Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Οι "Παράξενες Μέρες" από την Κρήτη


Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις. Παρουσιάζουμε βιβλία συγγραφέων από τη χώρα μας και όλο τον κόσμο στις σειρές: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα και Παράξενες Μέρες στον κόσμο

Οι Παράξενες Μέρες είναι εδώ και τέσσερα χρόνια ένα πραγματικό καταφύγιο για τους νέους συγγραφείς. Επιλέγουμε τα βιβλία που θα εκδώσουμε με μοναδικό κριτήριο την πεποίθηση ότι το κάθε ένα από αυτά είναι σημαντικό και αξίζει να διαβαστεί. Αυτό προσφέρει στον συγγραφέα την αληθινή καταξίωση ότι (έστω και από την υποκειμενική γνώμη μας) κάποιοι πιστεύουν σε αυτόν και δεν τον "βαφτίζουν" συγγραφέα για να έχουν κάποιο άλλο όφελος όπως γίνεται πολύ συχνά. 

Οι Παράξενες Μέρες επικοινωνούν κατευθείαν με τους συγγραφείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς τη μεσολάβηση άλλων εκδοτικών οίκων, πρακτόρων ή οποιουδήποτε είδους μεσαζόντων. Δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση οικονομική επιβάρυνση από τους συγγραφείς και αποδίδουν τα ίδια ποσοστά δικαιωμάτων επί των πωλήσεων σε όλους τους συγγραφείς. Με ψηφιακές εκδόσεις σε μικρό τιράζ εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος σε όλα τα βιβλία τους με ανώτερη τιμή τα 12 ευρώ. 

Κάποια από τα βιβλία των ξένων συγγραφέων κυκλοφορούν για πρώτη φορά χωρίς να έχουν εκδοθεί στη χώρα τους ή σε άλλη μετάφραση. Είμαστε ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος ανοιχτός στα μηνύματα που έρχονται από όλο τον κόσμο: ελληνικός επειδή ξεκινάμε από εδώ, αναζητώντας τους συγγραφείς που θα εκφράσουν με τα βιβλία τους τις Παράξενες Μέρες που ζούμε σήμερα. Το εκδοτικό μας βλέμμα όμως αγκαλιάζει όλο τον κόσμο αποκλείοντας μόνο κείμενα με περιεχόμενο που είναι προσβλητικό, πορνογραφικό, προπαγανδιστικό, ρατσιστικό ή προωθεί με οποιονδήποτε τρόπο τις διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. 

Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα το …θράσος να κυκλοφορούμε στα ελληνικά, βιβλία συγγραφέων που δεν έχουν ακόμη εκδώσει βιβλίο στη χώρα τους, αλλά ακόμη και βιβλία κατευθείαν στα αγγλικά. 

Στη σειρά Παράξενες Μέρες – συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε. Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως θα εκδώσουμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά. Τα βιβλία μας διακινούνται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, αλλά διατίθενται και σε συνεταιριστικά στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους όπου μπορεί να τα διαβάσει κάποιος ελεύθερα. 

Μερικές από τις αγγλόφωνες εκδόσεις μας διατίθενται σε μορφή kindle από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο amazon.com και e-book από την διαδικτυακή πλατφόρμα smashwords.com 

Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.gr τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα. Το 2015, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα eyelands.gr διοργανώσαμε τον 7ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: «Παράξενοι έρωτες». Στο διεθνές του τμήμα συμμετείχαν συγγραφείς από την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Παράξενες Μέρες διοργάνωσαν το καλοκαίρι του 2015 στο νησί της Γαύδου το πρώτο φεστιβάλ της άμμου με τη συμμετοχή νέων συγγραφέων από όλη την Ελλάδα. Τα κείμενα από το εξαιρετικά επιτυχημένο φεστιβάλ εκδόθηκαν με τίτλο «Αμμογραφήματα», το Νοέμβριο του 2015. Διοργανώσαμε επίσης διαγωνισμό θεατρικού έργου και το Μάιο του 2016 είδαμε τα έργα στην αθηναϊκή σκηνή Φάμπρικα. Το φεστιβάλ της Άμμου έγινε και τον επόμενο χρόνο στη Γαύδο αλλά το καλοκαίρι του 2017 ανοιχτήκαμε στο Αιγαίο και διοργανώσαμε το φεστιβάλ στα Κουφονήσια! Το φθινόπωρο του 2015 ανοίξαμε τον τρίτο διαγωνισμό σύντομου διηγήματος και ξεκινήσαμε Εργαστήρια Συγγραφής, «Γράφουμε ιστορίες» στην Αθήνα και τις πόλεις της Κρήτης. Το 2014 ξεκινήσαμε το Εργαστήρι συγγραφής «Γράφουμε Ιστορίες» στο διαδίκτυο. Το 2017 ξεκίνησε το 4ο στη σειρά εργαστήρι. Έχουμε ήδη εκδώσει ένα βιβλίο από το πρώτο μας εργαστήρι και ήδη είναι έτοιμο να τυπωθεί το συλλογικό βιβλίο από το δεύτερο. Κάτι παρόμοιο δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας! 
Το 2017 διοργανώσαμε τον δεύτερο διαγωνισμό μυθιστορήματος, ενώ στη σειρά των τοπικών διαγωνισμών μετά τη Θεσσαλονίκη, είχε σειρά το Ηράκλειο. Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη» παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2017 στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου στο οποίο συμμετείχαμε, ενώ το 2018 θα παρουσιαστεί η συλλογή «Παράξενες Μέρες στο Ηράκλειο»


Με μεγάλη χαρά, οι "Νότες Λογοτεχνίας", παρουσιάζουν σήμερα 23/04/2018 (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου), τις ιδιαίτερες και εκλεπτυσμένες "Παράξενες Μέρες" από το Ρέθυμνο και τρία βιβλία που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και είναι τα πρώτα μυθιστορήματα και για τους τρεις συγγραφείς. Είναι το "Φυλάξου από τον σκύλο" (Μάρτιος 2018) του Χριστόδουλου Δ.-Α. Λιτζερίνου, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται ως δικηγόρος. Το βιβλίο "Ο Τσονγκλασέ απ΄ το πρωί ψάχνει μαλλιά" (Μάρτιος 2016) της Σοφίας Καλογερίδου, η οποία γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και εργάζεται ως καθηγήτρια Πληροφορικής στη μέση εκπαίδευση και το βιβλίο "Χρυσόσκονη στη σκιά μου" (Οκτώβριος 2015), το πρώτο βιβλίο -συλλογή διηγημάτων- της Γεωργίας Μαμά, από την Αττική, η οποία είναι καθηγήτρια αγγλικής - γαλλικής γλώσσας και εργάζεται στη δημόσια διοίκηση. Και τα τρία ανήκουν στην σειρά "Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα" και έχουν την επιμέλεια του Γρηγόρη Παπαδογιάννη, ενώ ο σχεδιασμός έκδοσης ανήκει στον Κωστή Μαλουσάρη, οι άνθρωποι πίσω από το εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα των συγκεκριμένων εκδόσεων. 


Το μυθιστόρημα «Φυλάξου από τον σκύλο» του θεσσαλονικιού συγγραφέα Χριστόδουλου Δ-Α Λιτζερίνου βραβεύτηκε στον δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια παράξενη χώρα που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωρίς ποτέ να υπάρχει το στοιχείο της ταύτισης. Είναι άραγε πιο αστεία αυτή η εικόνα εκείνης της χώρας και των ανθρώπων που μας μοιάζουν. Είναι μήπως πιο δραματική; Θα έλεγα ότι είναι απλώς πιο λογοτεχνική και –μέσα στην ιλαροτραγωδία που υφαίνει συνθέτοντας είδη λογοτεχνικά και διαπλέκοντας πολύ οικείες και εντελώς φανταστικές εικόνες, όνειρα, ελάχιστα θαύματα και πολλά τραύματα καταφέρνει να μας παρουσιάσει ταυτόχρονα την πραγματικότητα όπως είναι, όπως δεν θα έπρεπε να είναι κι όπως ανησυχούμε ότι θα γίνει. Γιατί αυτό είναι το χαρακτηριστικό κάθε καλού βιβλίου, κάθε σημαντικού λογοτεχνικού έργου. Να μετατρέπει την επιστημονική ή όποια άλλη φαντασία σε πραγματικότητα. Άλλοτε θαυμαστή και άλλοτε οδυνηρή. Αλλά πάντα, όπως εδώ σε αυτό το βιβλίο, πιο αληθινή από τις περισσότερες αλήθειες που ξέρουμε. Από τις αλήθειες που μας ενημερώνουν, από τις αλήθειες που μας εξαγριώνουν, από τις αλήθειες που μας υπόσχονται τάχα τις καλύτερες μέρες. Πάει όμως λίγο παραπέρα, εκεί που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να πάει. Πάει πιο πέρα ακόμη κι από την αλήθεια –αν υπάρχει τέτοιο πράγμα- γιατί ο πραγματικός συγγραφέας πρέπει έχει υποχρέωση να επινοήσει τη δική του αλήθεια, το δικό του δρόμο. Όταν είναι επιδέξιος μπορεί να δημιουργήσει και τον δικό του μικρόκοσμο. Αυτό γίνεται στο βιβλίο του Χριστόδουλου Λιτζερίνου που ξεχώρισε μέσα από εκατοντάδες συμμετοχές στον δεύτερο διαγωνισμό μυθιστορήματος και πήρε το πρώτο και μοναδικό βραβείο. Ο Χριστόδουλος Δ-Α Λιτζερίνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος. Διηγήματά του έχουν βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και δημοσιευθεί σε περιοδικά. Συμμετείχε με ένα διήγημά του στο συλλογικό έργο «Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη» το 2016 αλλά και στις συλλογές «Παράξενοι Έρωτες» και «Μικρές επαναστάσεις» το 2017. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. 

ΣΕΙΡΑ: ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 21 / ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 / ΣΧΗΜΑ: 14 ΕΠΙ 21 / ΤΙΜΗ: 12 ΕΥΡΩ / ΕΞΩΦΥΛΛΟ : ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ / ISBN: 978-618-5278-5278-12-0


Ένα ποτάμι θύμωσε κι ο Τσονγκλασέ απ’ το πρωί ανεβοκατεβαίνει τους δρόμους της πόλης και προτιμά τα μακριά μαλλιά. Η Βουλάρα η Τσαπατσουλιστάν ατενίζει τη δυναστεία των Μινκ που κατεβαίνει τον Γράμμο. Η Ινδή γιαγιά Κάλλη πηγαινόερχεται σ’ ένα σπίτι όπου τα τάπερ χρησιμοποιούνται και ως αντικαταθλιπτικά. Ένας μεθυσμένος φορτώνει γριές στην πλατφόρμα του και τις ανεβοκατεβάζει στις γιορτές των αγίων στα μοναστήρια. Ένας άστεγος βρίσκει παρηγοριά σ’ ένα καζανάκι κι η καμπαρντίνα του Τρούμαν έγινε τρία παντελόνια. Μια Ουγγαρέζα τσιγγάνα διηγείται την ιστορία της μέσα από ένα πλέξιγκλας. Ο Αλιάκμονας, τα Πιέρια, ένας Άγιος με το μοναστήρι του, η Παναγία Σουμελά, οι βλαχογειτονιές της Βέροιας, το στρατόπεδο του Άουσβιτς, κι ένα μικροσκοπικό χωριό της Ημαθίας είναι το σκηνικό για ιστορίες που κρύφτηκαν εδώ και χρόνια ανάμεσα στις γραμμές της Ιστορίας. Στην σκιά του ρεαλισμού αυτής της συλλογής καραδοκεί ένα γλυκόπικρο χαμόγελο. Με οδηγό το χρόνο το λαθροθήρα χάνουμε το δρόμο αλλά βρίσκουμε ξανά τους ανθρώπους. Μαγική και μοναδική αφήγηση από μια συγγραφέα που κάνει την πρώτη της εμφάνιση –φυσικά μέσα από τις παράξενες μέρες. 

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 14 / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ / ΣΕΛΙΔΕΣ: 110 / ΤΙΜΗ: 8 ΕΥΡΩ / ISBN: 978-618-82165-2-5


Η συλλογή αποτελείται από ιστορίες για πράγματα που πονάνε, στιγμές καθημερινές, δύσκολες κάποτε, οδυνηρές άλλοτε, συχνά αναπόφευκτες. Πρόσωπα πληγωμένα, ανασφαλή ή μοναχικά, εξομολογούνται τις ιδιαίτερες αγωνίες τους που ίσως δεν απέχουν πολύ από τις δικές μας. Είναι δυνατόν να συμφιλιωθείς με το θάνατο, να αποδεχτείς την απώλεια αγαπημένων προσώπων, να πιστέψεις ότι τα όνειρά σου δε θα πραγματοποιηθούν; Εκμηδενίζεται άραγε ο πόνος; Πώς διαχειρίζεται κανείς τη σύγκρουση με τις οδυνηρές πλευρές της πραγματικότητας, την παράνοια που μας περιβάλλει; Την προσωπική τους απάντηση σε ανάλογες αναζητήσεις εξερευνούν οι ήρωες των 18 ιστοριών. 

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 12 /ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΤOΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥΛΙΟΥ / ΣΕΛΙΔΕΣ: 126 / ΤΙΜΗ: 10 ΕΥΡΩ / ISBN : 978-618-8167-6-3

Περισσότερα και αναλυτικότερα για τις "Παράξενες Μέρες" ΕΔΩ & ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.