας. Το ποίημά σας "Κλυταιμνήστρα", μου άρεσε ιδιαίτερα και διαβάζοντάς το, για πολλοστή φορά, τελικά το μελοποίησα. Εάν δεν υπάρχει κάποια δέσμευση ή αντίρρηση εκ μέρους σας, θα χαιρόμουν τη συνεργασία μαζί σας. 
Φιλικά, Θανάσης Γκαϊφύλλιας».

Η απάντηση ήταν θετική και ιδιαίτερα θερμή.

12/10/2012: Συναντηθήκαμε στο «Ιβανώφειο» με τη Φωτεινή. Θα τραγουδούσαμε για τους εργαζόμενους της Βιο.Μετ. που είχαν προχωρήσει σε αυτοδιαχείριση του εργοστασίου. Οσο περιμέναμε τη σειρά μας για πρόβα ήχου, της τραγούδησα την «Κλυταιμνήστρα». Εσύ θέλω να το τραγουδήσεις της είπα. Μου χάρισε ένα όμορφο  χαμόγελο και είπε απλά… «θα το πω».

Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου τηλεφωνική πρόταση από τον Θανάση Συλιβό για την παραγωγή της «Κλυταιμνήστρας» με τη φωνή της Φωτεινής. Έξοχα.

21/01/2014: E-mail προς το Νεοκλή Νεοφυτίδη που ανέλαβε την ενορχήστρωση:

«Νεοκλή καλημέρα. Κατ' αρχάς σου σφίγγω νοερά το χέρι και σου λέω εγκαρδίως..."χαίρω πολύ". Διάβασα το βιογραφικό σου, άκουσα και το Φαγιούμ (το οποίο γνώριζα) και δεν έχω καμία αμφιβολία πως από τη συνεργασία μας θα βγει κάτι καλό, που θα είναι αντάξιο της προσπάθειας που καταβάλει ο Θανάσης Συλιβός με το περιοδικό του. Έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένα ηχοχρώματα αλλά δε γνωρίζω το budget. Θα ήθελα λοιπόν να με ενημερώσεις αν θα ήταν εφικτό να έχουμε τα εξής όργανα: τσέλο, μπάσο, κιθάρα ακουστική, ακορντεόν, κρουστά, τζουρά και μπουζούκι. Στη συνέχεια θα σου πω πώς φαντάζομαι την εξέλιξη του τραγουδιού. Φιλικά Θανάσης».

Mαζί με το ανά χείρας τεύχος του Μετρονόμου η «Κλυταιμνήστρα» θα είναι κοντά σας.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

Έπαιξαν οι μουσικοί
Νεοκλής Νεοφυτίδης: πιάνο, Γιάννης Σινάνης: μπουζούκι και τζουρά, Δημήτρης Μαρινόπουλος: ακουστική κιθάρα, Νίκος Παπαναστασίου: ακορντεόν, Άγγελος Λιακάκης: τσέλο, Χάρης Μέρμηγκας: κοντραμπάσο, Μιχάλης Ορφανίδης: κρουστά.  
Ενορχήστρωση: Νεοκλής Νεοφυτίδης
Παραγωγή: Μετρονόμος, 2014
Επιμέλεια παραγωγής: Θανάσης Συλιβός
Ηχογράφηση: Aeolia Studios
Ηχοληψία: Θοδωρής Μανωλίδης
Μίξη: Θοδωρής Μανωλίδης, Νεοκλής Νεοφυτίδης
Mastering: Μιχάλης Νικολούδης, Aeolia Studios
Θεσσαλονίκη - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2010: Κώστας Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Καζαντζής, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Φωτεινή Βελεσιώτου και Γρηγόρης Γκερτσάκης, από τη συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Συνεδρίου κατά των διακρίσεων και του στιγματισμού", για μια ψυχιατρική μεταρρύθμιση προσανατολισμένη στο χρήστη και στο δικαίωμα για εναλλακτικές λύσεις. Είναι η πρώτη γνωριμία - συνάντηση του Θανάση Γκαϊφύλλια και της Φωτεινής Βελεσιώτου.
Δημήτρης Λέντζος & Νεοκλής Νεοφυτίδης


Το 2010 οι «Εκδόσεις Κέδρος» κυκλοφόρησαν την ποιητική συλλογή «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή» του εξαίρετου ποιητή και στιχουργού Δημήτρη Λέντζου (γεννήθηκε το 1960 στις Μηλιές Ηλείας, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα).
Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 30/09/10 (Θεσσαλονίκη - Πλατεία Αριστοτέλους), ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας θ’ ακούσει για πρώτη φορά τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Τις συστάσεις είχε αναλάβει ο κοινός τους φίλος Γιώργος Καζαντζής. Συμμετείχαν και οι τρεις με τους συνεργάτες τους, σε μια θαυμάσια συναυλία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου κατά των διακρίσεων και του στιγματισμού, για μια ψυχιατρική μεταρρύθμιση προσανατολισμένη στο χρήστη και στο δικαίωμα για εναλλακτικές λύσεις. Εκεί αντάλλαξαν τις πρώτες κουβέντες και έναν εγκάρδιο χαιρετισμό. Το 2011 ο Γκαϊφύλλιας θα διαβάσει το ποίημα στα Μουσικά Προάστια και μέχρι το 2012 όχι μόνο θα το έχει μελοποιήσει, αλλά θα έρθει και σε διαδικτυακή επαφή με το Δημήτρη Λέντζο (μέσω του Ηρακλή Οικονόμου). Ο Γκαϊφύλλιας το ερμηνεύει (αν και έχει άλλη φωνή στο μυαλό του για την τελική ηχογράφηση και επίσημη κυκλοφορία της Κλυταιμνήστρας) σε διάφορες συναυλίες που κάνει τα τελευταία τρία χρόνια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Κομοτηνή).

Το 2012, Γκαϊφύλλιας και Βελεσιώτου, θα ξανασυναντηθούν στη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη φορά σε μια άλλη συναυλία αλληλεγγύης, στο «Ιβανώφειο», για τον αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Στα παρασκήνια, η Βελεσιώτου θ' ακούσει την "Κλυταιμνήστρα" για πρώτη φορά από τον ίδιο το Γκαϊφύλλια. Της αρέσει και θέλει να το τραγουδήσει. Μέσα στο 2013, θα έρθει η πρόταση του Θανάση Συλιβού να κυκλοφορήσει από το «Μετρονόμο» με την ενορχηστρωτική πινελιά του νέου ταλαντούχου μουσικού και συνθέτη Νεοκλή Νεοφυτίδη. Στις αρχές του 2014 το έχουμε στα χέρια μας, με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Φωτεινής Βελεσιώτου, έτσι ακριβώς όπως το ήθελε από την αρχή και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Φαντάζομαι και ο κος Δημήτρης Λέντζος. 
Καλή ακρόαση και εις άλλα με υγεία!

Η τελική μορφή του τραγουδιού από τη Φ.Β.:
https://www.youtube.com/watch?v=JAko1J9oESg
Η ερμηνεία του Θ.Γ. από τη συναυλία για την ΕΡΤ:
https://www.youtube.com/watch?v=HJ9isWYo-SA



http://www.metronomos.gr/
http://metronomos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.