Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Τα Συμποσιακά του Κώστα Βάρναλη


Τα «Συμποσιακά» του Κώστα Βάρναλη (1884-1974) περιέχουν 154 χρονογραφήματα (1939-1957) εμπνευσμένα από το καφενείο, την ταβέρνα, τον καφέ και το τσιγάρο, το πιοτό και το φαΐ. Τη φιλολογική επιμέλεια και τα κείμενα υπογράφει ο Νίκος Σαραντάκος, ενώ την επιμέλεια έκδοσης έχουν η Ηρώ Διαμαντούρου και ο Νίκος Αλπαντάκης.

Όπως μαρτυρούν όσοι τον γνώρισαν, ο Κώστας Βάρναλης αγαπούσε πολύ το καφενείο, που το έβλεπε σαν το αντίστοιχο της αγοράς των αρχαίων Αθηναίων, αλλά και την ταβέρνα, σαν χώρο συλλογικής ευωχίας. Τα χρονογραφήματα του τόμου αυτού τοποθετούνται ακριβώς σε αυτούς τους δύο πόλους: την ταβέρνα και το καφενείο, και βέβαια τα συμπαρομαρτούντα: τον καφέ και το τσιγάρο, το πιοτό και το φαγητό, τα συμπόσια και τις παρέες των φίλων.

Ο Νίκος Σαραντάκος, επιμελητής και σχολιαστής των Χρονογραφημάτων και των λοιπών άρθρων του Κώστα Βάρναλη που αποθησαυρίζονται από το 2013 για τις εκδόσεις Αρχείο, διάλεξε για την παρούσα έκδοση 154 χρονογραφήματα του σπουδαίου λογοτέχνη, που δημοσιεύτηκαν από το 1939 έως το 1957 στις εφημερίδες Πρωία, Ηνωμένος Τύπος, Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Προοδευτική Αλλαγή και Αυγή.

Στα χρονογραφήματα του τόμου αυτού θα βρείτε τον ίδιο τον ποιητή, αυθεντικό και ανθρώπινο, να υμνεί τις μικρές χαρές των απλών ανθρώπων, να περιγράφει τα παυσίλυπα πάθη τους, να δίνει συμβουλές για το πώς να κόψετε το τσιγάρο αλλά και πώς πρέπει να είναι μια σωστή κρασοκατάνυξη.

1η έκδοση: Δεκέμβριος 2019. Υπόκειται στην ενιαία τιμή βιβλίου.
17x24cm, σελ. 256, ISBN 978-618-5234-24-9. Για περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων Αρχείο, εδώ και εδώ!
Για το Νίκο Σαραντάκο, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.