Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Γονυπετείς - Μια πορεία προς την αρχή, της Τζούλιας Γκανάσου


Μια γυναίκα στα τέσσερα ξεκινάει μια ανάβαση για να υλοποιήσει μια ικεσία, ένα τάμα. Οραματίζεται το θαύμα. έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές. Το ίδιο και όσοι στέκονται στα γόνατα παράλληλα με εκείνη. Ωστόσο, δεν βρίσκεται στον δρόμο για τους συνήθεις λόγους. Δεν βγήκε καν στον πηγαιμό για τους λόγους που δηλώνει, τουλάχιστον στην αρχή. Μια ιστορία για τη δύναμη της πίστης, μια πορεία εξομολόγησης, ένα σκανδαλώδες μανιφέστο για τον πειραματισμό, τη δοκιμή, την εξερεύνηση, για ό,τι κάνει το ανέφικτο να μοιάζει εφικτό.

Η Τζούλια Γκανάσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πληροφορική στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών και στο Παν/μιο του Λονδίνου, Λογοτεχνία (ως υπότροφος) στο Παν/μιο της Σορβόννης και στο Παν/μιο του Εδιμβούργου και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ε.Α.Π. Βιοπορίζεται από την πληροφορική. Διηγήματα και άρθρα της για τη λογοτεχνία δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Σε μαύρα πλήκτρα» (Μυθιστόρημα, Εκδ. Γκοβόστη 2006 – αποσπάσματα συμπεριλαμβάνονται στη συλλογική έκδοση του Παν/μίου του Εδιμβούργου «Παγκοσμιουπόλεις»). «Ομφάλιος λώρος» (Μυθιστόρημα, Εκδ. Γκοβόστη 2011 - συμμετοχή στα: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Dasein, 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Αθήνας, 9ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών της Γλασκώβης). «Ως το τέλος» (Νουβέλα, Εκδ. Γκοβόστη 2013 - υποψήφιο για το «Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2013» του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα» & για το «Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2014»). 

Το 2017 κυκλοφόρησε η νουβέλα "Γονυπετείς" και πάλι από τις "Εκδόσεις Γκοβόστη" (Διάκριση στον διαγωνισμό "Μικρή φόρμα με Μεσογειακό θέμα 2017, Πανεπιστήμιο του Έξιτερ). Το έργο του εξωφύλλου (μελάνι σε χαρτί) δημιουργήθηκε ειδικά για το βιβλίο από την εικαστικό Ρένα Τσαγγαίου, ενώ η Ευγενία Νικολάου έκανε επιμέλεια-διορθώσεις κειμένου.

Το βιβλίο έτυχε εξαιρετικής αποδοχής, τόσο από την κριτική, όσο και από το αναγνωστικό κοινό, κατατάσσοντας την Τζούλια Γκανάσου στις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης πεζογραφίας. Με αρκετές βιβλιογραφικές (Αισχύλος, Ευριπίδης, Όμηρος, Νίτσε, κ.λπ.) και κινηματογραφικές (Κουροσάβα, Άντερσον, Ζανούσσι, κ.λπ.) αναφορές -τις οποίες και παραθέτει στο τέλος του βιβλίου-, η Γκανάσου με αυτή τη νουβέλα των 135 σελίδων, φτιάχνει το δικό της ξεχωριστό λογοτεχνικό σύμπαν, βάζοντας τις βάσεις για περισσότερες συγγραφικές εκπλήξεις στο μέλλον.

Περισσότερα για τις "Εκδόσεις Γκοβόστη" εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.