Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ημέρα Αγανακτισμένων Πολιτών (25/05/2011)




Στην Αλεξανδρούπολη (πλατεία  φάρου) συγκεντρώθηκαν (γύρω στις 20:00 που ήμουν εκεί) 50 περίπου «αγανακτισμένοι πολίτες». Σε μια πόλη (μαζί με τα χωριά, με τις γύρω περιοχές) άνω των 70.000 κατοίκων συγκεντρώθηκαν μόνο 40-60 άνθρωποι! Για αρχή καλά είναι…

Αρκετοί πολίτες (μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως) δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν το γνώριζαν. Κατανοητό. Και αυτή η Όλγα Τρέμη δεν είπε κουβέντα η άτιμη!
Αλλά μου έκανε εντύπωση αυτό το φατσοβιβλίο που στην ομάδα-εκδήλωση «Αγανακτισμένοι στο Φάρο Αλεξανδρούπολης» περίπου 800 άνθρωποι είπανε «Ναι, θα παρευρεθούμε». Πού ήταν όλοι αυτοί; Ως πότε θα δείχνουμε τη διαμαρτυρία μας σε όλα όσα συμβαίνουν από τους καναπέδες βλέποντας Λαζόπουλο και Ράδιο Αρβύλα; Ως πότε θα δείχνουμε την αντίδρασή μας σε όσα συμβαίνουν μέσα από το twitter και από τις αναρτήσεις ομάδων – εκδηλώσεων και αναρχικών/επαναστατικών τραγουδιών στο ωραίο μας προφίλ στο facebook; Ως πότε; Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να συναντηθούμε στους δρόμους. Ας το κάνουμε επιτέλους, είναι τόσο απλό…

Το θετικό είναι πως αυτή η κίνηση των απλών αγανακτισμένων πολιτών δεν «καπελώθηκε» από κανένα κόμμα ή από κάποια οργάνωση. Αρχίζει ο κόσμος να συνειδητοποιεί πως μπορεί καλύτερα και χωρίς όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες. Την επόμενη φορά περισσότεροι και πιο οργανωμένοι!

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:
Πολυπληθείς αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 25/05/2011 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Δεκάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους ειρηνικά μετά από διαδικτυακό κάλεσμα, στα πρότυπα των ισπανών Idnignados που εδώ και μέρες έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, Puerta del sol.

Στην εντυπωσιακή συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» πολιτών, χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ακούστηκαν σποραδικά συνθήματα κατά τη κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ενώ αναρτήθηκαν και πανό υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 30.000 άτομα στο Σύνταγμα, περίπου 8.000 στη Θεσσαλονίκη και 2.000 στην Πάτρα.

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν οι «Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο», που συντόνισαν την κινητοποίηση τους, κατά το παράδειγμα των Ισπανών «Ιndignados», μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κ.ά.). Οι διαδηλωτές είχαν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, χωρίς πανό και πλακάτ που να υποδηλώνουν κάποια οργανωμένη συλλογική ταυτότητα και οποιοδήποτε διακριτικό και προειδοποίησαν ότι δε θα δεχτούν «κομματικές συμμετοχές και παρεμβάσεις».

1 σχόλιο:

Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης είπε...

Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύω. Δεν είναι το troktiko εδώ να γράφει ο καθένας ότι θέλει και όπως θέλει. Μερικές εξηγήσεις μόνο προς τον ανώνυμο αναγνώστη που μου έστειλε δύο μηνύματα σχετικά με αυτή την ανάρτηση:

Στην πλατεία του φάρου βρέθηκα γύρω στις 19:15 και έκατσα για μία ώρα. Εκείνη τη στιγμή έβγαλα τις παραπάνω φωτογραφίες. Στις 18:00 και στις 22:00 όπως με ενημέρωσαν, ήταν λιγότερος ο κόσμος. Στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία -που στήριξα "επώνυμα" και ουσιαστικά με διάφορους τρόπους- δεν μπορώ να πιστέψω πως ήταν πάνω από 60 άνθρωποι. Αν ήταν 300 400 500 άνθρωποι θα τους βλέπαμε και θα τους ακούγαμε. Δεν μετράω αυτούς που μας έβλεπαν από τις γύρω καφετέριες. Δεν μετράω αυτούς που καθώς περνούσαν από την Παραλιακή Λεωφόρο στάθηκαν για 5' και κοιτούσαν προς την πλατεία!

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Απορώ όμως... πώς είναι δυνατόν να υποβαθμίσω εγώ όλη αυτή την προσπάθεια; Αυτό κατάλαβες από το παραπάνω κείμενο; Η Αλήθεια είναι αυτή που έγραψα. Η Αλήθεια ακούστηκε από το λόγο της πρώτης κοπέλας που βγήκε και μίλησε (μίλησε για 50-60 άτομα που παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα). Καλή συνέχεια!


Φιλικά
Θεοδόσης Βαφειάδης

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.