Στο βιβλίο αυτό, η διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας Temple Grandin, που ανήκει και η ίδια στο φάσμα, μαζί με την ψυχολόγο Debra Moore παρουσιάζουν εννέα νοοτροπίες αντιμετώπισης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, με βάση τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Οι προσεγγίσεις αυτές ζωντανεύουν μέσα από πραγματικές ιστορίες, ενώ δίνονται πρακτικές συμβουλές και αναλυτικές μέθοδοι που καθοδηγούν τον αναγνώστη στην εφαρμογή τους. Οι αναγνώστες θα αντιληφθούν ότι κάθε άτομο με αυτισμό έχει αμέτρητες πτυχές που περιμένουν να αναπτυχθούν. Η Temple Grandin μοιράζεται τις πολύτιμες εμπειρίες και ιστορίες της από γονείς και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της, ενώ η Debra Moore αντλεί από την πολυετή εμπειρία της ως ψυχολόγου που εργάζεται με παιδιά στο φάσμα και τις οικογένειές τους.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς ειδικής αγωγής, κλινικούς ψυχικής υγείας, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γονείς και σε όλους όσοι αλληλεπιδρούν με άτομα με αυτισμό.
Επιστημονική επιμέλεια: Αγγελική Γενά
Μετάφραση: Γιώργος Τσακονίτης
Το παραπάνω κείμενο είναι σημείωμα του εκδότη Κ. Δαρδανού (Απρίλιος 2025)
Το βιβλίο "Πλοήγηση στον αυτισμό" που συνέγραψε η Δρ. Temple Grandin και η Δρ. Debra Moore είναι μια σημαντική κατάθεση στα συγγράμματα του εν λόγω θέματος. Περιέχει 9 νοοτροπίες για να βοηθήσετε τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού:
-Κάθε παιδί είναι κάτι περισσότερο από αυτισμός
-Οι ολιστικές αξιολογήσεις του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας
-Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε παρέμβαση
-Γνωρίστε τα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με τον αυτισμό
-Γνωρίστε τα ψυχιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με τον αυτισμό
-Προετοιμάστε τα παιδιά για τον πραγματικό κόσμο
-Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία και όχι στα ελλείμματα
-Δουλέψτε στη ζώνη ανάπτυξης
-Οραματιζόμενοι μια επιτυχή ενηλικίωση,
πλούσιες βιβλιογραφικές αναφορές με ευρήματα επιστημονικών μελετών, ένα χρηστικό ευρετήριο και βέβαια, διαβάζουμε τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις.
Η Grandin είναι αυτιστική (διαγνωσμένη από μικρή) και Καθηγήτρια Επιστήμης των Ζώων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και η Moore ψυχολόγος που έχει δουλέψει εκτενώς με παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού.
Παρακάτω, δύο αποσπάσματα:
"Οι ταμπέλες μπορούν να βλάψουν όταν μειώνουν τις προσδοκίες μας για το παιδί. Για κάθε παιδί πρέπει να έχουμε υψηλές, αλλά και ρεαλιστικές συνάμα, προσδοκίες"
"Το πρόβλημα με την ταμπέλα του αυτισμού είναι ότι έχουμε ένα φάσμα που κυμαίνεται από τον Αϊνστάιν μέχρι κάποιον που στερείται της ικανότητας διαχείρισης του λόγου και έχει νοητική υστέρηση"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου