Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Ένα Σαββατόβραδο στον Άρδα


Η 18η Συνάντηση Νέων Άρδα 2012 ολοκληρώθηκε κι αυτή τη χρονιά με καλλιτεχνική κυρίως, αλλά και εμπορική – εισπρακτική επιτυχία. Χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση και προβολή, αλλά με σημαντικά ονόματα της καλής ελληνικής μουσικής, ο Άρδας κέρδισε το στοίχημα και εύχομαι να συνεχίσει την πορεία του έχοντας υψηλά καλλιτεχνικά κριτήρια, όσον αφορά τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που επιλέγει κάθε φορά. Εμείς βρεθήκαμε στο μαγικό αυτό τοπίο, το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 και περάσαμε θαυμάσια ακούγοντας, σε γενικές γραμμές, τέσσερα εξαιρετικά μουσικά προγράμματα.


Πρώτα, εμφανίστηκε μια σπουδαία τραγουδίστρια και ένας εξαίρετος τραγουδοποιός. Η Αργυρώ Καπαρού και ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, οι οποίοι ερμήνευσαν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά και διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Ωραίο μουσικό δίδυμο, με μια καλή μπάντα, κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα από τον κόσμο που πλησίαζε όσο περνούσε η ώρα και γέμιζε τον χώρο.


Έπειτα, τη σκυτάλη πήραν ο Θάνος Μικρούτσικος (στην παραπάνω φωτογραφία με τον εβρίτη λαϊκό στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη), ο Γιάννης Κούτρας και η Άννα Λινάρδου με τους Θύμιο Παπαδόπουλο και Θοδωρή Οικονόμου, όπου ακούσαμε μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε αναλυτικά στο πρόγραμμα, στα τραγούδια που ακούστηκαν. Είναι λίγο πολύ γνωστά. Ειδικά η συγκεκριμένη συναυλία ήταν άκρως αναμενόμενη. Τα ίδια και τα ίδια τραγούδια, παιγμένα κι ερμηνευμένα εξαιρετικά βέβαια, αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα παρουσιάζει ο Μικρούτσικος τα τελευταία –πολλά!- χρόνια… 

Λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δε θυμάμαι ακριβώς, ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Άρδα, η Ελένη Βιτάλη, έχοντας μαζί της το Νίκο Ξύδη, τη Βαλερία Κουρούπη και τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται κυρίως ο γιός της, αλλά και η ίδια τα τελευταία χρόνια. Όπως έχω πει και για προηγούμενα φεστιβάλ, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν ερμηνεύουν συνήθως τα σουξέ τους, τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Έτσι συμβαίνει συνήθως σε τέτοια φεστιβάλ, δεν είναι προσωπικές συναυλίες καλλιτεχνών, ούτε έχουν απεριόριστο χρόνο και χώρο για να παίξουν και να τραγουδήσουν τα άπαντά τους ή να πειραματιστούν δημιουργικά. Οι περισσότεροι τουλάχιστον... 
Έτσι λοιπόν και η Βιτάλη με την ομάδα της, αρκέστηκαν στα γνωστά κι αγαπημένα, από τον περισσότερο κόσμο, τραγούδια.


Η μεγάλη έκπληξη όμως γενικότερα του φετινού φεστιβάλ -όπως άκουσα και από πολλούς άλλους φίλους που ήταν όλες τις μέρες και τις νύχτες του Άρδα- ήταν ο Λεωνίδας Μπαλάφας με την τέλεια μουσική του παρέα (έπαιζαν όλοι εξαιρετικά και ήταν σα να άκουγες ένα μουσικό, τόσο δεμένη και καλή μπάντα). Ο Μπαλάφας ξεκίνησε στις 02:00 περίπου και τραγούδησε πάνω από τρεις ώρες και όταν κατέβηκε από τη σκηνή, συνέχισε για αρκετή ώρα να τραγουδά και να παίζει με την κιθάρα του για 20-30 άτομα που δεν ήθελαν να τελειώσει με τίποτα εκείνη η νύχτα. Είπε από την αρχή πως θέλει να τραγουδήσει μέχρι το ξημέρωμα, μέχρι να δει την ανατολή και το έκανε!


Οι δύο προηγούμενες χρονιές του Φεστιβάλ Άρδα (Καστανιές Έβρου - Δήμος Νέας Ορεστιάδας), μέσα από τη δική μας ματιά:


17η Συνάντηση Νέων Άρδα στις Καστανιές του Έβρου


16η Συνάντηση Νέων Άρδα στις Καστανιές του ΈβρουΤο κόστος των συναυλιών του Άρδα 2012 (18η Συνάντηση Νέων) από τη «Διαύγεια» και το Δήμο Νέας Ορεστιάδας: http://theovaf.blogspot.gr/2012/08/2012_4.html


Περισσότερες φωτογραφίες από τις συναυλίες του Σαββάτου 28 Ιουλίου 2012, αλλά και από τις υπόλοιπες μέρες:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως και άλλοι φιλόλογοι.