Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη Cabaret Balkan στο Θεοδόση Βαφειάδη (+μουσικό ρεπορτάζ)


Πρόσφατα βρέθηκα σ’ ένα live των Cabaret Balkan στην Αλεξανδρούπολη και έφυγα ενθουσιασμένος και χαρούμενος για όλα αυτά που άκουσα και είδα! Ένα ζωντανό, δυναμικό και πολύχρωμο μουσικό σχήμα που αποτελείται από ταλαντούχους και έμπειρους μουσικούς και ένα κοινό που χόρευε και τραγουδούσε από την αρχή μέχρι το τέλος σ’ ένα πάρτυ από αυτά που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ! 


Έπαιξαν και ερμήνευσαν με φαντασία, με τρέλα, με κέφι, με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις ελληνικά και ξένα τραγούδια, rock και θρακιώτικα, pop και λαϊκά του ΄60.


Δεν μπορείς να «ορίσεις» το ρεπερτόριό τους, δεν μπορείς να τους βάλεις ταμπέλες, ούτε να τους τοποθετήσεις σε κατηγορίες. Και γιατί να το κάνεις εξάλλου; Δεν υπάρχει λόγος έτσι κι αλλιώς! Από τη «Μισιρλού» στον Χιώτη και από το «Δω στα λιανοχορταρούδια» που έπαιξαν δύο φορές, στο Μπρέγκοβιτς! 
Τα παιδιά αυτά (από 23 έως 39 ετών περίπου οι ηλικίες τους) δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα αληθινής μουσικής γιορτής και κεφιού που σπάνια ζει κανείς σε live τα τελευταία χρόνια. Έπαιξαν και τραγούδησαν πάνω από δύο ώρες και κυριολεκτικά ίδρωσαν τη φανέλα. Μαζί και όλοι εμείς που τους ακούγαμε!  


Έχει δημιουργηθεί ήδη ένα κοινό που τους παρακολουθεί φανατικά κι ας μην έχουν κάνει ακόμα δισκογραφία. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους οφείλετε βέβαια στο διαδίκτυο και στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις (Ράδιο Αρβύλα, Στην υγειά μας κ.λπ.), αλλά και στην δική τους ιστορία λειτούργησε περισσότερο το «από στόμα σε στόμα». Η καλύτερη διαφήμιση δηλαδή… Μη χάσει κανείς τις επόμενες ζωντανές τους εμφανίσεις. Ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι! Παρακάτω μια σύντομη και περιεκτική πρώτη παρουσίαση για τους αναγνώστες του Ορφέα.

Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν, νταούλι, πλήκτρα, τραγούδι.
Βασίλης Κομματάς: σαξόφωνο, κλαρίνο, τραγούδι
Βασίλης Θεμελής: τούμπα, τραγούδι
Ηλίας Κόζας: ηλεκτρική κιθάρα, τραγούδι
Γιάννης Ιωαννίδης: ηλεκτρικό μπάσο
Θωμάς Κωστούλας: τύμπανα, ηλεκτρονικά

Λίγα λόγια από τους ίδιους

Η βάση μας είναι η Θεσσαλονίκη. Υπάρχουμε δύο χρόνια ως μπάντα, αλλά είμαστε πολλά χρόνια φίλοι. Είμαστε όλοι μουσικοί της πόλης μας και παίζουμε διάφορα πράγματα στη Θεσσαλονίκη. 

Την αρχική ιδέα του γκρουπ είχε ο Θάνος Σταυρίδης, ο Βασίλης Κομματάς και ο Νίκος ο Στεφανίδης που είναι και ο παραγωγός μας. 

Παίζουμε pop και rock μουσική με βαλκανικό και ηλεκτρονικό ήχο. Δεν διασκευάζουμε τα κομμάτια, αλλά τα «ανασκευάζουμε». Δηλαδή, κάθε τραγούδι είναι ένα εντελώς άλλο κομμάτι. Μια καινούργια νέα πρόταση για τα τραγούδια που αγαπάμε. Έχουμε ακούσει όλοι πάρα πολλά πράγματα, από funk και metal μέχρι ρεμπέτικα και δημοτικά! Όλες οι επιρροές μας όμως περνούν πάντα μέσα από το βαλκανικό χωνευτήρι. 

Η δισκογραφία έχει πεθάνει με τη μορφή που την ξέρουμε μέχρι τώρα. Στα άμεσα σχέδιά μας βέβαια είναι να κάνουμε ένα cd. Πρέπει να βρούμε επιτέλους χρόνο για να το ηχογραφήσουμε και να το κυκλοφορήσουμε εμείς οι ίδιοι! 

Νιώθουμε μουσική συγγένεια με αρκετούς καλλιτέχνες. Με τον Κωστή Μαραβέγια για παράδειγμα με τον οποίο συνεργαστήκαμε σε συναυλίες το προηγούμενο καλοκαίρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Αυτό που κάνουμε πάντα θα λέμε πως είναι ένα πάρτυ! Ούτε μουσική παράσταση, ούτε συναυλία, απλά ένα πάρτυ για να περάσει καλά ο κόσμος, να χορέψει, να τραγουδήσει, να διασκεδάσει με την ψυχή του! 

Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με το συγκρότημα «Άγαμοι Θύται» το χειμώνα που πέρασε σε μια μουσικοθεατρική παράσταση. Και τη νέα σαιζόν θα είμαστε ξανά μαζί, για δεύτερη χρονιά. 

Όσο για το καλοκαίρι αυτό συνεχίζουμε τις συναυλίες μας ανά την Ελλάδα. Και μόνοι μας, αλλά και κάποιες κοινές συναυλίες με έναν σπουδαίο κιθαρίστα και αγαπημένο μας καλλιτέχνη, το Δημήτρη Σταρόβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.