Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Στις 17 Ιουνίου «ψηφίσαμε» το σπουδαίο Χρόνη Αηδονίδη


Την προηγούμενη Κυριακή 17 Ιουνίου 2012, εκτός από τις εθνικές εκλογές είχαμε και τη μεγάλη συναυλία του Χρόνη Αηδονίδη και των μαθητών του στην πανέμορφη Αλεξανδρούπολη. Πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά το υπαίθριο δημοτικό θέατρο «Εγνατία» και καταχειροκρότησε το μεγάλο τραγουδιστή και δάσκαλο της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής.

Αν και δύσκολη μέρα (ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης), ήταν πολλοί αυτοί που έκλεισαν τις τηλεοράσεις, σηκώθηκαν από τις πολυθρόνες και γυρίσανε την πλάτη, κουρασμένοι και αηδιασμένοι από τη γενικότερη ατμόσφαιρα,  στα πρώτα exit polls και στις συζητήσεις μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων. Και νομίζω πως έκαναν την καλύτερη επιλογή!



Το δραστήριο «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης» διοργάνωσε ένα πραγματικά μαγευτικό μουσικοχορευτικό ταξίδι, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν επτά (7) χορευτικές ομάδες του συλλόγου με εκατόν ογδόντα (180) χορευτές, υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του έμπειρου χοροδιδασκάλου Δημήτρη Δεληβασίλη, καθώς και η παιδική παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του εκλεκτού μουσικού και συνεργάτη του Χρόνη Αηδονίδη, Βαγγέλη Μάμμου.



Χιλιάδες Εβρίτες (καθήμενοι και όρθιοι) μέσα σ’ ένα κατάμεστο θέατρο, παρά την ακαταλληλότητα της ημέρας της εκδήλωσης, απόλαυσαν το αηδόνι της Θράκης, το Χρόνη Αηδονίδη, την Κατερίνα Παπαδοπούλου, μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες της νέας γενιάς  και τους συνεργάτες και μαθητές του Χρόνη Αηδονίδη, Βαγγέλη Μάμμο, Χρήστο Κισσούδη και Γιώργο Γερένη.

Την εκδήλωση πλαισίωνε δεκαμελής παραδοσιακή ορχήστρα με τον κορυφαίο δάσκαλο και οργανοπαίκτη Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα και λάφτα) και τους: Νίκο Αλβανόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Γιαρένη (ούτι), Νίκο Εφραιμίδη (κλαρίνο), Φίλιππο Εφραιμίδη (βιολί), Θεοδώρα Καραγκιοζάκη (κανονάκι), Φώτη Ντεφίδη (γκάιντα), Γιώργο Παγκοζίδη (κρουστά), Γιώργο Παναγιωτάκη (λαούτο) και Σταυρούλα Τριφιάτη (καβάλι).

Όλοι οι μουσικοί, παλιοί και νέοι, συνόδευσαν με αγάπη και σεβασμό τον 84χρονο Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος επέστρεψε την αγάπη των συνεργατών του και του κόσμου που παραβρέθηκε, με ανεπανάληπτες ερμηνείες.



Λίγα λόγια για το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης»:

Ο σύλλογος με την επωνυμία «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης  “ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ”», με έδρα την Αλεξανδρούπολη Έβρου, ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2002, δυνάμει της υπ’ αριθμόν 109/2002 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης. Σκοπός του συλλόγου είναι:
1) Η έρευνα, η καταγραφή, η καλλιέργεια, η διάδοση και η προβολή της Ελληνικής Μουσικής και Λαογραφικής Παράδοσης, ιδιαίτερα δε η κατά συστηματικό και επιστημονικό τρόπο συγκρότηση, καταγραφή και συντήρηση μουσικών κειμένων και λαογραφικών στοιχείων της Ελληνικής  μας  Παράδοσης.
2) Η μελέτη και η καταγραφή της  ζωής και του έργου του κορυφαίου Θρακιώτη τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη.

Μέσα για την επίτευξη του σκοπού του συλλόγου είναι:
α) Η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα καλύπτουν το χώρο της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και κάθε άλλης έκφρασης πολιτιστικού περιεχομένου.
β) Η διοργάνωση χορωδιών και εργαστηρίων δωρεάν διδασκαλίας στα μέλη του σωματείου και στα ανήλικα τέκνα τους, της Ελληνικής Μουσικής και Λαογραφικής Παράδοσης.
γ) Η πραγματοποίηση εκδόσεων μελετών και ηχογραφημάτων σχετικών με τις πιο πάνω τέχνες.
δ) Η σύμπραξη ή η μίσθωση υπηρεσιών παρεμφερών φορέων ή καλλιτεχνών για την από κοινού ή μη πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
ε) Η συγκρότηση αρχείου μουσικών κειμένων, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα ικανή και πρόσφορη για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.
στ) Η οργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες θα αποφέρουν έσοδα στο σωματείο και τα οποία θα διατίθενται για την επίτευξη των σκοπών του σωματείου.
ζ) Η συνεργασία με παρεμφερείς οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και
η) Η χρησιμοποίηση κάθε άλλου νόμιμου μέσου για την προώθηση των σκοπών του σωματείου.




Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αποτελείται από τους ακόλουθους:
- Πρόεδρος: Απόστολος Ευφραιμίδης
- Αντιπρόεδρος Πολιτιστικών: Ευάγγελος Μάμμος
- Αντιπρόεδρος Διοικητικού: Δημήτρης Δεληβασίλης
- Γραμματέας: Ελισσάβετ Τομπαϊδου
- Ταμίας: Γεώργιος Παναγιωτάκης
- Μέλος: Παύλος Βαρελάκης
- Μέλος: Αθανάσιος Μπαταρλής



Στις παραπάνω φωτογραφίες που έβγαλε ο Θεοδόσης Βαφειάδης:

1. Ο  Χρόνης Αηδονίδης επί σκηνής…
2. Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρόνης Αηδονίδης, Χρήστος Κισσούδης
3. Βαγγέλης Μάμμος, Χρόνης Αηδονίδης
4. Οι μουσικοί επί σκηνής και ο Απόστολος Ευφραιμίδης προλογίζει την εκδήλωση
5. Η παιδική παραδοσιακή χορωδία επί σκηνής…
6-7-8-9. Ο Χρόνης Αηδονίδης τραγουδά άλλη μια φορά, για την Αλεξανδρούπολη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.