Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Το Εναγωνίως Αγχιβατώντας του Ν. Ι. Μουρίκη


…Υπήρξα ολόκληρος 
και θα υπάρξω διάφανος 
την ώρα της Δίκης 
φορώντας ένδυμα γαμήλιο 
την ένδοθεν αποδοχή…

Ο Νίκος I. Μουρίκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μηχανική διεργασιών και στην συνέχεια συμβουλευτική, ανάλυση ονείρων και ψυχοθεραπεία. Έκτοτε εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής. Έργα του ιδίου: 5 ποιητές στην αγορά (Αθήνα 2008), Γενεαλογία του πείσματος (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016). 

Το "Εναγωνίως Αγχιβατώντας" (Ιούνιος 2019, Εκδόσεις Γκοβόστη), με τον υπέροχο ζωγραφικό πίνακα της Κατερίνας Ξαρχοπούλου στο εξώφυλλο, είναι το πρόσφατο ποιητικό βιβλίο του Μουρίκη. Η συλλογή περιέχει ενδιαφέρουσες ποιητικές στιγμές, αλλά και βοηθητικές σημειώσεις για τον αναγνώστη. Για παράδειγμα: 

Αγχιβασίην: λέξη που απαντάται μόνο στον Ηράκλειτο. Κατά τον Diels σημαίνει προσέγγιση. Το λεξικό Σουίδα συσχετίζει το αγχιβατείν (προσπελάζω) με το αμφισβατείν  (αμφισβητώ), αναφέρει ο Κώστας Αξελός στο βιβλίο του "Ο Ηράκλειτος και η Φιλοσοφία", σ. 83. 

Ένα δείγμα γραφής, αφιερωμένο στο Μάνο Ελευθερίου (Τρία πρόσωπα στο μπλόκο - ΙΙΙ), που μου έφερε στο μυαλό την "Εκδρομή":

Ο θάνατος παραμόνευε στα χαντάκια
κανένας πια δικός του
εκτός από το σπέρμα του μέλλοντος

Δόντια φράκτες ασβεστωμένοι
δάγκωσαν τις λέξεις
λαβωματιά στον καρπό
δεν τρυγούσε αέρα μήτε νερό.

Ο ήλιος κριτής ξαναμμένος
όρθωσε το μαχαίρι
που είχε κρυμμένο στην καρδιά

Τον πήρε μαζί του μαθητή
στα υπόγεια νερά
που μιλάνε
την ορθογραφία του όχι
με ρόγχους

Κουρνιασμένη ψυχή
σήμερα στο ποτέ και
αύριο στων ηρώων τα πάντα.

1 σχόλιο:

dreamwork είπε...

Αγαπητέ κύριε Βαφειάδη, σας ευχαριστώ για την ανάρτηση και σας εύχομαι καλή χρονιά
Νίκος Ι. Μουρίκης

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.