Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Μια συνοπτική εισαγωγή στο Διαφωτισμό


Κατά τον 18ο αιώνα το πνευματικό κίνημα που είναι γνωστό ως Διαφωτισμός σάρωσε την Ευρώπη. Αμφισβητώντας την παραδοσιακή αρχή, επιδίωξε τη διεύρυνση της ανθρώπινης γνώσης και την πρόοδο της κοινωνίας. Σήμερα, ο Διαφωτισμός είναι εξίσου επίμαχος, καθώς επαινείται από κάποιους ως η έμπνευση για τη δέσμευσή μας στην ελευθερία και την ανεκτικότητα, ενώ από άλλους θεωρείται υπεύθυνος για τα κακά της νεωτερικότητας. 

Σε αυτή την συνοπτική εισαγωγή ο John Robertson παρουσιάζει την ιστορία του Διαφωτισμού και τις βασικές του ιδέες. Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά πνευματικά του επιτεύγματα, ο Robertson εξετάζει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι στοχαστές του Διαφωτισμού συνειδητά επιδίωξαν να προωθήσουν τον στόχο της ανθρώπινης βελτίωσης, προωθώντας την καλύτερη κατανόηση της θρησκείας, των καλών τρόπων συμπεριφοράς, της οικονομικής βελτίωσης και της υποταγής της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Επίκεντρο", με τον πρόλογο του Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

"Πυκνό αλλά καθόλου δυσνόητο, το κείμενο του John Robertson προσφέρει μια ιδεώδη εισαγωγή σε ένα μεγάλο θέμα της ευρωπαϊκής παιδείας. Η γνωριμία με την ουσία και την ιστορικότητα του Διαφωτισμού όπως αναδύεται από τις σελίδες του Robertson προσφέρει ένα μάθημα αυτογνωσίας στον κόσμο της νεωτερικότητας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.