Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το σπουδαίο «Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης» στο κέντρο της πόλης



Ιστορία Συλλόγου

Ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου ιδρύθηκε το 1982. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, παρουσίασε αξιόλογο έργο και η πορεία του είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια δραστηριοποιήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν οι ενέργειες του πρώτου Προέδρου (1982-1985), του αείμνηστου Αθανασίου Μανιά, που ενεργοποίησε την δωρεά του συμπατριώτη μας Σωκράτη Διαμαντόπουλου, για την ανέγερση του κτιρίου του Μουσείου.

Ο δεύτερος Πρόεδρος (1985-1995) κ. Γιώργος Παναγιώτου συνέδεσε το όνομά του με πολύπλευρη δράση, εξασφάλισε τη δωρεά του ευεργέτη της πόλης μας Φωτίου Σταυρίδη και κατασκεύασε το κτίριο του Μουσείου το οποίο εγκαινίασε το Νοέμβριο του 1995.

Ο κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την δυναμική του παρουσία (1995-2004), συνέβαλε στην ολοκλήρωση της κατασκευής και στη λειτουργία του κτιρίου, χάρις και στη γενναία χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στους χώρους του αναπτύχθηκαν πολλές και αξιόλογες δραστηριότητες έτσι ώστε ο Σύλλογος μας να αναγνωρίζεται πλέον ως «θεσμός» στην πολιτισμική ζωή της περιοχής μας.

Το τωρινό Διοικητικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία του αρχιτέκτονα Νικολάου Πινάτζη, συνεχίζει το πολυδιάστατο έργο του συλλόγου και δραστηριοποιείται στην διεκδίκηση πόρων με στόχο την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό του Ιστορικού Μουσείου ώστε με τη χρήση ανεπτυγμένης τεχνολογίας να λειτουργεί σύμφωνα με τα σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα.


Ιστορία Μουσείου

Το κτίριο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης απέναντι από το Δημαρχείο.
Η ανέγερση του Μουσείου πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές συμπολιτών μας, καθώς και στην παραχώρηση οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν το Νοέμβριο του 1995. Οι χώροι του μουσείου, συνολικού εμβαδού 700 τ.μ., αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα όπου υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι για τις μόνιμες και εποχιακές συλλογές, αίθουσα διαλέξεων και βιβλιοθήκη. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.


Εκθέσεις – Εκδηλώσεις

Η διοργάνωση ξεχωριστών εκθέσεων Ιστορικού και Πολιτιστικού περιεχομένου αποτελεί βασικότατο μέλημα των διοικήσεων του συλλόγου. Από την λειτουργία του μουσείου μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί και φιλοξενηθεί πολλές εκθέσεις.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν:

· Η έκθεση για τη Θράκη που οργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων
· Η συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
· Η έκθεση Περίπλους Κάστρων
· Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές από την Ακρόπολη
· Εκθέσεις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης
· Εκθέσεις ζωγράφων με πανελλήνια, πανευρωπαϊκή ή και παγκόσμια αναγνώριση.

Διοργανώνονται μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες αλλά και βραβεύσεις Θρακιωτών που με το έργο και τις δραστηριότητες τους προβάλουν και τιμούν τον τόπο μας. Σημαντική στιγμή ήταν η τελετή βράβευσης των Θρακιωτών συντελεστών της διοργάνωσης αλλά και όσων συμμετείχαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".


Εκδρομές

Βασική δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η διοργάνωση εκδρομών ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έτσι τα μέλη αλλά και οι φίλοι μας πέρα από την ταξιδιωτική εμπειρία, γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και έρχονται σ’ επαφή με κοινότητες του απόδημου Ελληνισμού – Καππαδοκία, Ίμβρος, Τένεδος, παράλια Εύξεινου Πόντου και Μικράς Ασίας, Οχρίδα, Σικελία, Ρουμανία, Οδησσό – και όπου το Ελληνικό στοιχείο εξακολουθεί να γράφει την δικιά του Ιστορία!


Αλεξανδρούπολη

Πρωτεύουσα του Νομού Έβρου με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Θράκης. Η σημερινή θέση της Αλεξανδρούπολης ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Σάλη, η οποία κατά τον 5 αιώνα π.Χ. ήταν μια από τις πόλεις της Σαμοθρακικής Περαίας. Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο περνά η Εγνατία οδός και η πόλη ακμάζει. Τους αιώνες που ακολουθούν η περιοχή γίνεται πεδίο πολεμικών συγκρούσεων, η πόλη σβήνει και πυκνό δάσος παίρνει τη θέση της. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ψαράδες από Μαρώνεια, Μάκρη και Αίνο στήνουν ένα μικρό οικισμό, το Δεδέ Αγάτς. Το 1880 ρώσοι αξιωματικοί, σχεδιάζουν το παραλιακό μέρος της πόλης με θαυμάσιο ρυμοτομικό σχέδιο. Στα 1880 χτίζεται και ο Φάρος, το σύμβολο της Αλεξανδρούπολης.
Από τότε μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε η πόλη, συνεχίζει να μεγαλώνει. Το Διεθνές αεροδρόμιο, το λιμάνι, η Εγνατία Οδός και το τρένο καθιερώνουν την Αλεξανδρούπολη, ως σημαντικό οικονομικό πόλο των Βαλκανίων.



IΣTOPIKO MOYΣEIO ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Σύλλογος Aρχαιόφιλων και Πολιτιστικής Kληρονομιάς Nομού Έβρου
Λ. Δημοκρατίας 335, T.K. 68100, Aλεξανδρούπολη
Tηλ/Fax: 25510 28 926
E-mail: info@ismo.gr
http://www.ismo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.