Η Σοφία Κουρτίδου είναι μια νέα τραγουδοποιός με ταλέντο και άποψη. Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 κυκλοφόρησε από την «Hidden Track Records», ο πρώτος προσωπικός της δίσκος, με τίτλο «Περιπαθώς και Ρουφηχτά». Στο δίσκο αυτό υπάρχουν εφτά όμορφα τραγούδια σε δική της μουσική, στίχους, ενορχηστρώσεις και ερμηνείες.
Τα τελευταία τρία χρόνια ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Φέτος έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με το τραγούδι «Δανεικά Ιδανικά» που έχει γίνει ήδη μεγάλη ραδιοφωνική και διαδικτυακή επιτυχία. Προτείνω ν’ ακούσετε και τα υπόλοιπα τραγούδια αυτής της ωραίας και απόλυτα προσωπικής δουλειάς.
Σοφία Κουρτίδου: Καλησπέρα Θεοδόση! Ξεκίνησα μαθήματα κλασικής κιθάρας από παιδί. Είχα μπάσα φωνή, πράγμα περίεργο για την ηλικία μου, και ένας από τους λόγους για τον οποίο με επέλεγαν σε διάφορες σχολικές χορωδίες. Αργότερα ξεκίνησα και μαθήματα φωνητικής.
Θυμάσαι την πρώτη φορά που έπαιξες κιθάρα και τραγούδησες μπροστά σε κόσμο; Πώς είχες νιώσει;
Σ.Κ.: Θυμάμαι πάντα να παίζω κιθάρα και να τραγουδάω σε παρέες, στις γιορτές. Λόγω ωδείου είχα μπει από μικρή στη διαδικασία να παίζω μπροστά σε κόσμο, οπότε δε θυμάμαι συγκεκριμένα ποια ήταν η πρώτη φορά. Πάντως δε νομίζω πως ένιωσα ποτέ άβολα με το κοινό. Αντιθέτως, για μένα όσο λιγότερα είναι τα άτομα που σε ακούνε τη στιγμή που παίζεις, τόσο πιο προσωπική η συνθήκη και συνεπώς τόσο πιο έντονο το αίσθημα της "έκθεσης".
Στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγες να σπουδάσεις ψυχολογία, ποια ήταν η καλλιτεχνική σου δραστηριότητα;
Σ.Κ.: Το μεγαλύτερο διάστημα τραγουδούσα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, παράλληλα όμως έπαιξα σε αρκετές μουσικές σκηνές, από έντεχνα μέχρι Jazz.
Γιατί σπούδασες ψυχολογία; Ήταν κάτι που ήθελες πολύ; Σε βοήθησε γενικότερα στη ζωή σου και στην ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Σ.Κ.: Οι σπουδές ψυχολογίας ήταν πολύ σημαντικές για μένα κυρίως γιατί έχουν διευρύνει την αντίληψή μου για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό για κάποιον που γράφει είναι πολύ χρήσιμο στιχουργικό εργαλείο.
Σ.Κ.: Τρία πράγματα είχα στο μυαλό μου όταν ήρθα στην Αθήνα: Μουσική, μουσική και μουσική! Ο βαθμός δυσκολίας ήταν και είναι μεγάλος για όλους τους μουσικούς. Παρ' όλα αυτά κατάφερα να πετύχω αρκετούς από τους στόχους μου, όπως το να φτιάξω ένα δίσκο με δικά μου τραγούδια και να παίζω με μουσικούς που θαυμάζω.
Μίλησέ μας για τα τραγούδια που γράφεις και ερμηνεύεις. Για το στίχο και τη θεματολογία τους, για το μουσικό ύφος και τον τρόπο που τα ενορχηστρώνεις…
Σ.Κ.: Η καθημερινότητα μας σερβίρει άπειρες στιγμές που αποκτούν ιδιαίτερη αξία αν τις απομονώσει κανείς. Συχνά καταπιάνομαι με τέτοιες στιγμές και προσπαθώ, με όσο πιο ευχάριστο τρόπο γίνεται, να τονίσω τη σημαντικότητα και την ομορφιά τους. Το μουσικό ύφος προκύπτει συνήθως από τη θεματολογία και τη διάθεση της στιγμής και η ενορχήστρωση είναι προϊόν πολύωρου πειραματισμού.
Πώς θα περιέγραφες τον πρώτο σου δίσκο που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες; Είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών με αρχή, μέση και τέλος; Και γιατί μόνο (λ)εφτά τραγούδια;Σ.Κ.: Εφτά υπάρχουν! Εγώ το είπα και το εννοώ… (γέλια). Τα τραγούδια είναι μεν συνδεδεμένα στιχουργικά και μουσικά αλλά όχι ως ενότητα. Ο κύριος λόγος που επέλεξα εφτά, είναι για να είναι πιο προσιτά στον κόσμο που δύσκολα πλέον αγοράζει cd.
Σ.Κ.: Έχει ένα διαφορετικό παρόν και μέλλον. Ο κόσμος πάντα θ’ ακούει μουσική, αλλά τα μέσα με τα οποία θα έρχεται σ’ επαφή μ’ αυτήν ίσως είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά να μας κάνει πιο δημιουργικούς, ούτως ώστε να βρίσκουμε τρόπους να ελκύουμε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ακροατών.
Πώς βλέπεις το δικό σου μέλλον μέσα στη μουσική; Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σου και ποια τα μεγάλα σου όνειρα;
Σ.Κ.: Αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω να μελετάω, να γράφω, να παίζω και να παραμείνω ανοιχτή στα ερεθίσματα που με περιβάλλουν. Να μου δίνεται πάντα η ευκαιρία να μοιράζομαι αυτά που κάνω και να αφορούν και άλλους.
Ποιοι είναι οι συντελεστές αυτής της δισκογραφικής εργασίας;
Σ.Κ.: Η παραγωγή είναι της Hidden track, στην ηχοληψία και στις μίξεις ήταν ο Θάνος Καλέας, το Artwork έχει επιμεληθεί η Κατερίνα-Ίρις Μοσχονά και οι μουσικοί που έπαιξαν είναι:
Τίμος Παύλου / κιθάρα
Δημήτρης Καραγιάννης /Σαξόφωνο
Κώστας Αρσένης / Μπάσο Ηλεκτρικό / Κόντρα μπάσο
Βαγγέλης Κοτζάμπασης / Τύμπανα
Γιώργος Κοντραφούρης / Πιάνο / Hammond
Τρομπόνι / Αντώνης Ανδρέου
Δημήτρης Παπαδόπουλος / ΤρομπέταΚώστας Καρακατσάνης / Clavinet
Alejandro Diaz / Κρουστά
Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.
Ποιοι είναι σήμερα οι μουσικοί σου συνοδοιπόροι και τί ετοιμάζετε από εδώ και πέρα;
Σ.Κ.: Τα επόμενα live είναι 24 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, όπου θα παίξω, όπως και σε όλα τα live μου, με τους Slippin' band:
Τίμος Παύλου / κιθάρα
Δημήτρης Καραγιάννης /Σαξόφωνο
Κώστας Αρσένης / Μπάσο Ηλεκτρικό / Κόντρα μπάσο
Γιάννης Παπαγιαννούλης / Κρουστά.
Σοφία, ζούμε μια δύσκολη και περίεργη εποχή και κανείς δεν ξέρει πού θα μας βγάλει. Πώς βιώνεις εσύ αυτή την κοινωνική – οικονομική – πολιτική κατάσταση και τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους ακροατές σου και στους αναγνώστες του «Ορφέα»;
Σ.Κ.: Η κατάσταση είναι δύσκολη σε όλα τα επίπεδα και το βιώνουμε έντονα στην καθημερινότητά μας. Έχουμε όλοι κουραστεί απίστευτα και δεν είναι ώρα για συμβουλές, είναι ώρα για δράση. Η έλλειψη κρίσης μας οδήγησε στην οικονομική κρίση γι' αυτό, όπως λέω συνήθως, ας αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα πράγματα και ας τον κοινωνήσουμε μέχρις ότου γίνει πράξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου