Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

The Return of Lazarus (2012 - Alexandros Konstantaras)"Η επιστροφή του Λαζάρου", η νέα ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του θρακιώτη κινηματογραφιστή Αλέξανδρου Κωνσταντάρα, με τη συμβολική και φιλική συμμετοχή του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, στον ρόλο ενός σύγχρονου Κύκλωπα (http://theovaf.blogspot.gr/2011/11/blog-post_8126.html).
"...Ο Αλέξανδρος Κωνσταντάρας αφηγείται με άνεση το οδοιπορικό δύο φίλων που εμπλέκονται με μια κοπέλα από την Κένυα... Καλογυρισμένη, πικρή δημιουργία αξίζει να τη δείτε... Αν αυτό το φιλμ το υπέγραψε ο Τζάρμους ή ο Γουές Άντερσον, θα μιλούσαμε για σπουδαία αποκάλυψη. Πυκνή δημιουργία, όπου οι «νεκροί» χρόνοι λειτουργούν αποτελεσματικά στη δημιουργία μιας εκκρεμότητας... " του Άλκη Βάντση.

«Η Eπιστροφή του Λαζάρου» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα η οποία συμμετέχει στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον τομέα της Αγοράς /Film Market.

Πρόκειται για μια ταινία δρόμου στην οποία πρωταγωνιστούν δυο αδέλφια με διαφορετικούς χαρακτήρες, ο Λάζαρος και ο Κυριάκος, οι οποίοι ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη για τη Μαρώνεια για να βρουν την σπηλιά του Κύκλωπα. Στο ταξίδι τους συναντάνε διάφορους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένης και της Κινγκόρα, μια Κενυάτισσα μετανάστρια που δουλεύει σε ένα επαρχιακό μοτέλ.Το βασικό θέμα της ταινίας είναι το ταξίδι και η αναζήτηση, εξωτερική και εσωτερική. Και κάθε ταξίδι έχει και μια επιστροφή. Την επιστροφή στην αφετηρία του ταξιδιού. Την επιστροφή στις ρίζες δηλαδή. Είτε αυτές είναι πραγματικές, είτε μεταφορικές. Το ρόλο των δυο αδελφών ερμηνεύουν δυο ταλαντούχοι και ανερχόμενοι Θεσσαλονικείς ηθοποιοί, ο Αλέξανδρος Κωχ (Λάζαρος) και ο Νέλσων Λούκας (Κυριάκος).

Η ταινία έχει και μια Κενυάτικη πινελιά, που ακούει στο όνομα Lizz Njagah (Λιζ Ντζάγκα) μια πολύ γνωστή ηθοποιό της Αφρικής, που στην ταινία καλείται να παίξει τον ρόλο της οικονομικής μετανάστριας Κινγκόρα.

Επίσης, στην ταινία εμφανίζεται ως γκεστ σταρ ο Κομοτηναίος τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας, αλλά και ο Θεσσαλονικιός μουσικοσυνθέτης Άκης Γεροντάκης, ενώ συμπράττουν πολλοί ανερχόμενοι ηθοποιοί των δύο πόλεων αλλά κι ένα ολόκληρο χωριό, οι Προσκυνητές Ροδόπης. 


Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλλα Δέλλιου.
Ηχοληψία Τάσος Καραδέδος. 
Μουσική: Still Gramophone, The Loafing Heroes και Σπύρος Γιασαφάκης.

Η ταινία, η οποία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, φιλοδοξεί μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβαλ να κάνει πρεμιέρα σε σινεμά στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή και να προβληθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήδη έχει προβληθεί με επιτυχία στο Φεστιβάλ του Τσιτσεστερ στην Αγγλία και στο Φεστιβάλ της Κένυας.Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και με καταγωγή από τη Ροδόπη, ο Αλέξανδρος Κωνσταντάρας έκανε μια ευρεία γκάμα εργασιών, συμπεριλαμβανομένων ταχυδρόμου, οροφοκόμου και κριτικού κινηματογράφου, πριν αποφοιτήσει το 2006 από τη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου της Ουαλίας όπου ολοκλήρωσε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εν συνεχεία έγινε ο συν-διευθυντής της Jitu Films (Τζίτου Φιλμς), μιας εταιρείας παραγωγής ταινιών στην Κένυα, οπού βοήθησε στη διαμόρφωση της τοπικής κινηματογραφικής βιομηχανίας κάνοντας παραγωγή σε 25 ταινίες μεγάλου μήκου σε διάστημα 5 χρόνων. Τώρα είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Η «Επιστροφή του Λαζάρου» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κάνει στην Ελλάδα.


 1 σχόλιο:

Nikos είπε...

Poly endiaferousa tainia akougete! Elpizo na tin doume sta sinema!

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη. Μπορείτε να στέλνετε υλικό για παρουσιάσεις (LP, CD, βιβλία -παλιά & καινούργια-, περιοδικά, προσκλήσεις εκδηλώσεων) και να στηρίξετε ποικιλοτρόπως την προσπάθειά μας, επικοινωνώντας μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος αναρτήσεων (κειμένων και φωτογραφιών): Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης. Στις βιβλιοπαρουσιάσεις συνεργάζεται η Νεοελληνίστρια Φιλόλογος, κ. Αθηνά Ντίνου.