Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Διαφωτιστικό πανόραμα της ιταλικής λογοτεχνίας


Η "Ιστορία της Ιταλικής Λογοτεχνίας" (Φιλολογική, ιστορική και κοινωνικοπολιτική προσέγγιση) κυκλοφόρησε από τις "Εκδόσεις Πεδίο" το 2015 και αποτελεί ένα μεστό, εμβριθές και πολυσήμαντο πόνημα για τη μακραίωνη λογοτεχνική πορεία Ιταλών ανθρώπων του πνεύματος. Ο συγγραφέας Ιωάννης Δ. Τσόλκας, πτυχιούχος και διδάκτορας της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι σήμερα αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Ιταλικής Λογοτεχνίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. 

Στο βιβλίο αυτό -καρπός ακαδημαϊκών διαλέξεων και μελέτης ιστοριών της ιταλικής λογοτεχνίας, κριτικών δοκιμίων, λογοτεχνικών έργων Ιταλών συγγραφέων και λογίων- παρουσιάζεται η ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας από τις απαρχές της μέχρι και τα τέλη του 20ού αιώνα. Η ιδέα και η υλοποίηση του έργου αποτελούν μια νέα πρόταση, που απευθύνεται σε μελετητές αλλά και στο ευρύ κοινό, έχοντας στόχο να συμπληρώσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία σε αυτό το επιστημονικό πεδίο. 

Τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η συγκεκριμένη συγγραφή είναι η ολοκληρωμένη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου, η κριτική καταγραφή, η αδρή σκιαγράφηση των δημιουργών (που περιλαμβάνει τόσο τους «μείζονες» όσο και τους «ελάσσονες»), η περιγραφή και ανάπτυξη των λογοτεχνικών ειδών, η πολυδιάστατη οπτική αλλά και η προσωπική ανάλυση και μελέτη των κειμένων. 

Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει επιπλέον τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες εντός των οποίων αναδύθηκαν τα λογοτεχνικά ρεύματα και οι συγγραφείς, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος και να αποκτήσει μια ευρύτερη εικόνα του πολιτισμού της γείτονος χώρας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις "Πεδίο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.