Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Βιβλία αυτοβοήθειας του Άλλαν Πέρσυ από τις Εκδόσεις Πατάκη


Ο «Πλάτωνας – 80 μαθήματα φιλοσοφίας για τη ζωή» είναι το καινούργιο μπεστ σέλερ της σειράς βιβλίων αυτοβοήθειας, που έχει γράψει ο Άλλαν Πέρσυ και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Πατάκη».

Ο Πλάτωνας είναι σίγουρα ο φιλόσοφος που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Πολλές από τις ιδέες μας, ανάγουν την καταγωγή τους στον πλατωνικό φιλοσοφικό λόγο. Δεν είναι παράξενο που συχνά, όταν μιλάμε για την ιστορία της σκέψης, ακούμε ότι "ο Πλάτωνας τα έχει ήδη πει όλα", καθώς μέσα στους διαλόγους του εξερεύνησε κάθε γωνιά της ανθρώπινης ψυχής, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία στην ουσία δε διαφοροποιούνται με το πέρασμα των χρόνων. Ο Άλλαν Πέρσυ έχει συγκεντρώσει στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο ογδόντα αρχές, ογδόντα μαθήματα, τα οποία είναι πρακτικά διδάγματα, μικρά διαμάντια ικανά να οδηγήσουν τα βήματά μας στον δρόμο της ζωής.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως πηγές τα έργα του Πλάτωνα (Απολογία Σωκράτους, Συμπόσιο, Ο σοφιστής, Ίων, Τίμαιος, Κριτίας, Πολιτεία, Νόμοι), αλλά και βιβλία σύγχρονων συγγραφέων, για να μας παραδώσει το πνεύμα και το λόγο του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας.

Τη μετάφραση έκανε η ποιήτρια, στιχουργός, επιμελήτρια και μεταφράστρια, Αγαθή Δημητρούκα.

Και επειδή «Η αρχή είναι το σημαντικότερο κομμάτι σε μια δουλειά», ένα μικρό απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου (σ.17):

«Ο Πλάτωνας συνέλεξε ιδέες παρόμοιες με εκείνες των σοφών της Ανατολής, όπως η περίπτωση του Λάο Τσε, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι «ένα ταξίδι εκατό μιλίων αρχίζει πάντα με το πρώτο βήμα». Αυτό το πρώτο βήμα, που τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να το κάνουμε γιατί είμαστε αργοί στην εκκίνηση και που μας κρατάει καρφωμένους στη θέση μας χωρίς να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας ούτε τους πιο επιθυμητούς μας στόχους.

Είναι εύκολο να δημιουργήσουμε φαντασιώσεις για τη δουλειά που έχουμε ή να φανταζόμαστε κάπου αλλού που θα μας άρεσε να είμαστε, αλλά συχνά μένουμε σε μια φάση όπου ονειρευόμαστε ξύπνιοι, χωρίς να μετατρέπουμε τις σκηνές αυτές σε πραγματικότητα. Και γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα;

Λοιπόν, κάποιες φορές οφείλεται σε οκνηρία, κάποιες άλλες σε έλλειψη χρόνου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου αυτό που μας συγκρατεί είναι ο φόβος για το τι υπάρχει παραπέρα».

Τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς του Άλλαν Πέρσυ:
-Νίτσε, 99 μαθήματα φιλοσοφίας
-Ουάλιντ, 99 μαθήματα φιλοσοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα
-Το σκάφανδρο του αισιόδοξου
-Έσσε, 66 μαθήματα καθημερινής σοφίας
-Κάφκα, 99 μαθήματα αυτογνωσίας
-Αϊνστάιν, 85 μαθήματα ατομικής σοφίας για σχετικά δύσκολα προβλήματα
-Σαίξπηρ για ερωτευμένους, 72 μυστικά για να δίνει φως ο έρωτας στη ζωή μας
-Να σκέφτεσαι με τα πόδια, 50 ιδέες από τον κόσμο του ποδοσφαίρου για μια καλύτερη ζωή



Περισσότερα βιβλία των «¨Εκδόσεων Πατάκη» στην επίσημη ιστοσελίδα τους και στις «Νότες Λογοτεχνίας / Εκδόσεις Πατάκη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.