Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ο 100χρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε

Πολλά υποσχόμενος τίτλος με σαφή, χιουμοριστική χροιά που απλώνεται και στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Μια συγγραφική προσπάθεια του Γιούνας Γιούνασον που δικαιώνει την πεποίθηση πως ποτέ δεν είναι αργά και που συνενώνει το παράλογο με το δυνάμει πιθανό, το απίστευτο με το αληθινό. Γιορτάζοντας τα εκατοστά του γενέθλια στο γηροκομείο, ο Άλαν μην έχοντας τίποτα να χάσει, το σκάει από ένα παράθυρο και δραπετεύει, φορώντας τις παντόφλες του. Αυτή είναι η πρώτη ανατρεπτική κίνηση του ήρωα, ενώ οι περιπέτειες στις οποίες με θέρμη ρίχνεται, η δεύτερη. Γιατί αμέσως μετά τη φυγή του από το παράθυρο, ξεκινά ένα απροσδόκητο ταξίδι, όπου, μεταξύ πολλών εκπλήξεων και αναποδιών, βρίσκεται αντιμέτωπος και με μια «γκαγκστερική» βαλίτσα γεμάτη χρήματα.

Μέσα από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους που συναντά στη διαδρομή, πραγματοποιείται αναδρομή στον πρότερο βίο του 100χρονου και σε σημαντικά γεγονότα ιστορικά, στα οποία δεν υπήρξε απλά θεατής, αλλά συμμετείχε με κάποιο τυχαίο κάθε φορά τρόπο. Στις σελίδες παρελαύνει πληθώρα ιστορικών φιγούρων (Στάλιν, Τσόρτσιλ, Φράνκο, Τρούμαν, Σαρλ Ντε Γκωλ, κ.ά.) και αναφορών. Το πολιτικό στοιχείο που εισχωρεί, δίνει και μια ρεαλιστική πινελιά πέρα από τη διασκεδαστική, αλλά και ενισχύει το αεικίνητο προφίλ του μυθιστορηματικού ήρωα, ο οποίος επιζητά να αντισταθεί στην αδίστακτη επέλαση του γήρατος. 

Και ίσως αυτός είναι μεταξύ των κυριότερων στόχων του βιβλίου, αν όχι ο απώτερος. Το τόλμημα της αλλαγής, η αψήφιση των δυσκολιών και το αίσθημα χαράς για τη ζωή. Εξάλλου, ποιος δε θα ήθελε να φτάσει τα εκατό και να έχει την ψυχική διάθεση και τη σωματική δύναμη να πηδήξει από ένα παράθυρo; Αν και κάποιες φορές παρατηρούνται φραστικές επαναλήψεις, πρόκειται για ένα ευφάνταστο και ευχάριστο ανάγνωσμα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, περισσότερα βιβλία των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.